Mungo sú malé olivovo-zelené 5mm dlhé fazule, ktorých chuť je veľmi podobná zelenému hrášku.
Pôvod
Mungo pochádza z Indie. Je obľúbené na celom ďalekom Východe. Hlavnými producentmi tejto zaujímavej plodiny sú: Čína, Thajsko a Austrália.
Iné názvy
vigna radiata (lat), mung (en), moong bean (en), green gram (en), golden gram (en), mungbohne (de), mungobohne (de), jerusalembohne (de), lunjabohne (de), mung dal (de), mung daal (de)
Ďalšie účinné látky
Obsahuje vitamíny skupiny B, C, K a minerály: horčík, železo, mangán, meď, fosfor.
Význam pre zdravie
Z dôvodu, že obsahuje veľa bielkovín a mnoho ďalších účinných látok, jeho konzumácia priaznivo pôsobí na procesy trávenia a vylučovania. Stabilizuje tiež hladinu krvného cukru a výborne dokáže prečistiť telo.
Zaujímavosť
Mungo je ideálne na nakličovanie.
Postup: fazule mungo uložíte do jednej vrstvy napr. na plech, zalejete vodou, aspoň 5x denne scedíte a preplachujete čistou vodou. Po 3-4 dňoch budete mať asi 1cm klíčky – šťavnaté, sladké, chutné a zdravé.
Recept
Mungo sa používa ako príloha k obilninovým jedlám, ako varená strukovina do šalátov, zeleninových jedál a polievok. Jeho chuť sa dá najlepšie zvýrazniť pridaním kari korenia. Pred varením ho treba namočiť na 8-12 hodín do vody. Následne sa varí 45 minút (v tlakovom hrnci stačí 10).