Popis
Plodom je bobuľa s priemerom päť až osem centimetrov, ktorá sa podobá na rajčiak. Najčastejšie býva guľatá, mierne sploštená a je na nej štvorcípy kalich. Jej hmotnosť dosahuje od 120 do 400 gramov. Farbu má väčšinou oranžovú, červenkastú alebo žltú. Pod tenkou hladkou šupkou je rovnako zafarbená dužina príjemnej sladkej chuti, ktorá trochu pripomína marhule.
Pôvod
Kaki pochádza z východnej Ázie, v severnej Číne, Južnej Kórey a Japonsku je jednou z najstarších vyšľachtených rastlín.
Iné názvy
diospyros kaki (lat), tomel japonský (cz), japanese persimmon (en), kaki persimmon (en), asian persimmon (en), sharon fruit (en), korean mango (en), honigapfel (de), persimone (de), sharonfrucht (de)
Nutričné hodnoty
100g čerstvých kaki obsahuje: 0.4g bielkovín, 15.9g sacharidov, 1.6g vlákniny.
Minerály: Draslík – 170mg Fosfor – 14mg Horčík – 6mg Meď – 0.03mg Sodík – 1mg Vápnik – 9mg Zinok – 0.1mg Železo – 0.2mg |
Vitamíny: Vitamín A – 420mg Vitamín B1 – 0.03mg Vitamín B2 – 0.02mg Vitamín B3 – 0.3mg Vitamín C – 70mg |
Význam pre zdravie
Plody kaki a ich šťava má preháňací účinok.
Zaujímavosť
– na jednom ebenovníku narastie až 100 kg plodov
– pražené semená sa používajú ako náhradka kávy
– strom má tvrdé čierne drevo s bledšou kresbou, ktoré sa používa na intarzie a drevorezby
Recept
Kuskus s kaki
Prísady:
– 4 kaki
– 1 hrnček = 250 ml kuskusu
– 2 kuracie prsia
– 1 1/2 hrnčeka vody
– 3/4 hrnčeka hrozienok
– vriaca voda na zaliatie
– 1 lyžica masla
– 1/2 posekanej cibule
– 2 lyžice lupienkov z lúpaných mandlí
– 4 lyžice posekaných sušených marhúľ
– 1 lyžica mletej škorice
– 1/4 lyžičky kurkumy
– 1/2 lyžičky mletého zázvoru
– štipka soli
– 1 1/2 lyžice medu
Príprava:
V miske zaliať kuskus vodou a nechať ho napučať. V inej miske zalejeme hrozienka vriacou vodou a necháme 15 min. napučať. Potom hrozienka zlejte, ale vodu si uschováme (1 hrnček). Rozohrať maslo na panvici s pokrievkou. Osmažiť cibuľku do zlatista. Pridať hrozienka, mandle, marhule, korenie, med a vodu z hrozienok. Prikryť a dusiť 25 – 30 min. V pohári dôkladne rozmiešať škoricu, kurkuma, mletý zázvor a soľ. Sprudka osmažiť kura na troche olivového oleja a posoliť. Potom pridať opraženou zmes s cibuľkou, hrozienok, mandlí a marhúľ. Hotové mäso (zmes) zmiešame s kuskusom. Nakoniec posypeme opraženými plátkami mandlí.