Je plodom liesky obyčajnej. Rastie väčšinou v pároch v šupinatom obale, z ktorého sa počas zrenia vylúpi.
Pôvod
Najväčším svetovým producentom lieskových orieškov je Turecko (okolo 60–70% celkovej produkcie), ktoré je údajne i krajinou ich pôvodu.
Iné názvy
corylus avellana (lat), lískový ořech (cz), hazelnut (en), cob nut (en), haselnuss (de)
Nutričné hodnoty
100g lieskových orechov obsahuje: 16.7g sacharidov, 60.75g tuku, 14.95g bielkovín a 11g vlákniny.
Minerály: Draslík – 680mg Fosfor – 290mg Horčík – 163mg Mangán – 6.175mg Vápnik – 114mg Zinok – 2.45mg Železo – 4.7mg |
Vitamíny: Vitamín A – 6µg Vitamín B1 – 0.643mg Vitamín B2 – 0.113mg Vitamín B3 – 1.8mg Vitamín B5 – 0.918mg Vitamín B6 – 0.563mg Vitamín B9 – 113mg Vitamín C – 6.3mg Vitamín E – 15mg Vitamín K – 14.2µg |
Význam pre zdravie
Má dobrý vplyv pri fyzickom vyčerpaní, pri neurózach upokojuje a zlepšuje pamäť. Povzbudzuje funkciu čriev, vývoj svalstva a posilňuje cievy – priaznivo pôsobí pri srdcových a obehových chorobách.
Zaujímavosť
Olej získaný lisovaním sa užíva hlavne v parfumérii a maliarstve.
Upozornenie
Pri ich nadmernej konzumácii môžete pocítiť pálenie záhy.
Recept
Lieskové rožtekyPotrebujeme:
300g maslo, 100g práškový cukor, 1 vajce, postrúhaná citrónová kôra z 1/2 citróna, 150 g zomleté lieskové orechy, 400 g preosiata hladká múka
Postup:
Zmäknuté maslo vymiešame na hladké cesto s cukrom, vajcom, postrúhanou citrónovou kôrou, zomletými orieškami a hladkou múkou. Z cesta rukou tvarujeme malé úhladné rožteky, ktoré ukladáme na plech. Upečieme vo vopred vyhriatej rúre a ešte teplé obaľujeme v práškovom a vanilkovom cukre.