Plodom kokosovej palmy je veľká kôstkovica vajcového tvaru s priemerom približne 30 cm. Povrch je zelenej až žltozelenej farby.
Konzumuje sa semeno (kokosový orech), z ktorého sa odlupuje vláknitý obal, ktorý kokosu umožňuje rašiť a plávanie na hladine vody, čo umožňuje rozšírenie kokosovníka do mnohých častí tropického pásu.
Jedná palma má úrodu približne 50-60 plodov.
Pôvod
Pochádza pravdepodobne z juhovýchodnej Ázie, pestuje sa v tropických oblastiach na morských pobrežiach a pobrežiach veľkých riek.
Iné názvy
cocos nucifera (lat), kokosový ořech (cz), coconut/cocoanut (en), kokosnuss (de)
Nutričné hodnoty
100g kokosového jadra obsahuje: 24.23g sacharidov, 3.33g bielkovín a 9g vlákniny.
Minerály: Draslík – 356mg Fosfor – 113mg Horčík – 32mg Vápnik – 14mg Zinok – 1.1mg Železo – 2.43mg |
Vitamíny: Vitamín B1 – 0.066mg Vitamín B2 – 0.02mg Vitamín B3 – 0.54mg Vitamín B5 – 1mg Vitamín B6 – 0.05mg Vitamín C – 3.3mg |
Ďalšie účinné látky
Tekutina, ktorá sa nachádza vo vnútri orechu sa nazýva kokosová voda. Obsahuje veľké množstvo bielkovín, draslíka, kremík, vápnik, horčík, vitamín C a okrem vitamínu B6 a B12 aj všetky ostatné „Béčka“ a používa sa hlavne pri žalúdočných problémoch. Kokos obsahuje najmä železo, a môže poskytnúť nezanedbateľnú dávku vápnika, nasýtených tukov a vlákniny.
Význam pre zdravie
Kokos pôsobí na omladzovanie. Pýtate sa ako? Tým, že obsahuje správny tuk, pôsobí aj proti odvápneniu kostí, osteoporóze, bolestiach kostí a svalov po nadmernom zaťažení. Ak sa vášmu dieťaťu prerezávajú zúbky, kokos dopĺňa minerály, takže sa odporúča pre detských pacientov, aj pri lámaní vlasov a nechtov. Kokosový olej veľmi prospieva našej pokožke.
Zaujímavosť
V Indii či na Filipínach z kokosov, kokosových paliem a listov vyrábajú metly, nábytok aj hudobné nástroje:
– kokosové vlákna sa používajú ako výplň matracov, vyrábajú sa z nich laná, tesniace výplne do lodí, alebo sa pridávajú do substrátov v záhradníctve
– z kokosových listov sa vyrábajú metly, rohože aj strešné krytiny
– z kokosového oleja sa vyrába mydlo
– sušené škrupiny z kokosu sa používajú aj ako hudobný nástroj
– kokosové drevo na výrobu nábytku, sudov, kontajnerov alebo kanoe
Recept
Kokosové pusinkyIngrediencie:
200g strúhaný kokos, 200g práškový cukor, 4 bielka
Postup prípravy:
Z bielok vyšľaháme tuhý sneh. Za stáleho šľahania postupne prisypávame práškový cukor. Nakoniec prisypeme kokos za stáleho miešania rukou. Z výslednej hmoty vytvarujeme pusinky a uložíme na plech na papier na pečenie. Pečieme 10 minút pri 150 °C.