Ide o kultivar kapusty obyčajnej so svetlozelenou alebo modrou mäsitou buľvou veľkosti jablka, ktorý sa vyznačuje aromatickou a jemne sladkastou chuťou.
Znakom kalerábu je, že nadzemná časť rastlín tvorí na rozhraní medzi koreňom a hlúbom zdužnatené osové hľuzy tzv. buľvy. Jestvuje mnoho druhov a odrôd.
Pôvod
Pôvod kalerábu je zahalený rúškom tajomstva a nie je celkom jasný. Niektoré zdroje uvádzajú, že pochádza zo severnej Európy, kde bol v 16.storočí vypestovaný skrížením kapusty s bielou repou alebo kvakou. Do Nemecka sa dostal v roku 1558 a v USA ho poznajú až od roku 1800.
Hlavná pestovateľské oblasti v súčasnosti: Švajčiarsko, Nemecko, Rakúsko, Taliansko a Francúzsko.
Iné názvy
brassica oleracea var. gongylodes (lat), kedluben/kedlubna (cz), kohlrabi (en,de), turnip cabbage (en), german turnip (en), chou-rave (fr), colinabo (es), nabicol (es), cavolo rapa (it)
Účinné látky
Kaleráb má vysoký obsah vitamínov B, C, železa, horčíka a mangánu. Takisto obsahuje draslík, ktorý má prirodzene odvodňujúce účinky. Kaleráb počas rastovej fázy neúnavne hromadí minerálne látky a stopové prvky a na náš organizmus pôsobí ako multivitamínový kombinovaný preparát priamo z prírodnej lekárne.
Význam pre zdravie
- spevňuje pokožku a vlasy
- zabezpečuje energiu a vitalitu
- posilňuje imunitný systém, pomáha predchádzať infekciám
- zabezpečuje mentálnu sviežosť a koncentráciu
- podporuje bunkový metabolizmus a krvotvorbu
- stimuluje okysličenie a dýchanie buniek
- posilňuje srdce
- zlepšuje náladu, pomáha prekonávať stres
- má odvodňujúce účinky
- pomáha redukovať hmotnosť
Zaujímavosť
Kaleráby kupujte čo najčerstvejšie, aby sa dali spotrebovať aj jemne nakrájané mladé listy. Pri nákupe opatrne vyskúšajte kaleráb miernym tlakom nechtu pri koreni. Ak kaleráb povolí, je krehký (nezdrevnatený).
Upozornenie
Kaleráb obsahuje dusičňany. Uvarený kaleráb zásadne neohrievame.
Význam v kuchyni
Konzumuje sa: buľva a krehké zelené listy.
Použitie: surový (ako carpaccio, do šalátu), smažený alebo dusený ako príloha k rybám a mäsu, do polievok a hustých desiatových polievok.
Recept – kalerábový prívarok
Ingrediencie:
4 väčšie kaleráby, 40 g masla, 40 g hladkej múky, 1/2 l mlieka, soľ, 10 g cukru, voda.
Postup prípravy:
Očistený kaleráb pokrájaný na kocky zalejeme vriacou vodou a prikrytý varíme. Z masla a múky pripravíme bledú zápražku, ktorú zalejeme vodou z kalerábu a mliekom a povaríme. Nakoniec pridáme uvarený kaleráb, nadrobno nasekané kalerábové mladé listy a cukor.
Zdroje
[1] Kulinárska encyklopédia – viac než 1000 potravín, surovín a prísad. 1.vydanie. Vydavateľstvo SLOVART, spol. s r.o., ISBN 978-80-556-0492-3