V prípade ak hľadáte alternatívu cukru, k dispozícii máte viac možností. Od sladenia medom, či javorovým sirupom, po využitie bylinky Stévii sladkej – cukrovej. Tá je vraj dokonca tristokrát sladšia než repný cukor!
Stévia sladká
Táto nenápadná bylinka pôvodom z Paraguaja sa stala známou až nedávno. Je to rastlina, ktorá dorastá do výšky 30 – 50 cm. Táto viacročná rastlina, či skôr menší krík, je 300 krát sladší než cukrová repa. Za jej sladkú chuť môžu glykozidy steviolu, čo je sladidlo bez kalórií. Sladidlo zo stévie je vhodné pre ľudí trpiacich cukrovkou a je tiež výbornou prísadou do dezertov, koláčov a do kuchyne nielen pre obéznych ľudí, ale tiež pre tých, čo pre svoju lásku k sladkému prichádzajú o zuby. Stévia nerozožiera zuby tak, ako klasický cukor.
Sladidlo zo stévie má výborné vlastnosti, ktoré dnešná doba potrebuje. Napriek tomu si ňou nemôžeme legálne osladiť domáci koláč. Prečo? „V súčasnosti sú povolené len dve formy stévie – ako glykozid steviolu s funkciou sladidla v tridsaťjeden rôznych kategóriách potravín vrátane nealkoholických nápojov, múčnikov, cukroviniek a stolových sladidiel a vo forme rebaudozidu ako arómy. Akékoľvek iné formy sú naďalej nepovolené podľa legislatívy EÚ. Čo je však v jednej krajine zakázané, je v druhej povolené. Príkladom je Japonsko, kde je trend sladenia stéviou už vyše 20 rokov. Tam dokonca výrazne takmer celkom stévia vytlačila aspartam, čo je v podstate vysoko toxické sladidlo pri väčšom množstve zodpovedné za rôzne zdravotné komplikácie.
Ako sladidlo je stévia povolená v Austrálií, v Izraeli, Mexiku, Rusku, a napríklad aj v Singapure, kde bola stévia zakázaná do roku 2005. Schválená len ako doplnok stravy je v Kanade. Krajiny ako Čína, Čile, Argentína, Thajsko, Turecko, Paraguaj, Peru a niekoľko ďalších vôbec neriešia zákazy ani obmedzenia používanie stévie. Niektoré krajiny akoby sa snažili byť poslušnými priateľmi tých, kde je rastlina obmedzená a nezmyselne ju drží v obmedzeniach. V EÚ je preto stévia povolená ako prídavná potravinárska látka a nie je pokladaná za potravinu. Aj keď si túto rastlinku nevieme kúpiť ako potravinu, určite si ju môžeme zadovážiť ako okrasnú bylinku do záhrady a už je len na nás ako s ňou naložíme..
Med
Už starí Egypťania poznali ozdravné účinky medu, ako aj jeho sladkú príjemnú chuť. U nás bol med až do 19.storočia jediným sladidlom, ktoré sa používalo. Med ako sladká lepkavá hmota vznikla z nektáru kvetov, ktorý bol následne spracovaný včelami, alebo inými druhmi hmyzu. Podľa pôvodu delíme med na 3 rôzne druhy: lesné – medovicové, kvetové – lúčne a zmiešané. Najdrahšie sú medovicové, ktorých základom sú kvety kríkov a výlučky lesných stromov, aj ihličnatých. Vďaka svojmu výnimočnému zloženiu pôsobí med nielen ako sladidlo, ale aj ako liečivo. Má najmä protizápalové a antibakteriálne vlastnosti. Používa sa do čajov pri bolestiach hrdla, avšak teplota nápoja nesmie byť vyššia ako 40 stupňov, inak med stráca svoje vlastnosti.
Javorový sirup
Javorový sirup je 100% prírodné sladidlo, ktoré sa používa ako zdravá i chutná náhrada cukru. Pôvodom pochádza z Kanady, ktorá je dodnes aj jeho najväčším producentom. Vyrába sa z miazgy javora cukrového. Má nasladlú chuť a hnedastú farbu, ktorú mu prepožičiava miazga stromu. Čím tmavší je javorový sirup, tým intenzívnejšia je jeho chuť.
Sirup obsahuje minerálne látky, najmä vápnik a draslík, taktiež mangán, zinok, fosfor, železo, riboflavín, niacín, tiamín a vitamíny skupiny B. Vďaka antioxidantom, ktoré obsahuje je súčasťou rôznych očistných kúr. Pri jeho konzumácii si však dajte pozor na kalórie, ktorých má dokonca viac ako cukor – zároveň je aj sladší ako cukor. Použiť ho môžete ako prísadu do koláčov, dezertov, na palacinky, lievance, do ovsených vločiek, jogurtov, vyskúšať môžete aj mäso vopred napacované do javorového sirupu.
Agáve sirup
Sirup agáve je prírodné zdravé sladidlo pochádzajúce z Mexika. Agáve sirup je podobný javorovému sirupu, jedná sa ale o šťavu, ktorá vyteká z listov kaktusu po jeho narezaní. Z rastliny ktorej sa vyrába, sa taktiež vyrába aj nápoj tequila – a to fermentovaním tejto šťavy. Farba sirupu je svetlo-žltá, hustota jemne vodnatá. Má sladkú, jemne karamelovú chuť.
Sirup obsahuje veľké množstvo fruktózy, menšie množstvo glukózy i sacharózy. So svojim nízkym glykemickým indexom (nezvyšuje hladinu cukru tak rýchlo ako med) je vhodný aj pre diabetikov. Stačí ho aj menšie množstvo, nakoľko je pomerne sladký, sladší ako cukor, alebo med. Použiť ho môžete do kaší, dezertov, jogurtov, alebo do nápojov. Slúži aj ako náhradné sladidlo pre vegánov i vitariánov.