Kto z nás by nemal rád sladké. Málo kto však dokáže odolať chutnému naservírovanému zákusku. Často ale neriešime kvalitu surovín z čoho sú koláče upečené a môžeme svojmu telu viac uškodiť ako dopriať.
Dnes už existujú alternatívne druhy koláčov pri ktorých nie je nutné používať klasickú múku a margarínové náplne. Tieto dve spomínané suroviny neprospejú nielen nášmu zdraviu, ale ani našej postave.
Druhy koláčov
Ak chceme zdravo maškrtiť mali by sme sa zamerať na koláče, ktorých základom sú napríklad orechy, sušené ovocie, alebo alternatívne múky. Ich náplne by mali vo väčšom množstve byť tvarohové, alebo jogurtové v kombinácii s veľkým množstvom sezónneho ovocia. Takéto koláče sú nielen ľahšie stráviteľné, ale aj osviežujúce. Ďalšou náhradou múky môžu byt pomleté orechy, mandle, mak, alebo uvarená rozmixovaná strukovina napríklad fazuľa. Ak sa rozhodneme pre pečenie koláčov bez múky musíme dbať na dodržiavanie správneho množstva surovín. Každá surovina má iné vlastnosti. Pokiaľ nenájdete osvedčený recept bude vás čakať pečenie formy pokus-omyl kde bude záležať len na vás akú receptúru vytvoríte.
Známe alternatívne múky
Makova múka
je nielen bezlepková, ale obsahuje množstvo vitamínov, minerálnych látok a bielkovín. Je bohatým zdrojom vlákniny a svojím zložením pôsobí na organizmus regeneračne. Makovú múku môžeme použiť na pečenie rôznych druhov pečiva, alebo ju môžeme namiešať s inými druhmi múk.
Mandľová múka sa pri pečení koláčov teší veľkej obľube. Kto by nepoznal tradičné francúzske makrónky, pečené výhrade z mandľovej múky, ktorá sa vyrába z mletých mandlí. Je bezlepková a bohatá na zdravé tuky. V kombinácii s kokosovou múkou dokážete vytvoriť neodolateľný základ pre ovocné kreácie.
Kokosová múka je nutrične nabitá surovina. Obsahuje veľké množstvo vlákniny, bielkovín a minimum tuku. Je to vlastne pomletý surový kokos. Pri pečení s touto múkou nezabúdajte, že kvôli vysokému obsahu vlákniny je potrebné pridať viac tekutín ako pri pečení s bežnou múkou.
Pečieme zo strukovín
Možno sa zamyslíte ako sa dá upiecť zo strukoviny chutný koláč. Je to možné. Základom je, aby bola strukovina uvarená. Najvhodnejšou strukovinou je fazuľa. Môžete však vyskúšať aj uvarený cícer, alebo šošovicu. Pokiaľ ich nakombinujeme z vhodnými surovinami ako sú napríklad vajcia od sliepok z voľného výbehu a kvalitnou 80%-tnou čokoládou dostanete chutný koláč, ktorý môžete ochutiť podľa svoj fantázie.
Raw koláče
Základom raw koláčov sú hlavne orechy a sušené ovocie. Sušené ovocie spĺňa funkciu pri spájaní orechov do jednotného celku. Raw koláče zdobíme vždy čerstvým ovocím, alebo surovinami, ktoré neprešli varom a boli zahriate maximálne do 42 stupňov. Vtedy dokážeme povedať, že sa jedná o surové potraviny. Veľkou výhodou raw koláčov je že v surovinách sú zachované všetky nutričné hodnoty, pretože neboli zničené tepelným spracovaním.
Pečieme z kvalitných surovín
Stužené rastlinné tuky, biela pšeničná múka, alebo biely cukor nie sú tie pravé suroviny na pečenie zdravých koláčov. Ak chceme piecť zdravo je nutné vymeniť margarín za kvalitné domáce maslo, ktoré najlepšie kúpime vo farmárskych obchodoch. Múku vymeníme za už spomínané alternatívy múk, alebo mletých orechov a biely cukor nahradíme prírodnými sladidlami ako je med, kokosový, alebo brezový cukor. Dbajte na kvalitu surovín pochádzajúcich z ekologicky kontrolovaného hospodárstva a vaše koláče budú nielen chutné, ale aj kvalitné.
Zdravé koláče a kalórie
Aj pri zdravých koláčoch treba dbať na to aké množstvo koláčov skonzumujete. Koncentrovaný cukor v sušenom ovocí napriek tomu, že je v prírodnej forme a tuky z orechov napriek tomu, že sú zdravé dávajú týmto koláčom vysokú energetickú hodnotu. Orechy priemerne obsahujú na 100 g 2000-2500 kJ. Pridajte sušené ovocie a máte nielen výživovú, ale aj kalorickú bombu.
Preto treba myslieť na to, že všetko čo je zdravé nie je aj nízkokalorické. Preto tieto koláče napriek tomu že sú pripravované v zdravej forme musíme konzumovať s rozumom a s mierou.