2.4 C
Bratislava
piatok, 22 novembra, 2024

Kaki – hurmikaki, ovocie, ktoré sa postará o vaše trávenie

Popis

Plodom je bobuľa s priemerom päť až osem centimetrov, ktorá sa podobá na rajčiak. Najčastejšie býva guľatá, mierne sploštená a je na nej štvorcípy kalich. Jej hmotnosť dosahuje od 120 do 400 gramov. Farbu má väčšinou oranžovú, červenkastú alebo žltú. Pod tenkou hladkou šupkou je rovnako zafarbená dužina príjemnej sladkej chuti, ktorá trochu pripomína marhule.

Pôvod

Kaki pochádza z východnej Ázie, v severnej Číne, Južnej Kórey a Japonsku je jednou z najstarších vyšľachtených rastlín.

Iné názvy

diospyros kaki (lat), tomel japonský (cz), japanese persimmon (en), kaki persimmon (en), asian persimmon (en), sharon fruit (en), korean mango (en), honigapfel (de), persimone (de), sharonfrucht (de)

Nutričné hodnoty

100g čerstvých kaki obsahuje: 0.4g bielkovín, 15.9g sacharidov, 1.6g vlákniny.

Minerály:
Draslík – 170mg
Fosfor – 14mg
Horčík – 6mg
Meď – 0.03mg
Sodík – 1mg
Vápnik – 9mg
Zinok – 0.1mg
Železo – 0.2mg
Vitamíny:
Vitamín A – 420mg
Vitamín B1 – 0.03mg
Vitamín B2 – 0.02mg
Vitamín B3 – 0.3mg
Vitamín C – 70mg

Význam pre zdravie

Plody kaki a ich šťava má preháňací účinok.

Zaujímavosť

– na jednom ebenovníku narastie až 100 kg plodov
– pražené semená sa používajú ako náhradka kávy
– strom má tvrdé čierne drevo s bledšou kresbou, ktoré sa používa na intarzie a drevorezby

Recept

Kuskus s kaki

Prísady:
– 4 kaki
– 1 hrnček = 250 ml kuskusu
– 2 kuracie prsia
– 1 1/2 hrnčeka vody
– 3/4 hrnčeka hrozienok
– vriaca voda na zaliatie
– 1 lyžica masla
– 1/2 posekanej cibule
– 2 lyžice lupienkov z lúpaných mandlí
– 4 lyžice posekaných sušených marhúľ
– 1 lyžica mletej škorice
– 1/4 lyžičky kurkumy
– 1/2 lyžičky mletého zázvoru
– štipka soli
– 1 1/2 lyžice medu

Príprava:
V miske zaliať kuskus vodou a nechať ho napučať. V inej miske zalejeme hrozienka vriacou vodou a necháme 15 min. napučať. Potom hrozienka zlejte, ale vodu si uschováme (1 hrnček). Rozohrať maslo na panvici s pokrievkou. Osmažiť cibuľku do zlatista. Pridať hrozienka, mandle, marhule, korenie, med a vodu z hrozienok. Prikryť a dusiť 25 – 30 min. V pohári dôkladne rozmiešať škoricu, kurkuma, mletý zázvor a soľ. Sprudka osmažiť kura na troche olivového oleja a posoliť. Potom pridať opraženou zmes s cibuľkou, hrozienok, mandlí a marhúľ. Hotové mäso (zmes) zmiešame s kuskusom. Nakoniec posypeme opraženými plátkami mandlí.

Predchádzajúci článok
Ďalší článok

SÚVISIACE ČLÁNKY

POSLEDNÉ ČLÁNKY