Mrkva obyčajná je dvojročná kultúrna rastlina, väčšinou má červený koreň, viackrát perovito zložený, silne strihanými listami a príjemnou vôňou.
V druhom roku rastlina vyháňa hranatú, rozkonárenú stonku, ktorá je striedavo obrastená strihanými listami a ukončená zloženým okolíkom bielych kvetov.
Pôvod
Pochádza z južnej Ázie, z oblasti Afganistanu, Iránu a Pakistanu, kde ešte prežívajú jej divý a neskultivovaný zástupcovia a tvoria tak centrum rôznorodosti druhu. História jej rozšírenia nie je celkom jednoznačná. Predpokladá sa, že sa v 10. storočí rozšírila do celej oblasti od Indie po východné Stredomorie. V 12. storočí sa dostala až do západnej Európy a do Číny. V súčasnosti sa najviac pestuje v Európa, Ázii a Severnej Amerike. Divokých zástupcov tohto druhu môžeme objaviť vo voľnej prírode aj u nás.
Iné názvy
daucus carota subsp. sativus (lat), mrkev (cz), carrot (en), karotte (de), möhre (de), mohrrübe (de), gelbrübe (de), gelbe rübe (de), rüebli (de), riebli (de), wurzel (de)
Ďalšie účinné látky
Mrkva je bohatá na vitamíny A a betakarotén. Ďalej obsahuje vitamíny B, C, E, H, kyselinu listovú, pantotenovú, kremičitú, pektínové látky a silice a z dôležitých stopových prvkov najmä, draslík, sodík, vápnik, horčík, fosfor, síru, mangán, železo, meď a zinok.
Význam pre zdravie
Znižuje cholesterol, predchádza zápche, pomáha pri kožných chorobách, nedokrvení a oslabení organizmu. Chráni zrak. Znižuje riziko rakoviny pľúc. Povzbudzuje chuť k jedlu, napomáha tráveniu. Pomáha zachovávať zuby a štruktúru kostí. Je vynikajúcou regeneračnou potravinou, ak sa človek cíti vyčerpaný alebo sa zotavuje.
Zaujímavosť
Pri dusení sa otvoria bunky mrkvy a obsah betakaroténu ľahšie prejde z čreva do krvi. Iba ak spolu s mrkvou konzumujeme trocha kvalitného tuku, príjme telo v tuku rozpustný betakarotén v plnom rozsahu.
Upozornenie
O mrkve je známe, že môže obsahovať jedovaté látky. Nedávno sa pri bežnom testovaní v niektorých mrkvách našla neprijateľne vysoká hladina organofosforových pesticídov (na vyhubenie vši mrkvovej). Pokiaľ mrkvu oškrabeme a odkrojíme hornú časť, zbavíme sa prakticky všetkých zvyškov týchto látok.
Recept
Mrkvový džúsSuroviny:
1/2 kg očistenej mrkvy, polievkovú lyžicu kyseliny citrónovej a oleja, liter a pol vody.
Postup:
Mrkvu nakrájame na kolieska a dáme do tlakového hrnca. Zalejeme vodou, pridáme olej a varíme asi 30 minút. Potom rozmixujeme, pridáme ešte 5 litrov vody, 3 polievkové lyžice medu a kyselinu citrónovú. Pre lepšiu chuť môžeme pridať jednu karotelu. Ešte horúcu mrkvovú šťavu nalejeme do čistých fliaš s patentovými uzávermi. Uchovávame v chlade.
Podľa mňa dobrý recept a zišli sa mi tie zaujímavosti.