Kešu orechy sú jadrá obličkovitého tvaru pochádzajúce zo semien obličkovca západného. Svojim zložením sú olejnaté a majú sladkú a jemnú chuť.
Pôvod
Pochádza z oblasti Amazónie a pôvodne sa nazýval brazílskym orechom. Až neskôr sa dostali do Indie, ktorá je v súčasnosti spoločne s východnou Afrikou aj ich najväčším producentom.
Iné názvy
indický oriešok, anacardium occidentale (lat), cashew (en), kaschu (de)
Nutričné hodnoty
100g kešu orechov obsahuje: 18.22g bielkovín, 30.19g sacharidov a 3.3g vlákniny.
Minerály: Draslík – 660mg Fosfor – 593mg Horčík – 292mg Mangán – 1.66mg Sodík – 12mg Vápnik – 37mg Zinok – 5.78mg Železo – 6.68mg |
Vitamíny: Vitamín B1 – 0.42mg Vitamín B2 – 0.06mg Vitamín B3 – 1.06mg Vitamín B5 – 0.86mg Vitamín B9 – 25mg Vitamín C – 0.5mg Vitamín E – 0.9mg |
Ďalšie účinné látky
, omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, jód.
Význam pre zdravie
– zlepšujú kvalitu pokožky, vlasov a nechtov
– prospievajú cievnemu systému, znižujú cholesterol a krvný tlak
– sú vhodné pri tráviacich problémoch, pomáhajú pri zápche
– pomáhajú pri chudokrvnosti
Zaujímavosť
V jednej z vrstiev oplodia kešu orieškov sa nachádza balzam, ktorý sa používa na prípravu náplastí na kurie oká, bradavice a otlaky. Balzam na vzduchu sčernie, preto je vhodným komponentom pri výrobe nevymazateľných atramentov, čiernych tkanivových farieb a dezinfekčných náterov na drevo.
Upozornenie
Škrupina kešu orieškov je hrubá a obsahuje jedovatý a dráždivý olej s obsahom kardolu, ktorý sa používa na konzervovanie a natieranie dreva, ktoré chráni pred hnilobou.
Recept
Krém z kešuPotrebujeme:
110g kešu, 100ml (1/2 hrnčeka) sójového mlieka, 1 lyžička tekutého medu, 100ml slnečnicového oleja, 1 lyžička citrónovej šťavy.
Postup:
Kešu a sójové mlieko dáme do mixéra a dohladka rozmixujeme. Pridáme med a pomaly prilievame olej. Keď zmes začne hustnúť, pridáme citrónovú šťavu a pred podávaním necháme vychladnúť. V chladničke vydrží 5 dní.