Ich povrch môže mať farbu od bielej cez rôzne odtiene zelenej po žltú až oranžovú, dužina je svetlo zelená až oranžovočervená. Vnútri sú duté, semená sú umiestnené v strede plodu, takže je možné ich ľahko vybrať.
Pôvod
Ich pôvodným domovom je Afrika a južná Ázia. Do Európy bol privezený v 15. storočí Turkami.
Iné názvy
cukrový melón, cucumis melo (lat), cukrový meloun (cz), muskmelon/honeydew melon (en), zuckermelone (de)
Nutričné hodnoty
Jeden stredne veľký rez melóna obsahuje: 0.58g bielkovín, 23 kalórií a 0.6g vlákniny.
Minerály: Draslík – 184mg Fosfor – 10mg Horčík – 8mg Mangán – 0.028mg Meď – 0.028mg Selén – 0.3µg Sodík – 11mg Vápnik – 6mg Zinok – 0.12mg Železo – 0.14mg |
Vitamíny: Kyselina listová – 14µg Kyselina pantoténová – 0.072mg Niacín – 0.506mg Vitamín A – 2334 IU Vitamín B1 (tiamín) – 0.028mg Vitamín B2 (riboflavín) – 0.013mg Vitamín B6 – 0.05mg Vitamín C – 25.3mg Vitamín E – 0.03mg Vitamín K – 1.7µg |
Ďalšie účinné látky
Antioxidant: lykopén.
Význam pre zdravie
Cukrové melóny pomáhajú rozpúšťať kyslé soli a bránia tak vytváraniu ľadvinových a žlčových kameňov. Enzým superoxid dusmutáza, na ktorý je tento plod obzvlášť bohatý, odbúrava stres. Vďaka veľmi vysokému množstvu vody má diuretické účinky.
Význam pri chudnutí
Žltý melón sa tráviacou sústavou pohybuje veľkou rýchlosťou, zabraňuje nafukovaniu, je výbornou náhradou keksov alebo čokolády.
Zaujímavosť
Hydratačné účinky plodov využíva aj kozmetický priemysel a šťavu pridáva do osviežujúcich pleťových masiek. Výborne vám poslúži aj ako liek na spálenú pokožku od slnka. Stačí melón nakrájať na plátky a priložiť na spálené miesta.
Recept
Žltý melón so šunkou a rukolouIngrediencie:
– 1 žltý melón, 100 g prosciutta, môžete zvoliť aj lacnejší variant šunky, 150 g čerstvej rukoly, olivový olej, citrónovú šťavu, soľ, čerstvo pomleté čierne korenie
Postup:
Melón rozkrojte a odstráňte z neho jadierka. Veľkou lyžicou vykrajujte melónovú dužinu a ukladajte na taniere. Na dužinu poukladajte plátky šunky. Rukolu umyte, pokvapkajte citrónovou šťavou a olivovým olejom, premiešajte a tiež poukladajte na taniere.