5.5 C
Bratislava
štvrtok, 21 novembra, 2024

Mišpuľa – lahodné ovocie proti vírusom, infekčnej hnačke a proti cukrovke

Plody sú červeno-hnedé malvice o priemere 2-3cm. Spočiatku sú veľmi tvrdé a kyslé a dozrievajú až v novembri. Stávajú sa jedlými, keď zmäknú po prvých mrazoch alebo prirodzeným spôsobom počas dostatočne dlhého uskladnenia. Keď sa začne mäknutie, šupka rýchlo zvráskavie a zmení sa na tmavohnedú. Dužina získava konzistenciu a vôňu pripomínajúcu jablkový rôsol. To môže pomýliť niektorých začínajúcich konzumentov mišpulí, pretože zmäknutá mišpuľa môže vyzerať ako pokazená. Stáva sa však celkom sladkou a nadobúda absolútne lahodnú chuť, ktorá trochu pripomína šťavnaté tropické ovocie.

Pôvod

Rastlina pochádza z Predného Orientu a odtiaľ sa rozšírila do mierneho podnebia všetkých kontinentov. Ešte pred 50 rokmi boli mišpule v celej Európe tak známe, že sa označovali vo všetkých záhradkárskych encyklopédiách ako domáce ovocie.

Iné názvy

mespilus germanica (lat), mišpule (cz), common medlar/loquat (en), mispel/echte mispel (de)

Nutričné hodnoty

100g mišpúľ obsahuje: 0.43g bielkovín, 0.20g tuku a 1.7g vlákniny.

Minerály:
Draslík – 266mg
Fosfor – 27mg
Horčík – 13mg
Mangán – 0.148mg
Meď – 0.040mg
Selén – 0.6µg
Sodík – 1mg
Vápnik – 16mg
Zinok – 0,05mg
Železo – 0.28mg
Vitamíny:
Foláty – 14µg
Niacín – 0.180mg
Vitamín A – 1528 IU
Vitamín B1 – 0.019mg
Vitamín B2 – 0.024mg
Vitamín B6 – 0.100mg
Vitamín C – 1mg

Význam pre zdravie

Mišpuľa má silný účinok proti vírusom. Nachádzajú sa nej látky účinné proti cukrovke, pri poruchách pečene, infekčnej hnačke, prechladnutí, ochoreniach obličiek.

Zaujímavosť

Ak ste sa rozhodli pátrať po tejto lahodnej plodine, nezľaknite sa, keď vám bude niekto núkať zmäknutú mišpuľu. Nie je pokazená, ale v tej najlepšej fáze dozrievania.

MišpuľaRecept

Mišpuľový džemPotrebujeme:

1 citrón
1 kg plodov mišpule
1 kg želírovacieho cukru

Postup:
Citrónovú kôru ostrúhate a citrón odšťavíte. Plody mišpule umyjete, prepolíte, vyberiete kôstky a zmiešate s citrónovou šťavou. Vo veľkom hrnci zmiešate so želírovacím cukrom a prikryté necháte stáť dve hodiny. Potom sa zmes vyšľahá na pyré a varí 3 – 4 minúty. Primiešate citrónovú kôru, povaríte ďalšie dve minúty a plníte do pohárov.

Predchádzajúci článok
Ďalší článok

SÚVISIACE ČLÁNKY

POSLEDNÉ ČLÁNKY