Popis
Plody moruše sú oválno valcovité, až štyri centimetre dlhé, s hmotnosťou štyri až šesť gramov, s vysokým obsahom sýto karmínovočervenej, silno farbiacej šťavy a osviežujúcej kyslastosladkej a harmonickej chuti.
Pôvod
Moruše pestujú ľudia už niekoľko storočí.
Moruša biela (Morus alba) má pôvod v Číne.
Iné názvy
morus nigra (lat), moruše (cz), mulberry/morus (en), schwarze maulbeere (de)
Nutričné hodnoty
Jedna šálka čerstvej moruše obsahuje 2.02g bielkovín a 2.4g vlákniny.
Minerály: Draslík – 272mg Fosfor – 53mg Horčík – 25mg Meď – 0.084mg Selén – 0.8µg Sodík – 14mg Vápnik – 55mg Zinok – 0.17mg Železo – 2.59mg |
Vitamíny: Kyselina listová – 8µg Niacín – 0.868mg Vitamín A – 35 IU Vitamín B1 (tiamín) – 0.041mg Vitamín B2 (riboflavín) – 0.141mg Vitamín B6 – 0.07mg Vitamín C – 51mg Vitamín E – 1.22mg Vitamín K – 10.9µg |
Ďalšie účinné látky
Obsahuje 8% cukrov, organické kyseliny, bioaktívne látky s protizápalovými a dezinfekčnými účinkami horných dýchacích ciest.
Význam pre zdravie
Má protizápalové a dezinfekčné účinky, pôsobí upokojujúco na naše horné dýchacie cesty. Listy moruše sú plné esenciálnych látok, vitamínov a stopových prvkov. Výťažky listov tohto druhu moruše sú často využívané v tradičnej čínskej medicíne. Jej hlavný prínos spočíva v znižovaní krvného tlaku a dosiahnutí telesnej a duševnej rovnováhy. Podporujú krvotvorbu, pomáhajú pri liečbe leukémie, hnisavej angíny, zápale hrdla, znižujú tlak. Kôra zo stromu pôsobí proti zápche. Z listov sa varí čaj, drievko sa dáva do ohnivej vody – morušovice.
Význam pri chudnutí
Redukuje hladinu cukru v krvi, znižuje hladiny cholesterolu a tuku.
Recept
Zmrzlina z morušeSuroviny:
200 g moruše (zmes čiernych a bielych), 300 g hustého bieleho jogurtu, krabička smotany na šľahanie 33%, 70 g cukru, 2 lyžičky citrónovej šťavy
Postup:
Všetky vychladené suroviny rozmixujeme do hustého kokteilu a dáme zmraziť do zmrzlinovača. Ak nemáte zmrzlinovač a chcete akúkoľvek zmrzlinu skúsiť urobiť, vyrobíte ten počiatočný „koktail“ a dáte ho v krabičke do mrazničky. Potom stačí zmrzlinu asi čo 45-60 minút poriadne premiešať (stuhnutú časť s tou riedkou) – tým zabránite tvorbe ľadových kryštálov, ktoré by mohli poškriabať vaše maškrtné jazýčky.