Popis
Kiwano je africký druh planých uhoriek s veľkými chutnými plodmi. Zrelé kiwano je oranžová, 5 až 15 centimetrov dlhá, široko oválna až pretiahnuto guľovitá ostnatá tekvička. Na povrchu vyrastajú krátke kužeľovité výčnelky, ktoré majú v prírode ochranný význam. Nezrelý plod má okolo tŕňov zelenú kresbu. Dužina je želatínová, spočiatku zelená, neskôr výrazne oranžová. Má exotickú chuť – chutí ako kombinácia banánu a limety s mierne uhorkovou príchuťou.
Pôvod
Pochádza z púšte Kahari a je najväčšou divorastúcou uhorkou, ktorá sa vyskytuje v tropickej Afrike. Od roku 1981 sa pestuje prevažne na Novom Zélande odkiaľ je exportovaný do Európy a USA.
Iné názvy
kivano, africká uhorka, rohatá uhorka, cucumis metuliferus (lat), africká rohatá okurka (cz), meloun (cz), horned melon (en), african horned cucumber (en), melon (en), jelly melon (en), hedged gourd (en), melano (en), horngurke (de), hornmelone (de), afrikanische horngurke (de), concombre africain (fr), concombre cornu (fr)
Nutričné hodnoty
100g kiwana obsahuje: 1.78g bielkovín, 1.26g tuku a 7.56g sacharidov.
Minerály: Draslík – 123mg Fosfor – 37mg Horčík – 40mg Mangán – 0.039mg Sodík – 2mg Vápnik – 13mg Zinok – 0.48mg Železo – 1.13mg |
Vitamíny: Kyselina listová – 3µg Kyselina pantoténová – 0.183mg Vitamín A – 7µg Vitamín C – 5.3mg Vitamín B1 – 0.025mg Vitamín B2 – 0.015mg Vitamín B3 – 0.565mg Vitamín B6 – 0.063mg |
Význam pre zdravie
Pre svoj vysoký obsah železa sú vhodné pre anemikov.
Zaujímavosť
Kiwano sa z kulinárskeho hľadiska radí tak k zelenine ako aj k ovociu.
Recept
Ovocný šalát z kiwanaIngrediencie:
1 Kiwano, 1 menší ananásový melón, 1 limeta alebo citrón, šťava z 1 pomaranča, 1 lyžička medu, štipka soli, mleté čierne korenie, 1 lyžička orechového alebo sezamového oleja, 1 lyžica píniových alebo pekanových orechov.
Postup:
Kiwano olúpeme, pozdĺžne rozkrojíme a dužinu so semenami vložíme na sitko od čaju. Pomocou lyžičky vytlačíme šťavu. Melón olúpeme, dužinu nakrájame na kocky. Z dokonale umytej limetky alebo citróna olúpeme kôru a veľmi jemne nasekáme. Všetko vložíme do misy, prilejeme šťavu z Kiwano a dobre premiešame. Do pomarančovej šťavy pridáme med, soľ, korenie, olej a dokonale napeníme. Vlejeme do šalátu, necháme 30 minút odležať. Podávame v sklenených miskách posypané sekanými orechmi.