1.5 C
Bratislava
piatok, 22 novembra, 2024

Jarabina – červené bobule, vyliečia obličky, zápaly i infekcie

Popis

Je to stredne veľký strom s riedko rozkonárenou korunou, vo vyšších polohách ker. Striedavé dlhé listy má nepárno perovito zložené zo sediacich vajcovito kopijovitých pílkovitých lístkov. Pravidelné päťpočetné kvety so žltobielymi korunnými lupienkami má zoskupené do bohatých vrcholíkovitých súkvetí, ktoré po oplodnení pod ťarchou dozretých plodov previsnú. Plodom je guľatá červená malvička (jarabinka), veľká ako hrášok, trpko kyslej chuti. Plod je jedlý až po namrznutí. Kvet aj plod nepríjemne páchnu.

Pôvod

Pochádza z oblasti Stredozemného mora, hlavne z Apeninského a Balkánskeho polostrova, ale vyskytuje sa aj na Pyrenejskom polostrove, Kryme, v Malej Ázii a v severnej Afrike. Na Slovensku rastie najmä na juhozápade a juhu krajiny.

Iné názvy

sorbus aucuparia (lat), jeřáb ptačí (cz), mountain-ash (en), vogelbeere (de)

Ďalšie účinné látky

Plody jarabiny obsahujú aj viacero organických kyselín, cukor, trieslovinu a pektín.

Význam pre zdravie

Jarabina

V medicíne a ľudovom liečiteľstve sa využíva močopudný a preháňavý účinok plodov na prečisťovanie obličiek, miernenie bolestí kĺbov pri reumatizme a dne, na úpravu činnosti čriev pri hnačkách aj zápchach. Vysoký obsah vitamínov v plodoch sa využíva pri liečbe chrípkových a iných infekčných ochorení, zápaloch priedušiek, paradentóze a avitaminóze, na zvyšovanie obranyschopnosti organizmu, odstraňovanie jarnej únavy a pri rekonvalescencii.

Zaujímavosť

Účinné látky, zber a využitie príbuznej jarabiny oskorušovej (Sorbus domestica) sú rovnaké ako pri jarabine vtáčej. Oskoruša je vzácnejšia, má mohutný dekoratívny vzrast, dožíva sa vysokého veku a jej malvice sú väčšie, žlté s červeným líčkom, hruškovitého tvaru. Kvitne v máji. Plody sú jedlé až po odležaní. Robí sa z nich aj chýrna oskorušovica.

Recept

Jarabinové gulePotrebujeme:

– 500 g hrubej múky
– 1 vajíčko
– štipka soli
– jarabinová marmeláda
– sušená jarabina

Postup:
Zmiešame múku, vajíčko a soľ, sparíme vrelú vodou a vymiesime cesto. Cesto spracujeme do valčeka, nasekáme na kúsky, ktoré rukami roztiahneme a plníme jarabinovou marmeládou, vyvaľkáme do guličiek. Guličky nahádžeme do vriacej vody a varíme 7 minút, po vytiahnutí hneď pomastíme maslom. Na orechov mlynčeka namelieme jarabiny, zmiešame ich s cukrom a omastené guličky posypeme podľa chuti.

SÚVISIACE ČLÁNKY

POSLEDNÉ ČLÁNKY