Moringa sa často nazýva aj zázračný strom života. Toto pomenovanie má vďaka vysokému obsahu nutričných látok ktoré obsahuje, ako sú vitamíny, minerály, antioxidanty, chlorofyl, kyselinu listovú či aminokyseliny.
Existuje z nej zo 13 druhov, ale najznámejšia je práve moringa olejodarná – moringa oleifera. V anglicky hovoriacich krajinách ju volajú horse radish tree (chrenový strom), v nemecku pferderettichbaum.
Pôvod
Pôvodom
moringa pochádza z teplých a suchých oblastí Ázie, rozšírila sa však aj na Africký kontinent a Južnej Ameriky. Okrem liečiteľskej a výživovej funkcie má moringa aj ekologickú – a to najmä v časoch sucha keď kumuluje vodu, ktorú si strom udržuje vo svojich koreňoch a v kmeni a tým aj produkciu listovej hmoty v období sucha.
Popis
Moringa
je strom dorastajúci do výšky maximálne 12 metrov s priemerom kmeňa okolo 30 cm. Pre ľahšie pestovanie a zber sa však strom zrezáva na výšku 1 až 2 metrov, nakoľko moringa vie veľmi rýchlo a husto vyrašiť nové výhonky. Celkovo rastie rýchlo, za 1 rok dokáže narásť až o 3 metre. Strom vie byť opadavý, aj neopadavý, v závislosti od odrody. Listy sú vajcovito zaguľatené. Kvety sú súmerné, krémovo biele až žltkavé, s medovou vôňou. Hlavné obdobie kvetu je od februára do apríla a potom znova v septembri, medzitým stromy kvitnú priebežne, kvitnú a súčasne dozrievajú plody. Plody sa vyvíjajú asi 3 mesiace, sú ukryté v struku, ktorý pri dozrievaní mení farbu zo zelenej na hnedú. Jeho veľkosť je priemerne 20 cm, aj keď tie najväčšie vedia dosiahnuť dĺžku 60 cm. Vnútri struku sú vysoko olejnaté semená, je ich zo 20 kusov. Koreň moringy má tvar a horkú chuť chrenu, preto sa niekde o tomto strome hovorí aj ako o chrenovom strome. Pozor však, korene sa používajú len v obmedzených množstvách ako korenina, keďže obsahujú nebezpečné alkaloidy.
Vo svojej domovine, teda v Afrike i Indii je táto plodina základom stravy. Prirodzene pomáha obyvateľom tretieho sveta pri podvýžive a pri nedostatočnej lekárskej starostlivosti. Listy sa jedia čerstvé – surové sa pridávajú do šalátov, alebo sa pridávajú do polievok, omáčok a kaší. Nezrelé struky sa pripravujú na spôsob fazuľkových strukov. Tie sa dokonca aj vyvážajú konzervované. Semená dozretých strukov sa pražia, chuťovo pripomínajú orechy. Z lístkov sa dá pripraviť aj čajový nápoj, ktorý je bez kofeínu a tak ho môžu popíjať aj deti. V prípade nadbytkov sa lístky sušia a ukladajú na obdobie nedostatku. Zo zrelých plodov sa vytvára stolový olej – tzv. behen.
Zloženie
A čo všetko obsahuje táto zázračná moringa?
Moringa je výborným zdrojom vitamínu A, vitamínu C, vitamínu E, vitamínov B1, B2, obsahuje kyselinu listovú, vysoké množstvo vápnika, železa, draslíka, medi, mangánu, zinku a selénu, omega-3, -6 a -9 mastných kyselín, vysoké množstvo chlorofylu, ale i zeatín.
Vitamín A rozpustný v tukoch pomáha pri udržiavaní zdravej sliznice tým, že podporuje produkciu hlienu, je dôležitý pre dobrý zrak, obnovu pokožky a na podporu srdca. Vitamín C ako antioxidant rozpustný vo vode, chráni telesné tkanivá pred účinkom voľných radikálov a starnutím. Vápnik posilní kosti, železo dodá potrebnú energiu a vitalitu, zeatín pôsobí proti starnutiu, kyselina listová pomáha proti infarktu, je dobrá na srdce, podporuje funkciu pečene, i žalúdka.
Význam pre zdravie
V ľudovom liečiteľstve pomáha moringa proti zápalom, baktériám, plesniam, znižuje horúčku, pomáha v boji proti malárii, rakovine. Pozitívne vplýva na regulovanie činnosti štítnej žľazy, pôsobí na zlepšenie stavu pri cukrovke, znižuje a vyrovnáva krvný tlak, znižuje hladinu cholesterolu a pomáha liečiť zápaly močových ciest. Vďaka látkam ktoré obsahuje pomáha aj pri obnove kĺbov, chrupaviek a šliach.
Pestovanie
U nás môžeme moringu pestovať v zmenšenej podobe kultivaru v skleníku, či zimnej záhrade – nakoľko potrebuje teplo a sucho. Ako výživový doplnok si ju môžeme kúpiť v obchodoch zaoberajúcich sa zdravou výživou, užívame ju vo forme kapsúl, prášku, alebo vo forme jemne usušených a rozomletých lístkov. Moringa možno nemá skvelú chuť, ale jej účinky stoja zato ju vyskúšať a doplniť si tak potrebné množstvo pre telo prospešných látok. Prášok pridajte do jogurtu a rozmiešajte. Ak si budete chcieť z moringy pripraviť čaj, zalejte ju vodou teplou maximálne 80 stupňov.