Mangán
je minerál príznačný nielen pre svoje antioxidačné vlastnosti, ale aj pre celý rad ďalších fyziologických účinkov súvisiacich s metabolickými procesmi v kostiach a nervovom tkanive. Podieľa sa na tvorbe interferónu, dôležitej protivírusovej látky, účinnej proti vzniku niektorých nádorov. V ľudskom tele je približne 10-40mg mangánu, prevažne sa nachádzajúceho v kostiach.
Úlohy mangánu
- zúčastňuje sa na syntéze cholesterolu a mastných kyselín,
- potrebný pre tvorbu bielkovín, cukrov, tukov a cholesterolu,
- znižuje výskyt epileptických záchvatov,
- posilňuje rast svalov,
- likviduje retrovírusy,
- urýchľuje hojenie rán,
- podporuje mužskú potenciu, tvorbu pohlavných hormónov a tvorbu materského mlieka,
- pôsobí na metabolizmus vitamínu B1 a využívanie E vitamínu,
- ochraňuje pred rednutím kostí a artrózou.
Odporúčaná denná dávka
mangánu je u kojencov 0,3-0,6mg, u detí do 2 rokov 2mg, u dospelých 2-5 mg.
Je zastúpený v zemiakoch, celozrnnej múke, ryži, zelenej listovej zelenine, káve, zázvore, pšeničných klíčkoch, jedlých gaštanoch, avokáde, mandliach a chaluhách. Nájdeme ho aj v kôstkach papáje, manga a iných južných plodov.
Pri nedostatku sa môžu vyskytnúť problémy s očami a ušami, zvýšenie hladiny cholesterolu a krvného tlaku, straty pamäti, nevoľnosť, vyrážka, pomalý rast, svalové kŕče, poškodenie pankreasu.
Nadbytok mangánu v tele človeka je extrémne zriedkavý, pretože z prijímanej potravy nemožno získať toxické množstvo tohto prvku. Do tela sa navyše vstrebe iba toľko, koľko telo potrebuje.
Čo ovplyvňuje hladinu mangánu
- priveľa mlieka a mliečnych výrobkov ju znižuje
- nižšiu vstrebateľnosť majú na svedomí aj antibiotiká, alkohol a konzumácia konzervovaných potravín
- v krajinách, kde sa pije veľa čaju, dokáže telo prijať až 1/3 dennej dávky práve z neho