17.7 C
Bratislava
streda, 30 októbra, 2024

Účinky kombuchy na zdravie. Povieme vám ako si ju môžete pripraviť doma.

Kombucha

, kombuča, čajová huba, magická huba, elixír mladosti – veľa názvov pre jeden nápoj, ktorý má ešte viac priaznivých účinkov na vaše zdravie.

Stovkami rokov overený kvasený čaj pôvodne vznikol vo východnej Ázii. Prvé najstaršie zmienky o nej pochádzajú zo starej Číny z roku 200 pred našim letopočtom.

O jej kladnom vplyve na ľudský organizmus počas celej doby nikto nezapochyboval – kvalita overená viac než dvoma tisíckami rokov.

Veľký rozmach vo svete zaznamenala po prvej svetovej vojne. Následne upadla na pár desaťročí do zabudnutia, ale v súčasnosti sa o jej ozdravujúcich a liečivých vlastnostiach hovorí znova po celom svete.

Čo je kombucha?

Kombucha je nápoj, ktorý sa najčastejšie pripravuje z čierneho alebo zeleného kvaseného čaju. Pripravuje sa fermentáciou, čo je proces kvasenia kedy v čaji prebieha veľa chemických procesov a vzniká veľké množstvo rôznych zdraviu prospešných látok.

Najdôležitejšou zložkou je kultúra kombuchy, ktorá je často krát označovaná ako huba. V podstate ide o zmes dobrých baktérií, rias a kvasiniek, ktoré navzájom žijú v symbióze. Pokope ich drží celulóza tvorená octovými baktériami. Nájdete ju aj pod názvom SCOBY (SCOBY – skratka zo symbiotic colony of bacteria and yeast  – symbiotická kolónia baktérií a kvasiniek). Ide o rôsolovitý povlak šedo – hnedej farby. Každá SCOBY má iný odtieň farby a aj zloženie – pomer látok je v každej kultúre iný. Ide o živú kultúru, ktorá sa stále mení.  Mladá kultúra má bledú, takmer priezračnú farbu. Čím je staršia tým je tmavšia.

Zloženie nápoja

  • Kyseliny – glukurónová, mliečna, vínna, octová, citrónová, glukónová, jablčná, šťavelová, usnová …
  • Vitamíny – B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E a K
  • Minerály – vápnik, sodík, železo, zinok, magnézium, horčík, kobalt, meď,  draslík, mangán
  • Enzýmy, aminokyseliny, kvasinky, kofeín, alkohol

Účinky kombuchy na zdravie

Obrovské množstvo látok, ktoré sa počas fermentovania vytvárajú a dostávajú do nápoja má vplyv na takmer každú časť organizmu. Niektoré z nich sú overené aj vedeckými rozbormi.

Probiotiká – počas kvasenia sa v nápoji produkuje veľké množstvo probiotických baktérií, ktoré zlepšujú mikroflóru v črevách, zlepšujú trávenie, pôsobia proti zápalom a napomáhajú k chudnutiu.

Kombucha zo zeleného čaju zlepšuje spaľovanie kalórií, znižuje tuk v oblasti brucha, udržiava optimálnu hladinu cukru v krvi, znižuje riziko prepuknutia rakoviny prostaty, prsníka a hrubého čreva.

Antioxidanty – antioxidanty získané z potravín a nápojov sú účinnejšie než antioxidantý získané z doplnkov výživy. Antioxidanty z kombuchového nápoja znižujú toxicitu pečene a zároveň jej poskytujú ochranu pred ich pôsobením.

Polyfenoly, kyselina octová a kvasinky v kombuche ničia škodlivé mikroorganizmy. Má silné antibakteriálne účinky – zabraňuje rastu nežiaducich baktérií a kvasiniek bez toho aby akokoľvek ovplyvnila probiotické baktérie (zdraviu prospešné).

Znižuje riziko ochorenia srdca – látky v nápoji výrazne regulujú dobrý a zlý cholesterol. Výsledky sú preukázateľné už počas 30 dní užívania kombuchy.

Diabetes 2. typu –zložky v kombuche spomaľujú trávenie sacharidov čím sa znižuje hladina cukru v krvi. Väčší účinok je ak sa kombucha pripraví zo zeleného čaju.

Prevencia pred rakovinou – vysoká koncentrácia polyfenolov a antioxidantov v kombuchovom nápoji zabraňujú mutácii génov a rastu rakovinových buniek. Zároveň zabíjajú už existujúce rakovinové bunky.

Ďalšie kladné účinky kombuchy na organizmus

  • Posilnenie imunitného systému
  • Antibiotické a antialergické účinky
  • Detoxikuje organizmus
  • Regeneruje nervový systém
  • Reguluje krvný tlak
  • Priaznivo vplýva na pečeň a obličky
  • Upravuje menštruačný cyklus
  • Pomáha pri reume, artróze, skleróze multiplex a kožných ochoreniach
  • Zabraňuje upchatiu ciev

Ako si pripraviť kombuchu doma?

Príprava kombuchy v domácich podmienkach je celkom jednoduchá. Stačí vám k tomu čierny, alebo zelený čaj (pokojne môžete použiť oba druhy), cukor, čistá pitná voda, kombucha nálev a kultúra kombuchy – SCOBY. Nasledujúca príprava vám zaberie len pár minút.

Približne 10g sypaného čaju (4 – 5 vreciek čaju) zalejete 3 l prevarenej vody (pripravíte si čaj). Nechajte čaj lúhovať 10 minút (zelený postačí lúhovať 5 minút) a preceďte cez sitko. Pridajte cukor (100 – 200g) a poriadne ho v čaji rozmiešajte. Keď čaj vychladne na približne 30°C prelejte ho do väčšieho pohára (4 l pohár), pridajte kombuchový nálev a na vrch položte kombuchovú kultúru – svetlejšou stranou do hora. Dajte pozor aby ste kultúru položili správnou stranou, inak sa vám nápoj nepodarí pripraviť.  Fľašu prekryte plátenkom, gázou, alebo papierovým filtrom na kávu. Zabránite tak prieniku hmyzu do nápoja, ale zároveň sa dnu dostane vzduch, ktorý je pre proces fermentácie potrebný. Takto pripravenú zmes nechajte zrieť na tmavom mieste s teplotou 20 – 25°C. Za 1 až 4 týždne bude nápoj hotový. Mal by mať sladko kyslú chuť (octovú) a mal by jemne perliť. Po uplynutí času kvasenia môžete nápoj pomocou slamky opatrne ochutnať. Ak sa vám zdá jeho chuť sladká, nechajte ho ešte istý čas kvasiť (získa kyslejšiu chuť).

Opatrne z neho vyberte kultúru kombuchy a opláchnite ju letnou vodou (nie studenou, ani horúcou). Odlejte si 2 – 3 dcl nápoja a vložte do neho kultúru. Takto získate kombuchový nálev a aj kultúru na prípravu ďalšej dávky. Zvyšok nápoja preceďte cez sitko do sklenej  fľaše a skladujte ho na chladnejšom mieste. Kvasenie v ňom v malej miere stále prebieha a chladom tento proces spomalíte.

Pri správnej príprave nápoja sa kombuchová kultúra zväčší – zhrubne. Počas fermentácie sa môže stať, že kultúra klesne na dno, ale ničoho sa neobávajte, ona znova vypláva na povrch – stáva sa to ak s nápojom počas kvasenia často hýbete.

Vzhľad a chuť

Výsledný nápoj by mal mať sladko – kyslú chuť a jeho farba môže byť zeleno – medová  až červená. Jeho vzhľad a aj chuť záležia od všetkých ingrediencií, ktoré ste do neho dali (kvality a množstva cukru, druhu čaju, dĺžky fermentácie, kultúry a aj od typu vody – tvrdá, mäkká, množstva chlóru v nej a pod).

Ak necháte nápoj pri izbovej teplote, bude perlivejší a každým dňom kyslejší.

Čím dlhšie prebieha fermentácia tým je nápoj kyslejší. V tomto procese ide o premenu cukrov na alkohol, oxid uhličitý a kyselinu (v tomto prípade na kyselinu octovú). Obsah alkoholu v tomto nápoji je len okolo 0.5%. Ak necháte kultúru kombuchy v náleve dlhšiu dobu, získate kombuchový ocot – môžete ho použiť na prípravu šalátov.

Nie je vhodné aby počas prípravy prišiel nápoj a aj kultúra do styku s predmetmi z kovu. Najvhodnejšie je používať drevené alebo sklené inštrumenty. Tiež nie je vhodné konečný nápoj skladovať v PET fľašiach.

Užívanie kombuchy

  • Odporúčaná dávka nápoja je 0,5 litra na deň. Toto množstvo si rozdeľte na tri dávky (po cca 150 ml ráno, na obed a večer).
  • Prvú dávku si dajte ráno na lačno.
  • Po troch týždňoch užívania si dajte týždeň prestávku a následne môžete pokračovať v jej užívaní ďalšie tri týždne.
  • Odporúčaná dávka pre deti je polovičná.
  • Tehotné a dojčiace ženy by mali užívanie kombuchy konzultovať s lekárom.
  • Pre aj keď nízky obsah alkoholu nie je vhodná pre abstinujúcich alkoholikov.

Rozmnoženie kombuchovej kultúry

Scoby – kombuchová kultúra

sa pri príprave každej dávky nápoja zväčší (zhrubne). Zo začiatku môžete pozorovať priehľadný film na povrchu pôvodnej kultúry, ktorý sa časom stane hrubším a nepriehľadným. Ak je hrúbka novej scoby približne 2-3 cm môžete ju odrezať a používať na prípravu ďalšieho nápoja, prípadne niekomu podarovať. Nezabudnite ju ale vložiť do kombuchového nálevu a uskladniť v chladničke – inak odumrie. Zo začiatku obsahujú nové kultúry málo dobrých baktérií a kvasiniek, preto je lepšie použiť na prípravu vyššie uvedenej dávky dve novovzniknuté kultúry, prípadne si urobiť menšiu dávku.

Ak chcete mať kvalitný kombucha nápoj a máte mladú kultúru kombuchy (jej hrúbka je menej než 1 cm) je lepšie počkať kým dorastie. Stačí ak si pripravíte menšie množstvo nápoja (3 dcl) a necháte tam kultúru pár týždňov (maximálne 4). Za ten čas vám dorastie.

Je dôležité si postupom času jednu novú kultúru pripravovať pre seba. Jej životnosť je približne len 6 mesiacov. Ak po tomto čase nechcete zháňať novú je lepšie si ju vypestovať.

Nepoužívajte nápoj ani kultúru ak

  • spozorujete na Scoby známky plesne alebo bude mať nepríjemný zápach prípadne na nej zbadáte akékoľvek iné známky rozkladu (zmena farby, suchosť, škvrny..),
  • ak sa počas fermentácie do troch týždňov nezačne vytvárať nová kultúra, zlikvidujte celú dávku a začnite od začiatku – niečo ste počas prípravy pokazili (často býva dôvodom zlá teplota pri príprave nápoja alebo jeho kvasení).

Pokiaľ si na výrobu kombuchy netrúfate môžete si v obchodoch sa zdravou výživou kúpiť už zhotovený nápoj. Problém môže byť v jeho príprave, nakoľko tieto produkty prebiehajú pasterizáciou je značná časť látok v nich zničená.

POZOR

Kultúra kombuchy je živý organizmus, ktorý neustále mení svoje zloženie a podlieha okolitým vplyvom. Nesprávne pripravený nápoj z kombuchy môže mať na zdravie človeka nepriaznivý vplyv. Zle uskladnená, napadnutá plesňami alebo dlho fermentovaná kombucha môže spôsobiť vážnejšie zdravotné problémy až smrť. Doma vyrobený nápoj môže mať percento alkoholu podstatne vyššie (aj 5%).

Zdroje

[1] https://www.theguardian.com/

[2] https://www.healthline.com/

Zuzana UjházyováAutorkou článku je Zuzana Ujházyová. Zuzana vyštudovala analytickú chémiu. Momentálne si dopľňa ďalšie vzdelanie na Jesseniovej lekárskej fakulte v Martine. Na portáli Nazdravie.sk najčastejšie publikuje články o ľudskom tele, chorobách a ich liečbe.

SÚVISIACE ČLÁNKY

1 komentár

  1. Ďakujem za hodnotný článok. Ešte by som pridal moju skúsenosť, že ja nechávam fermentovať 10-11 dní, vtedy má príjemnú sladkokyslú chuť. Dlhšie fermentovanie znamená podstatne vyššiu kyslosť, po troch týždňoch je to už temer ocot. A množstvo cukru, ako sa uvádza aj v iných zdrojoch, dávam na uvedené množstvo vody a čaju cca 250 gramov. Množstvu cukru sa netreba obávať, tento metabolizuje na uvedené účinné látky. Kombuchu užívam už cca 20 rokov a drží ma pri dobrom zdraví…

Komentáre sú uzavreté.

POSLEDNÉ ČLÁNKY