Ľan siaty
(linum usitatissimum) je mnohostranná jednoročná, niekedy aj dvojročná až do 1 metra vysoká rastlina. Jej koreň je dlhý, tenký, stonka je priama, olistená a hore rozkonárená. Kvety sú stopkaté, kvitnúce v júni a v júli s bledomodrou až fialkastou korunou. Plod je guľovitá tobolka, zvyčajne s 10 semenami.
Semená sú lesklé, hladké, žltohnedé, až červenohnedé, ploché, o niečo väčšie ako sezamové semená. Dnes ľan pre jeho zdravotné benefity označujeme prívlastkom superpotravina, alebo potravina budúcnosti.
Pôvod a pestovanie
Ľan pochádza z juhovýchodnej Ázie, dnes ho pestujeme v oblastiach s miernym podnebím, v Belgicku, Holandsku, ale i vo Francúzsku, ale i v oblastiach zasahujúcich až do subtropického pásma.
Využitie
Ľan patrí k prastarým kultúrnym rastlinám, ktoré slúžili ako potravina už okolo roku 3000 pred NL v Mezopotámii. Ako liečivú rastlinu ju popisoval už Hippokrates, ktorý ním liečil zápaly slizníc. V egyptských hroboch sa našli semená ľanu, ktoré sa dávali zosnulým na cestu do ríše mŕtvych. V ďalších končinách na dedinách bolo zvykom, že krstný otec vkladal dievčatkám do kolísok ľanové semiačka, aby z nich vyrástli dobré gazdinky. Sláva ľanu ale bola na vrchole za vládcu Karola Veľkého, ktorý dokonca zákonom ustanovil povinnosť pestovania a požívania ľanu.
Okrem výborných účinkov na zdravie človeka sa ľan využíva aj pri výrobe ľanového plátna a taktiež slúži ako základná zložka na výrobu olejových farieb. Zo semien ľanu sa lisuje ľanový olej a odpad s vysokým obsahom bielkovín slúži ako súčasť krmiva pre kone, aby mali krásnu a lesklú srsť.
Účinné látky
Ľan sa vyznačuje najmä vysokým obsahom tukov (40%), sú zdrojom nenasýtených mastných kyselín, najmä kyseliny alfa-linolenovej ALA a kyseliny linolovej CLA, lignanov, vlákniny, slizu, obsahujú vitamíny a minerály: ako vitamín E, vitamín B6, B7 – biotín, kyselina listová (vitamín skupiny B), draslík, horčík, vápnik, ďalej bielkoviny a v málom množstve sacharidy. Ľanové semeno používame vo forme celého semena, pomletého semena, alebo vo forme ľanového oleja.
Ľanové semeno
Ľan zaraďujeme k rastlinám s najväčším obsahom lignanov (typom polyfenolov) látok, s výraznými protirakovinovými účinkami. Lignany sa v tele správajú ako estrogén. Znižujú tak niektoré druhy rakoviny súvisiace s hormónmi, ako napríklad rakovina prsníka. Pri rozomletí semien na ľanový olej sa ale drvivá časť lignanov odstráni, preto sa ich tam veľa nenachádza.
Kyselina alfa-linolénová sa využíva pri tvorbe omega-3 mastných kyselín. ALA zrieďuje krv, pôsobí ako prevencia proti infarktu a mŕtvici. Ľanové semená znižujú cholesterol a majú protizápalový účinok.
Sú liekom pri vredovej chorobe žalúdka, dvanástnika. Nerozomleté ľanové semená podporujú trávenie a odstraňujú zápchu. Inými slovami, pôsobia ako preháňadlo. Ak ale chceme, aby semená pôsobili v žalúdku a čreve protizápalovo je lepšie ich rozomlieť, podrviť, a prípadne aj nechať odležať vo vode. Semená napučia a vytvoria slizovitú hmotu. Semená na seba vedia veľmi dobre naviazať škodliviny a toxíny z čriev. Pri napučaní zväčšia semená objem, preto ich zalejte dostatočným množstvom vody.
Denná dávka ľanových semien
Odporúčaná dávka sú maximálne 2 až 4 kávové lyžice pomletých ľanových semienok denne. Dajte ale pozor, aby ste ich nemleli v mlynčeku, ktorý používate na kávu. Buď si zadovážte samostatný mlynček na ľan, alebo ich rozomeľte v mažiariku. Ak nemáte ani ten, semienka vysypte na väčšiu drevenú dosku, ktorú pred tým navlhčite s vodou, aby sa semienka nehýbali. Následne semienka posekajte nožom. Odporúča sa dlhodobé užívanie v podobe 2-3 mesačnej kúry. Ľanové semená môžeme použiť aj pri pečení chleba, do slaného pečiva, do vločiek.
Naše rady:
- Ľanové semená nikdy nemeľte do zásoby, nakoľko sa rýchlo kazia
- Aby sa zvýšila účinnosť ľanových semien, je dobré ich kombinovať s potravinami ktoré obsahujú bielkoviny, vhodné je preto vmiešať ich do bieleho jogurtu, mäkkého tvarohu, či cottage syru.
Ľanový olej
Olej získavame lisovaním za studena. Olej má schopnosť vytvoriť na pokožke ochranný rovnomerne tenký pevný film. Hojí drobné vyrážky, popáleniny, lupienku a býva aj súčasťou niektorých kozmetických výrobkov. Ľanový olej sa rýchlo kazí, horkne a oxiduje, mali by ste ho preto spotrebovať čo najrýchlejšie a udržať v chlade a tme. Čerstvý ľanový olej má orechovú arómu. V kuchyni ľanový olej vieme využiť do studenej kuchyne, šalátov, nepoužívame ho na varenie. Horký ľanový olej sa ešte môže použiť na ošetrenie vlasov, alebo masáž tela.
Zhrnutie celkových benefitov ľanu na zdravie
- lieči zápaly žalúdočnej a dvanástnikovej sliznice, črevá
- lieči chronickú zápchu, nafukovanie, normalizuje činnosť črevnej mikroflóry
- pôsobí ako jemné preháňadlo
- prevencia i liečba rakoviny
- dopĺňa estrogén pri prechode ženy, tlmí závraty a iné príznaky
- znižuje vysoký krvný tlak, cholesterol, cukrovku 2.typu
- prevencia srdcových chorôb, infarktu
- antioxidant
- na posilnenie imunity