Plody sú červeno-hnedé malvice o priemere 2-3cm. Spočiatku sú veľmi tvrdé a kyslé a dozrievajú až v novembri. Stávajú sa jedlými, keď zmäknú po prvých mrazoch alebo prirodzeným spôsobom počas dostatočne dlhého uskladnenia. Keď sa začne mäknutie, šupka rýchlo zvráskavie a zmení sa na tmavohnedú. Dužina získava konzistenciu a vôňu pripomínajúcu jablkový rôsol. To môže pomýliť niektorých začínajúcich konzumentov mišpulí, pretože zmäknutá mišpuľa môže vyzerať ako pokazená. Stáva sa však celkom sladkou a nadobúda absolútne lahodnú chuť, ktorá trochu pripomína šťavnaté tropické ovocie.
Pôvod
Rastlina pochádza z Predného Orientu a odtiaľ sa rozšírila do mierneho podnebia všetkých kontinentov. Ešte pred 50 rokmi boli mišpule v celej Európe tak známe, že sa označovali vo všetkých záhradkárskych encyklopédiách ako domáce ovocie.
Iné názvy
mespilus germanica (lat), mišpule (cz), common medlar/loquat (en), mispel/echte mispel (de)
Nutričné hodnoty
100g mišpúľ obsahuje: 0.43g bielkovín, 0.20g tuku a 1.7g vlákniny.
Minerály: Draslík – 266mg Fosfor – 27mg Horčík – 13mg Mangán – 0.148mg Meď – 0.040mg Selén – 0.6µg Sodík – 1mg Vápnik – 16mg Zinok – 0,05mg Železo – 0.28mg |
Vitamíny: Foláty – 14µg Niacín – 0.180mg Vitamín A – 1528 IU Vitamín B1 – 0.019mg Vitamín B2 – 0.024mg Vitamín B6 – 0.100mg Vitamín C – 1mg |
Význam pre zdravie
Mišpuľa má silný účinok proti vírusom. Nachádzajú sa nej látky účinné proti cukrovke, pri poruchách pečene, infekčnej hnačke, prechladnutí, ochoreniach obličiek.
Zaujímavosť
Ak ste sa rozhodli pátrať po tejto lahodnej plodine, nezľaknite sa, keď vám bude niekto núkať zmäknutú mišpuľu. Nie je pokazená, ale v tej najlepšej fáze dozrievania.
Recept
Mišpuľový džemPotrebujeme:
1 citrón
1 kg plodov mišpule
1 kg želírovacieho cukru
Postup:
Citrónovú kôru ostrúhate a citrón odšťavíte. Plody mišpule umyjete, prepolíte, vyberiete kôstky a zmiešate s citrónovou šťavou. Vo veľkom hrnci zmiešate so želírovacím cukrom a prikryté necháte stáť dve hodiny. Potom sa zmes vyšľahá na pyré a varí 3 – 4 minúty. Primiešate citrónovú kôru, povaríte ďalšie dve minúty a plníte do pohárov.