Okrem klasického spôsobu sušenia byliniek, môžeme bylinky „zakonzervovať“ aj mrazením. Tento spôsob je moderný, rýchly a ľahký. Zmrazením sa len minimálne strácajú aktívne látky z rastlín (zvlášť vitamíny). Jedinou nevýhodou pri mrazení je, že bylinky pritom strácajú svoje vonné látky. Pred mrazením bylinky umyjeme, posekáme a uložíme do mikroténového vrecka, alebo ich priamo vkladáme do malých nádobiek na výrobu ľadových kociek. Po rozmrazení ich ihneď spotrebujeme, ideálne je prihodiť ich pred koncom varenia ešte ako mrazenú kocku. Na tieto účely sú vhodné: pažítka, petržlen, kôpor, bazalka, saturejka.
Okrem zmrazovania je osvedčenou metódou aj konzervácia bylín v octe, oleji, alebo alkohole. Tá sa zakladá na vylúhovaní vône a chuti byliniek, ktorú konzervujúca zložka pohltí, a teda prevezme.
Bylinkový ocot
Potrebujeme:
ovocný alebo biely vínny ocot a niektorú z nasledovných bylín: kôpor, šalvia, tymian, medovka, estragón, bazalka, kvety boráka.
Postup: Na 1 liter bylinkového octu dáme asi 4 lyžice nasekaných a umytých byliniek (resp. 3 – 4 vetvičky). Zmes dáme do sklenenej fľaše a dávame pozor, aby boli bylinky plne ponorené. Fľašu jemne pretrasieme, následne uzavrieme a odložíme na lúhovanie, ktoré trvá asi 2 – 3 týždne – na slnečné miesto. Občas potrasiete. Takto pripravený ocot následne uskladníme na suchom a tmavom mieste.
Bylinkový olej
Potrebujeme:
pol litra rastlinného oleja (za studena lisovaný), 4 lyžice nasekaných čerstvých bylín, resp. vetvičky: bazalka, saturejka, pamajorán, mäta prieporná, rozmarín, šalvia, yzop.
Postup: Nasekané bylinky celé ponoríme do oleja, pevne uzavrieme a dáme na slnečné miesto na 3 týždne. Občas fľašou zatrasieme, aby sme aromatické látky z bylinky ešte viac uvoľnili. Následne je tento olej pripravený na používanie. Keďže však sa tieto bylinky môžu kaziť, je vhodné aby ste rastlinné zvyšky z fľaše odstránili a olej preliali do tmavej nádoby.
Bylinkový sirup
Potrebujeme:
3 litre vody, 3 kg cukru a 500 gramov čerstvých byliniek ako napríklad: levanduľa, rumanček, mäta, rozmarín, mäta, baza.
Postup: Vodu s cukrom privedieme k varu vo veľkom hrnci, stále miešame, aby sa cukor rozpustil. Do toho vložíme nasekané bylinky, dobre zamiešame a dáme na 24 hodín pod pokrievkou vylúhovať. Po uplynutí tejto doby zmes prelejte cez sito, pridajte kyselinu citrónovú a dajte opäť na 24 hodín na pokojné miesto. Kým budete fľaše plniť sirupom, vypláchnite ich pred tým vriacou vodou. Fľaše skladovať uzavreté.
Bylinková soľ
Potrebujeme:
5 dielov čerstvo nasekaných bylín (niektorú z nasledovných): kôpor, ligurček, vavrín, petržlen, bedrovník, rozmarín, tymian a k tomu 1 diel morskej soli.
Postup: Táto metóda je veľmi stará, ale aj veľmi zaujímavá. Bylinky nasekajte na drobno a spolu so soľou ich vrstvite do vhodnej nádobky. Únosný pomer podielu byliniek a soli je cca 5:1. Takto pripravenú soľ pevne uzavrite a skladujte na tmavom mieste.
Bylinkové víno
Kto by ho nemal rád?.. Bylinkové vína boli veľmi obľúbené už v stredoveku, kde vznikali najmä za múrmi kláštorov. Základom preň bolo suché víno, či už biele, alebo červené, rovnako tak, ako vybrané byliny. Bylinkové vína boli spravidla z jedného druhu byliniek aby si zachovali typickú chuť.
Potrebujete: 1 liter suchého vína, biele (alebo červené), 2-3 lyžice čerstvých bylín, ako napríklad bazalka, rumanček, levanduľa, púpava, mäta, šalvia, rozmarín, tymian, medovka.
Postup: do fľaše vložte na jemno nasekané bylinky a dolejte vínom. Zazátkujte, dajte na slnečné miesto a nechajte niekoľko dní lúhovať (2-3). Keď pôjdu bylinky ku dnu, treba fľašou mierne zatriasť. Po uplynutí doby lúhovania, preceďte víno do inej fľaše. Takto pripravené víno vám dokáže vydržať až rok.