Všetky druhy mandarínok patria do skupiny jasne oranžových citrusových plodov s tenkou kôrou, ktorá sa dobre olupuje.
Pôvod
Pravá čínska mandarínka pochádza pravdepodobne z Indočíny a rozšírila sa v Indii, na Srí Lanke a na Filipínach. Dlho sa pestovala v Číne a Japonsku a konečne v 19. stor. a dostala do Európy a potom do USA.
Iné názvy
citrus reticulata (lat), mandarinka (cz), mandarin/mandarine/mandarin orange (en), mandarine (de)
Nutričné hodnoty
100g mandariniek obsahuje: 0.81g bielkovín, 0.31g tuku a 1.8g vlákniny.
Minerály: Draslík – 166mg Horčík – 12mg Mangán – 0.039mg Meď – 42µg Sodík – 2mg Vápnik – 37mg Zinok – 0.07mg Železo – 0.15mg |
Vitamíny: Foláty – 16µg Niacín – 0.376mg Kyselina pantoténová – 0.216mg Vitamín A – 681 IU Vitamín B1 – 0.058mg Vitamín B2 – 0.036mg Vitamín B6 – 0.078mg Vitamín C – 26.7mg Vitamín E – 0.20mg |
Ďalšie účinné látky
Obsahuje pektín. Dužina i membrány obsahujú aj bioflavonoidy, ktoré účinkujú rovnakým spôsobom ako antioxidanty.
Význam pre zdravie
Vitamín C je tiež antioxidant, ktorý pomáha predchádzať škodám spôsobeným voľnými radikálmi a tak poskytuje určitú ochranu proti rôznym formám rakoviny.
Zaujímavosť
Juhokalifornskí výskumníci citrusového ovocia vyšľachtili odrodu mandariniek, ktorá sa vyznačuje skvelou chuťou, tenkou šupkou a veľmi nízkym počtom jadier. Plody merajú priemerne 68 milimetrov na šírku a 60 milimetrov na výšku. Hmotnosť majú priemerne 135 gramov. Skladajú sa z 10 až 11 dielikov. Obsah šťavy je okolo 47 percent.
Recept
Čokoládová torta s mandarínkamiPotrebujeme:Cesto:
– 8ks vajcia
– 8PL voda (vlažná)
– 300g kryštálový cukor
– 300g polohrubá múka
– 2ČL prášok do pečiva
Krém:
– 125g práškový cukor
– 1ks vanilkový cukor
– 3ks žĺtok
– 50g škrob
– 250ml mlieko
– 300g čokoláda
– 250g maslo alebo Heru
– 2ks madarinkový kompót
Postup:
Vajcia si dobre vyšľaháme s cukrom a vodou. Pridáme múku, do ktorej sme si vmiešali kypriaci prášok. Takto pripravené cesto si vylejeme do vymastenej a pomúčenej tortovej formy. Pečieme pri 190°C cca.45minút.
Krém:
Cukor, vanilku, žĺtky, škrob a mlieko si vyšľaháme nad parou, kým sa nám všetko pekne nespojí a nezhustne. Čokoládu(na varenie, alebo tmavú s vysokým obsahom kakaa) si rozlámeme a necháme roztopiť nad parou. Krém aj čokoládu necháme vychladnúť na izbovú teplotu. Maslo si vyšľaháme s troškou práškového cukru a postupne zašľahávame krém a čokoládu. Vychladnutý korpus si 2krát prerežeme a spodný plát pokvapkáme mandarinkovou šťavou a natrieme krémom a poukladáme mandarínky. Prikryjeme druhým plátom a postup zopakujeme. Prikryjeme vrchným plátom, potrieme krémom aj boky torty a ozdobíme podľa vlastnej fantázie. Tortu necháme zachladiť cez noc v chladničke.