Kukurica je popri ryži a pšenici treťou najrozšírenejšou obilninou na svete. Kým v Mexiku si kukuricu spájame s kukuričnými plackami tortillami, v Amerike sú to vrecká plné pukancov. Kukurica je obľúbená a všestranná plodina aj u nás, mladé kukuričné klasy s obľubou varíme, pečieme, či grilujeme, z kukuričných zŕn je možné uvariť dobrú polievku a z jemne rozomletej krupice s mliekom pripravujeme sladkú detskú kašu.
Kukurica je obľúbená aj u celiatikov, teda u ľudí s intoleranciou na lepok – keďže kukurica je bezlepková plodina. Kukuričná múka má typickú žltú farbu a sladkú kukuričnú chuť. Bežne sa používa v Amerike na prípravu rýchleho nekvaseného chleba. V kombinácii s pšeničnou múkou ju možno použiť na prípravu zrnitého chleba so sladkou chuťou.
Kukurica slúži aj ako hospodárska plodina – krmivo pre zvieratá (až 70 percent úrody). Na potravinárske účely sa používa kukuričná múka a krupica. Okrem toho sa z nej vyrába vysokokvalitný olej a kukuričný škrob, ktorý sa pridáva do pudingových krémov.
Popis
Kukurica je jednoročná plodina dorastajúca do výšky 1 až 3 metrov. Z plného stebla vyrastajú striedavo dlhé a štíhle listy v dvoch zvislých radoch. Skoré odrody majú na hlavnom steble 8-12 listov, neskoré 24 a viac. Listová čepeľ je široká, podlhovasto kopijovitá, s výrazným stredným rebrom. V nich vyrastajú žlté šúľky – klasy, ktoré sú chránené viacerými obalovými lístkami na koncoch s trčiacimi niťovitými čnelkami – kukuričnými vlasmi. Zrná sú v klase usporiadané párovo, husto vedľa seba.
Hlavné variety sú kukurica obyčajná, pukancová, konský zub, škrobnatá, ale i kukurica cukrová (tá sa predáva vo vysokej cene ako zelenina vo forme mladých klasov).
Pôvod
Nálezy zvyškov kukuričných vretien v jaskyniach dokazujú, že už v roku 3000 pred n.l. sa Indiáni Južnej a Strednej Ameriky živili kukuricou. Podľa legendy starí mayovia verili, že prvý človek bol stvorený z kukuričných zŕn rozomletých na kašu. V 15.storočí priviezol kukuricu do Španielska Kolumbus, odkiaľ sa rozšírila do celej Európy, severnej Afriky, na Stredný Východ, ale i Indie a Číny.
Iné názvy
zea mays (lat), kukuřice (cz), corn (en), maize (en), mais (de), kukuruz (de)
Účinné látky
Kukurica pozostáva z 70% škrobov, 15% bielkovín, 10%, tukov a 5% celulózy. Najlepšie na kukurici je vysoký obsah vitamínov skupiny B, najmä nervového vitamínu tiamínu (B1) – až 150mg na 100g zrno, niacínu (B3), biotínu (B7), kyseliny pantoténovej (B5) a kyseliny listovej (B9). Okrem toho obsahuje hlavne saponíny, flavóny, allantoín a z minerálnych látok sú to predovšetkým vápnik, železo, draslík a selén. Kukurica neobsahuje lepok, pri žltých kukuričných zrnách zaváži vysoký obsah karotenoidov (luteín a zeaxantín). Hodnotnými rastlinnými ochrannými látkami pre výživu ľudí, ktoré nájdeme v kukurici, sú inhibítory proteáz.
Hlavný význam pre zdravie
- priaznivo vplýva na mozog a nervy
- posilňuje imunitu, na omladenie, zlepšenie nálady
- znižuje riziko výskytu rakoviny, infarktu a mŕtvice
- ochraňuje telo proti vstupu voľných radikálov
- chráni sietnicu a prispieva k tomu, aby sa zachovala zraková schopnosť
- má pozitívny účinok na plodnosť a potenciu
- v ľudovom liečiteľstve na liečenie močového mechúra a tráviaceho ústrojenstva
- ideálna pre cukrovkárov, znižuje vysoký krvný tlak a hladinu krvného cukru
- prospešná pre zdravšiu kožu, vlasy a nechty
- vysokým podielom vlákniny je vhodná pri chudnutí a proti zápche
Zaujímavosť
Kukuricu využívame okrem potravinárskeho aj v liehovarskom a chemickom priemysle, na výrobu liečiv (niektorých antibiotík) a v priemysle na výrobu škrobu, alkoholu, oleja a podobne. Na Slovensku je možné oficiálne pestovať geneticky upravenú kukuricu od roku 2006.
Recept
Americké plnené palacinky
Potrebujeme:
1 vajce, 2, 5 dl mlieka, hladká múka – podľa potreby, plátky šunky, plátky syra, sterilizované huby, sterilizovaná kukurica, štipka soli. Na obalenie: múka, vajce, strúhanka.
Postup: z mlieka, vajca, soli a hladkej múky pripravíme cesto, z ktorého vypražíme palacinky. Na každú palacinku dáme plátok šunky, syra, šampiňóny, kukuricu a zvinieme. Takto pripravené palacinky obalíme v trojobale a vyprážame. Podávame s americkými zemiakmi a zeleninovým šalátom.
U nás sa tie „americké plnené palacinky“ volajú jednoducho rizolety