Mangostána je malé ovocie, ktoré je svojim tvarom podobné jablku.
Veľkosťou je ako pomaranč s plochými, dlhými semenami, hrubou stopkou a navretou listovou korunkou. Jej šupka je purpurovo fialová, pevná, perlovo-biela dužina je rozdelená na segmenty (mesiačiky) s konzistenciou podobnou broskyni, z ktorých každý obsahuje kôstku.
Chuťovo je dužina harmonická, sladko-kyslastá, osviežujúca.
Pôvod
Je pôvodom z Indonésie, zo Sundských ostrovov a súostrovia Moluky. Postupne sa rozšírila do Afriky, Karibiku, Austrálie a južnej Ameriky. Do Európy sa dováža predovšetkým z Brazílie. Hlavné pestovateľské oblasti v súčasnosti: Thajsko, Malajzia a Indonézia.
Iné názvy
garcinia mangostana (lat), mangostana lahodná (cz), mangosteen/purple mangosteen (en), mangostane (de), mangostanfrucht (de), mangostin (de), mangostinbaum (de), mangoustan (fr), mangostán (es), magostano (it)
Nutričné hodnoty
100g mangostány obsahuje: 0.5g bielkovín, 0.4g tuku a 5.10g vlákniny.
Minerály: Draslík – 48mg Fosfor – 9.21mg Horčík – 13.9mg Mangán – 0.10mg Meď – 0.069mg Sodík – 7 mg Vápnik – 5.49mg Zinok – 0.12mg Železo – 0.17mg |
Vitamíny: Foláty – 31µg Kyselina pantoténová – 0.032mg Niacín – 0.286mg Vitamín A – 35 IU Vitamín B1 – 0.054mg Vitamín B2 – 0.054mg Vitamín B6 – 0.041mg Vitamín C – 7.2mg |
Ďalšie účinné látky
Mangostána je bohatá na minerálne látky, obsahuje aj na kyselinu elagovú, kyselinu fytovú a kyselinu chlorogenovú. Obsahuje tiež xanthóny (skupinu flavonoidov), ktoré patria medzi jedny z najlepších antioxidantov (bojovníkov proti voľným radikálom).
Význam pre zdravie
Mangostána má v oblasti zdravia široké pole pôsobnosti. Jednak sa používa vďaka svojim antibiotickým, antiparazitným a protizápalovým účinkom pri hojení rán a pri infekčných ochoreniach akými sú: tuberkulóza či malária. Dá sa aplikovať aj na vyrážky, ekzémy a rôzne ďalšie kožné ochorenia. Na Filipínach sa dokonca používa na zníženie teploty.
Tip na konzumovanie
Plod mangostány treba rozpoliť a dužinu vybrať vidličkou.
Zaujímavosť
Hovorí sa, že podľa legendy, tento druh ovocia objavil Budha keď išiel v džungli na bielom slonovi. Priniesol ho ľuďom ako dar z nebies. Dodnes ho v Ázii považujú za jedno z najcennejších ovocí – či už kvôli jeho chuti alebo vďaka medicínskemu využitiu.
Recept
Mangostána je známa svojou aromatickou a delikátnou sladkokyslou chuťou, a preto jej uplatnenie v gurmánskom svete má svoje opodstatnenie. Najčastejšia se pojedá surová. Je vhodná k príprave krémov, koktejlov a pudingov, taktiež aj k ozdobeniu iných sladkých pokrmov.
Zdroje
[1] Kulinárska encyklopédia – viac než 1000 potravín, surovín a prísad. 1.vydanie. Vydavateľstvo SLOVART, spol. s r.o., ISBN 978-80-556-0492-3