3.7 C
Bratislava
sobota, 23 novembra, 2024

Mandarínka – vitamínová bomba nielen na Mikuláša

Všetky druhy mandarínok patria do skupiny jasne oranžových citrusových plodov s tenkou kôrou, ktorá sa dobre olupuje.

Pôvod

Pravá čínska mandarínka pochádza pravdepodobne z Indočíny a rozšírila sa v Indii, na Srí Lanke a na Filipínach. Dlho sa pestovala v Číne a Japonsku a konečne v 19. stor. a dostala do Európy a potom do USA.

Iné názvy

citrus reticulata (lat), mandarinka (cz), mandarin/mandarine/mandarin orange (en), mandarine (de)

Nutričné hodnoty

100g mandariniek obsahuje: 0.81g bielkovín, 0.31g tuku a 1.8g vlákniny.

Minerály:
Draslík – 166mg
Horčík – 12mg
Mangán – 0.039mg
Meď – 42µg
Sodík – 2mg
Vápnik – 37mg
Zinok – 0.07mg
Železo – 0.15mg
Vitamíny:
Foláty – 16µg
Niacín – 0.376mg
Kyselina pantoténová – 0.216mg
Vitamín A – 681 IU
Vitamín B1 – 0.058mg
Vitamín B2 – 0.036mg
Vitamín B6 – 0.078mg
Vitamín C – 26.7mg
Vitamín E – 0.20mg

Ďalšie účinné látky

Obsahuje pektín. Dužina i membrány obsahujú aj bioflavonoidy, ktoré účinkujú rovnakým spôsobom ako antioxidanty.

Význam pre zdravie

Vitamín C je tiež antioxidant, ktorý pomáha predchádzať škodám spôsobeným voľnými radikálmi a tak poskytuje určitú ochranu proti rôznym formám rakoviny.

Zaujímavosť

Juhokalifornskí výskumníci citrusového ovocia vyšľachtili odrodu mandariniek, ktorá sa vyznačuje skvelou chuťou, tenkou šupkou a veľmi nízkym počtom jadier. Plody merajú priemerne 68 milimetrov na šírku a 60 milimetrov na výšku. Hmotnosť majú priemerne 135 gramov. Skladajú sa z 10 až 11 dielikov. Obsah šťavy je okolo 47 percent.

Recept

Čokoládová torta s mandarínkamiPotrebujeme:MandarínkaCesto:

– 8ks vajcia
– 8PL voda (vlažná)
– 300g kryštálový cukor
– 300g polohrubá múka
– 2ČL prášok do pečiva

Krém:
– 125g práškový cukor
– 1ks vanilkový cukor
– 3ks žĺtok
– 50g škrob
– 250ml mlieko
– 300g čokoláda
– 250g maslo alebo Heru
– 2ks madarinkový kompót

Postup:
Vajcia si dobre vyšľaháme s cukrom a vodou. Pridáme múku, do ktorej sme si vmiešali kypriaci prášok. Takto pripravené cesto si vylejeme do vymastenej a pomúčenej tortovej formy. Pečieme pri 190°C cca.45minút.

Krém:
Cukor, vanilku, žĺtky, škrob a mlieko si vyšľaháme nad parou, kým sa nám všetko pekne nespojí a nezhustne. Čokoládu(na varenie, alebo tmavú s vysokým obsahom kakaa) si rozlámeme a necháme roztopiť nad parou. Krém aj čokoládu necháme vychladnúť na izbovú teplotu. Maslo si vyšľaháme s troškou práškového cukru a postupne zašľahávame krém a čokoládu. Vychladnutý korpus si 2krát prerežeme a spodný plát pokvapkáme mandarinkovou šťavou a natrieme krémom a poukladáme mandarínky. Prikryjeme druhým plátom a postup zopakujeme. Prikryjeme vrchným plátom, potrieme krémom aj boky torty a ozdobíme podľa vlastnej fantázie. Tortu necháme zachladiť cez noc v chladničke.

Predchádzajúci článok
Ďalší článok

SÚVISIACE ČLÁNKY

POSLEDNÉ ČLÁNKY