Popis
Josta je kríženec čiernej ríbezle a egreša. Ako taký je zaujímavým doplnkom do každej záhrady. Vyznačuje sa bujným rastom, odolnosťou voči chorobám a škodcom a nenáročnosťou na podmienky pestovania. Plody sú veľkosti malého egreša, rastúce v malých strapcoch. Chuť plodov je veľmi dobrá, silne aromatická, šťavnatá. Plody sú vhodné na priamy konzum ako aj spracovanie.
Pôvod
Josta pochádza z kríženia čiernej ríbezle a egreša, ktoré vykonal Dr. Rudolf Bauer okolo roku 1970 na Max-Planck-Inštitúte v Kolíne v Nemecku. Na trhu je josta od roku 1975. Bezostnatý krík s dlhými výhonkami sa podobá však viac kríku čiernej ríbezle ako kríku egreša.
Iné názvy
ribes nidigrolaria (lat), jostaberry (en), jost (de)
Zaujímavosť
Josta netrpí žiadnymi chorobami, ani škodcami takže chemická ochrana v čase vegetácie odpadá. V zimnom období je potrebný postrek proti prezimujúcej voške listovej.
Recept
Džem z jostySuroviny:
josta, cukor, Gelfix klasik
Postup:
Starostlivo očistenú jostu povaríme asi 15 min. Potom pridáme Gelfix podľa návodu, rozmixujeme tyčovým mixérom a pridáme cukor, varíme ešte 5 min, horúce lejeme do pohárov.