Popis
Jedlé časti: dužina.
Nejedlé časti: chemicky ošetrená pokožka.
Vôňa a chuť: pripomína citrusové plody, sladká s jemnou kyslosťou.
Osobitosť: prevažne bez semien.
Veľkosť a tvar: ako mandarínka.
Šupka: tmavooranžová až červenkastá.
Dužina: oranžovo-červená a veľmi aromatická.
Zrelosť: šupka sa dá ľahko ošúpať, dužina je harmonicky sladko-kyselkavá.
Prezreté plody: dužina suchá.
Nezrelé plody: šupka zelenkavá, neoddeliteľná od dužiny, plod kyslý.
Pôvod
Údajne okolo roku 1890 katolícky kňaz Clément Rodier pestoval toto ovocie alebo ho objavil začiatkom 20. stor. vo svojej záhrade. Treťou verziou je náhodné objavenie klementínok v roku 1912. Isté je len, že klementínka pochádza z Alžírska a pomenovaná bola podľa francúzskeho mnícha trapistu Piere Clément.
Iné názvy
citrus clementina (lat), mandarinka klementina/klementinka (cz), clementine (en,de)
Nutričné hodnoty
100g klementínok obsahuje: 0.85g bielkovín, 0.15g tuku a 1.7g vlákniny.
Minerály: Draslík – 177mg Fosfor – 21mg Horčík – 10mg Mangán – 0.023mg Sodík – 1mg Vápnik – 30mg Zinok – 0.06mg Železo – 0.14mg |
Vitamíny: Cholín – 14mg Kyselina listová – 24µg Kyselina pantoténová – 0.151mg Vitamín B1 – 0.086mg Vitamín B2 – 0.030mg Vitamín B3 – 0.636mg Vitamín B6 – 0.075mg Vitamín C – 48.8mg Vitamín E – 0.20mg |
Ďalšie účinné látky
Flavonoidy, citrusový olej, pektín.
Význam pre zdravie
Vitamín C z nich zvyšuje obranyschopnosť organizmu proti infekciám i jeho schopnosť hojiť rany.
Zaujímavosť
Je to vyšľachtená odroda, ktorá vznikla rôznym krížením stredozemnej mandarínky. Typickou vlastnosťou klementínky je, že nemá jadierka.
Recept
Rýchla nutelová pochúťka s klementínkamiPotrebujeme:
200 ml nutely, 500 ml kyslej smotany, 3 lyžice strúhaných orieškov, ovocie (mandarínky, pomaranče, klementínky) na zdobenie, čokoládové hoblinky.
Postup:
Do šľahača dáme smotanu, oriešky a nutelu. Vyšľaháme a rozdelíme do pohárov. Vložíme do chladničky najmenej na tri hodiny, pri podávaní ozdobíme ovocím a čokoládovými hoblinkami.