Popis
Karambola je žltý plod (v zrelosti hnedastý), pre svoj tvar obľúbený ako dekoratívny prvok v ovocných šalátoch. Na plátky priečne narezaný má tvar hviezdy. Má nevýraznú kyslastú chuť.
Pôvod
Karamboly pochádzajú z trópov južnej Ázie, hlavne z Malajzie a medzičasom sa udomácnili vo všetkých tropických krajinách.
Iné názvy
averrhoa carambola (lat), čínská hvězdice (cz), carambola (en), starfruit (en), sternfrucht (de), karambole (de)
Nutričné hodnoty
Jedna šálka čerstvej karamboly obsahuje 1.37g bielkovín, 41 kalórií a 3.7g vlákniny.
Minerály: Draslík – 176mg Fosfor – 16mg Horčík – 13mg Mangán – 0.049mg Meď – 0.181mg Sodík – 3mg Selén – 0.8µg Vápnik – 4 mg Zinok – 0.16mg Železo – 0.11mg |
Vitamíny: Kyselina listová – 16µg Kyselina pantoténová – 0.516mg Niacín – 0.484mg Vitamín A – 81 IU Vitamín B1 (tiamín) – 0.018mg Vitamín B2 (riboflavín) – 0.021mg Vitamín B6 – 0.022mg Vitamín C – 45.4mg Vitamín E – 0.2mg |
Význam pre zdravie
Je vhodná proti smädu, posilňuje kosti a imunitný systém.
Zaujímavosť
Karambola obsahuje iba 30 kalórií.
Upozornenie
Pacienti s ochorením obličiek, srdca alebo s reumou by nemali jesť nezrelé karamboly pre ich vysoký obsah kyseliny šťaveľovej.
Recept
Plnená karambolaSuroviny:
4 karamboly, 2-3 plátky manga, šálka čerstvej pomarančovej šťavy, 30 g cukru, na špičku noža nastrúhaný muškátový oriešok, 1 klinček, drobné ovocie, pomarančová kôra.
Postup:
Plody karamboly umyjeme, pozdĺžne rozrežeme na polovice a lyžicou opatrne vydlabeme dužinu. Nakrájame ju na kocky a premiešame s nakrájanými plátkami manga. V pomarančovej šťave rozpustíme cukor, pridáme muškátový oriešok a klinček a na slabom plameni zahrievame asi 3 minúty. Vydlabanej polovičky karamboly naplníme nakrájanou dužinou s mangom, prelejeme vychladnutú ochutenú pomarančovou šťavou a ozdobíme drobným ovocím a pomarančovou kôrou.