Popis
Má oválny tvar, hnedú chlpatú šupku. Dužina je smaragdovo-zelená s hlúbom v strede a čiernymi semenami usporiadanými do tvaru hviezdy.
Pôvod
Kiwi pochádza z Číny, slúžilo vraj opiciam na uhasenie smädu. Odtiaľ pochádza aj názov opičia broskyňa. James McGregor z Nového Zélandu priniesol v roku 1906 semená z Číny na Nový Zéland. Alexander Allison začal s pestovaním prvých rastlín a v roku 1910 sa už tešil z prvej úrody.
Iné názvy
aktinídia, actinidia deliciosa (lat), čínský angrešt (cz), angrešt číňana (cz), zespri (cz), opičí broskve (cz), čnělkovec (cz), kiwifruit (en), mangüeyo (en), chinesischer strahlengriffel (de), chinesische stachelbeere (de)
Nutričné hodnoty
Jedno stredne veľké kiwi (69g) obsahuje 0.79g bielkovín, 42 kalórií a 2.1g vlákniny.
Minerály: Draslík – 215mg Fosfor – 23mg Horčík – 12mg Mangán – 0.068mg Meď – 0.09mg Selén – 0.1µg Sodík – 2mg Vápnik – 23mg Zinok – 0.1mg Železo – 0.21mg |
Vitamíny: Kyselina listová – 17µg Kyselina pantoténová – 0.126mg Niacín – 0.235mg Vitamín A – 60 IU Vitamín B1 (tiamín) – 0.019mg Vitamín B2 (riboflavín) – 0.017mg Vitamín B6 – 0.043mg Vitamín C – 64mg Vitamín E – 1.01mg Vitamín K – 27.8µg |
Význam pre zdravie
- posilňuje imunitný systém (prevencia prechladnutia, nádchy, chrípky)
- podporuje látkovú výmenu
- stimuluje srdcový sval, spevňuje cievy a žily, pôsobí proti ich upchávaniu
- likviduje močové kamene
- zvyšuje sústredenie
- podporuje rast kostí
- zlepšuje videnie
- vďaka vysokému obsahu vitamínu C pomáha lepšie zvládať stres
Význam pri chudnutí
Kiwi prečisťuje črevá, zlepšuje trávenie, stabilizuje hladinu vody v bunkách čím obmedzuje zadržiavanie tekutín v organizme.
Zaujímavosť
Na rýchle zmäknutie ich treba dať do papierového sáčku spolu s jablkami alebo banánmi. Toto ovocie uvoľňuje rastlinný hormón etylén urýchľujúci dozrievanie.
Upozornenie
Niektorí ľudia reagujú na kiwi alergicky.
Recept
Kiwi zákusokPotrebujeme:cesto:
250 g polohrubej múky, 250 g cukor práškový, 1/2 prášok do pečiva, 2 lyžice olej a 6 vajec
krém: 2 smotana kyslá, 1 cukor vanilkový, 3 polievkové lyžice cukor práškový, 1 smotana na šľahanie
poleva: 500 ml kiwi sirup ,2 bal. Zlatý klas, 500 ml voda, 3 PL cukor kryštál 5-6 ks kiwi
Postup:
Vymiešame si celé vajíčka, pridáme 2 lyžice oleja, postupne pridávame múku s práškom do pečiva, potom cukor ak je to cesto husté pridáme mlieko podľa potreby. Hotové cesto vylejeme na plech. Pečieme asi 20 minút pri 170° C. Cesto necháme vychladnúť. Medzitým si do misy dáme kyslú smotanu, vanilkový cukor, práškový cukor a vymiešame. Vyšľaháme si šľahačku, pridáme do misy a zľahka premiešame. Pripravený krém rozotrieme na cesto. Kiwi nakrájame a rovnomerne rozložíme na krém. Z vody, sirupu, cukru a Zlatých klasov uvaríme puding. Za občasného miešania necháme vychladnúť. Miesto sirupu a vody môžeme použiť 1 liter kiwi džúsu. Na vychladnutý koláč opatrne lejeme polevu, najskôr lyžicou lejeme polevu na kiwi a necháme ju samovoľne roztekať po povrchu. Keby sme liali prudko želatínová poleva by sa premiešala s bielym krémom. Dáme do chladničky na pár hodín, najlepšie cez noc.