Malina je lahodné bobuľovité ovocie, plod ostružiny malinovej – takmer dvojmetrového opadavého kra patriacieho do čeľade ružovité. Vyskytuje sa v celom miernom pásme severnej pologule. Malín existuje viac ako 200 odrôd, líšia sa hlavne svojou farbou. Okrem tradičnej červenej môžeme natrafiť aj na oranžovú alebo žltú.
Pôvod
Maliny patria k najstaršiemu bobuľovému ovociu. Zbierali sa už v dobe kamennej. V strednej a severnej Európe ako aj v Severnej Amerike sa maliny používali už v staroveku ako liečivá rastlina.
Iné názvy
rubus idaeus (lat), red raspberry/raspberry/european raspberry (en), himbeere (de)
Nutričné hodnoty
Jedna šálka čerstvých malín obsahuje 1.48g bielkovín, 64 kalórií a 8g vlákniny.
Minerály: Draslík – 186mg Fosfor – 36mg Horčík – 27mg Mangán – 0.824mg Meď – 0.111mg Sodík – 1mg Selén – 0.2µg Vápnik – 31mg Zinok – 0.52mg Železo – 0.85mg |
Vitamíny: Kyselina listová – 26µg Kyselina pantoténová – 0.405mg Niacín – 0.736mg Vitamín A – 41 IU Vitamín B1 (tiamín) – 0.039mg Vitamín B2 (riboflavín) – 0.047mg Vitamín B6 – 0.068mg Vitamín C – 32.2mg Vitamín E – 1.07mg Vitamín K – 9.6µg |
Ďalšie účinné látky
Maliny obsahujú okolo 13% jednoduchých cukrov, kyselinu jablčnú, kyselinu vínnu, kyselinu citrónovú, kyselinu mravčiu, kyseliny salicylovú, glykozidy. Maliny ďalej obsahujú pomerne veľa pektínu, trieslovín a rastlinných farbív. Malé kôstky obsahujú 16% žltozeleného oleja.
Význam pre zdravie
- prírodný prostriedok pre vývoj zdravej kože, nechtov a vlasov
- obsahujú provitamín A, ktorý blahodárne pôsobí na oči a proti šeroslepote
- sú močopodné a odporúča sa ich konzumácia pri problémoch s obličkami a močovým mechúrom
- pomáhajú pri zápche, zlepšujú peristaltiku čriev
- sú žlčopudné, prospievajú pečeni
- posilňujú imunitu a obranyschopnosť proti infekciám
- zmierňujú krvácanie ďasien
- zlepšujú chuť do jedla a trávenie
Zaujímavosť
- Podľa starodávnej legendy sa traduje, že maliny boli pôvodne biele. Víla menom Ida zbierala pre svoje dieťa Jupitera maliny a počas zberu sa pichla do prsta. Odvtedy sú maliny červené a táto ich farba symbolizuje jej krv.
- Liečivú silu malín poznali už antickí lekári, ktorí odporúčali malinovú šťavu pri zažívacích poruchách.
- Liečivé sú nielen plody, ale listy kra na ktorom maliny rastú. Ich výluh sa zvykne používať pri zápaloch ústnej dutiny na kloktanie, pri chronických ochoreniach kože naopak sa problémová pokožka ním potiera.
Upozornenie
Maliny sa veľmi rýchlo kazia (plesnivejú) a možno ich uskladniť nanajvýš 1 deň.
Recept
Malinové mojitoIngrediencie:
– 120 g malín
– 2 limetky
– 2 lyžice trstinového cukru
– 80 ml limetkovej šťavy
– niekoľko vetvičiek mäty
– malinový sirup
– perlivá voda
– drvený ľad
Postup:
Limetky dôkladne umyjeme, nakrájame na štvrtiny a každú z nich prekrojíme ešte priečne na polovice. Limetky dáme do džbánu, pridáme cukor a limetkovú šťavu. Všetko dôkladne podrvíme, pridáme maliny a opäť podrvíme. Nakoniec pridáme lístky mäty, drvený ľad, dolejeme perlivú vodu, malinový sirup, premiešame, ozdobíme lístkom mäty alebo tenkým plátkom limetky a malinové mojito podávame.