6.3 C
Bratislava
sobota, 23 novembra, 2024

Kokos – rajský plod pre vašu krásu i zdravie

Všetko o kokose, kokosovej vode, kokosovom mlieku a kokosovom oleji a jeho účinkoch

Kokos bol odjakživa spájaný s exotikou a cudzinou, lákala nás jeho príjemná chuť i vôňa. Okrem toho je jeho hodnota ukrytá v pozitívnom význame na zdravie človeka, jeho silných účinkoch na krásu, ale má aj široké uplatnenie v kuchyni. Vedeli ste, že história jeho použitia je vyše tisíce rokov stará a dokonca v staroindickom jazyku sa kokosovník nazýva „Kalpa vrikša“, teda strom života?

Kokosovník pochádza z Trópov, jeho domovinou je Melanézia, aj keď dnes sa bežne pestuje v tropických i subtropických krajinách Ázie, v Indii, na Srí Lanke, v Thajsku, na brehoch Strednej a Južnej Ameriky, ale i na plantážach západnej i východnej Afriky.

Kokosový orech – kokos ani nie je ozajstný orech, z botanického hľadiska je kôstkovica. Jeho hnedá a tvrdá šupka sa ukáže, až po odstránení vonkajšieho žlto-zeleného oplodia, ktorý sa po zbere odstraňuje. Tento plod rastie na kokosovej palme s celým názvom Kokosovník obyčajný – Cocos nucifera a podľa presnej odrody sa ich za rok na jednej palme dokáže urodiť aj zo 50 až 100 kusov. Plody sa zbierajú ručne, čo niekedy sťažuje výška palmy, ktorá dokáže presiahnuť 20 metrov.

Škrupinka orecha je hrubá zo 4 – 5 mm a na jej povrchu nájdete 3 malé priehlbinky, tzv. očká, cez ktoré je semeno vyživované. V jeho vnútri je dutina, v ktorej sa počas pár mesiacov vytvára priezračná, pitná kokosová voda.

Význam kokosovej vody

Táto tekutina získavaná z mladých a zelených kokosov svojim zložením pripomína ľudskú plazmu, preto sa nazýva aj tekutina života. Obsahuje veľké množstvo vitamínov, minerálov, elektrolytov, enzýmov a aminokyselín. Je výborným zdrojom draslíka, horčíka, fosforu i vápnika, vitamínov B1 a B6. Neobsahuje takmer žiaden tuk a je ľahko stráviteľná.

Využitie: Kokosová voda sa hojne využíva na doplnenie energie po športových výkonoch, po chorobách: vypotení, hnačke i vracaní, ale aj na imunitu. Pre vysoký obsah kyseliny laurovej má antibakteriálne, protiplesňové a antivírusové účinky a pomáha pri detoxikácii organizmu. Okrem toho znižuje stres a krvný tlak a pomáha srdcu.

Nezanedbateľný je jej „anti-ageing“ efekt – spomaľuje starnutie, keďže udržuje kožu elastickú a pružnú, hydratuje ju, vyživuje vlasy i nechty.

Kokosová voda nie je kokosové mlieko!

Až dozrievaním sa kokosová voda spevňuje, a vytvára sa biela tvrdá dužina. Tá sa čerstvo nastrúhaná naloží do vody, z ktorej sa kokosové mlieko vytlačí. Doma si ho môžete poľahky vytvoriť aj takto: čerstvo nastrúhaný kokos zalejte horúcou vodou, nechajte chvíľu uležať, rozmixujte tyčovým mixérom. Ochladenú zmes potom preceďte cez plátno, alebo gázu. Kokosové mlieko si viete zadovážiť aj z dobrých BIO obchodov, väčšinou sa predáva v plechových konzervách. Jeho konzistencia je hustejšia a obsahuje i väčšie množstvo tuku.

Nenahraditeľná súčasť indickej a ázijskej kuchyne!

Pre svoju výbornú chuť, vôňu i vlastnosti je kokosové mlieko častým prvkom v exotických kuchyniach. Je doplnkom k mäsu, skvelé sa hodí do omáčok, dezertov i nápojov. Zjemňuje pikantné pokrmy ako karí.

Z kokosovej dužiny sa vysušením a mletím vyrába kokosová múka – ľahko stráviteľná a bez lepku, ktorá je v kuchyni taktiež žiaducou.

Veľmi trendové sú dnes aj kokosové hoblinky – „chipsy“, čo sú vlastne sušené plátky kokosového orecha. Z ohľadom na zdravotné benefity kokosu sú tieto chipsy vynikajúcim snackom k TV, keďže chutia aj samostatne. Na sladko si ich viete skombinovať s ovsenými vločkami do rannej kaše, spolu s medom a banánom.

Zázračný kokosový olej

Rozlišujeme 2 základné druhy kokosových olejov. Nerafinovaný kokosový olej panenský, tzv. BIO, ktorý je za studena lisovaný, ako čisto prírodný produkt, má jemnú príchuť i vôňu kokosu. Druhým typom kokosového oleja je rafinovaný kokosový olej, ktorý sa taktiež získava z usušenej dužiny orecha, ale následne je tepelne spracovaný za účelom odstránenia jeho vône prostredníctvom parnej destilácie.

Kokosový olej je univerzálny pomocník v kuchyni, ale aj v kozmetike. Zaujímavosťou je jeho skupenstvo, pri teplote vyššej ako 26 stupňov je tekuté, pod túto teplotu je tuhé.

Kokosový olej je bomba v kuchyni

Jeho hlavnou výhodou je, že je tepelne stály aj pri vysokých teplotách – do 200 stupňov, neprepaľuje sa, neprská a je preto vhodný na varenie, pečenie i fritovanie. Široké využitie má olej aj v studenej kuchyni, ako náhrada masla na chlieb ho môžu používať ľudia s alergiou na mlieko. Jeho ďalšou neoceniteľnou výhodou je, že neoxiduje.

Kokosový olej na krásu

Panenský kokosový olej je azda jedným z najviac používaných olejov v kozmetike a to práve vďaka svojmu zloženiu, ktoré je príbuzné ľudskej pokožke. Zvláčňuje ju, ľahlo sa vstrebáva a pritom nezanecháva mastný film. Má hojivé účinky a krásne vonia, čo taktiež zmierňuje napätie a stres. Vďaka antioxidantom bráni starnutiu pokožky, vyhladzuje vrásky a zjemňuje pokožku.

Pomáha na popukanú i suchú pokožku rúk, nôh i celého tela. Stačí štipka kokosového oleja ako balzam na pery a na regeneráciu po opaľovaní, proti spáleninám zo slnka i omrzlinám.

Roztopený olej môžete využívať ako masážny olej – na masáže bábätiek i tehotenského bruška – na prevenciu strií, alebo na popukané bradavky.

Kokosový olej je výborný ako maska na poškodené vlasy, dodá im lesk, zacelí končeky vlasov, ak si ho vmasírujte do pokožky hlavy vyživí ju a pomôže pri odstránení lupín. Po umytí vlasov votrite trošku oleja na ich konce, zaručí vám to jednoduchšie rozčesávanie.

Kokosový olej na zdravie

Kokosový olej má výborné liečivé účinky. Preventívne môžete vnútorne užívať malú čajovú lyžicu denne, ak vám nechutí samostatne, zmiešajte si ju do jogurtu, alebo obilnej kaše. Dodá vám energiu, odbúra cholesterol, pomáha pri diabete, ochoreniach štítnej žľazy, depresiách, na reguláciu hmotnosti. Vďaka vysokému obsahu minerálov pomáha proti úbytku kostí.

Kyselina laurová zničí ekzémy, či plesne, je súčasťou proticandidovej diéty. Kokosový olej neprispieva k zvýšeniu zlého cholesterolu, znižuje výskyt poškodenia tepien, čím napomáha v prevencii aterosklerózy.

Predchádzajúci článok
Ďalší článok

SÚVISIACE ČLÁNKY

POSLEDNÉ ČLÁNKY