Viete, ktoré je najobľúbenejšie ovocie Slovákov? My to už vieme. V rámci nášho portálu Nazdravie.sk sme nedávno zisťovali, ktoré ovocie majú doma na svojich stoloch Slováci. Z vyše tisíc odpovedí sme zostavili rebríček vášho najobľúbenejšieho ovocia. Do prvej desiatky patrí aj slovenská klasika – ktorou sú jablká, neprekvapí však banán či ľubozvučná čučoriedka.
1. jahody (259 hlasov)
Jahody
pre svoju sladkú chuť tešia nielen deti, ale aj dospelých. Sú ideálnym ovocím na priamu konzumáciu, najlepšie chutia preto čerstvo natrhané a vypestované vo vlastnej záhrade. Aj keď sú jahody po väčšinu roka v obchodoch k dispozícii, často krát sa jedná o produkty dovezené z ďalekého zahraničia, vypestované v skleníkoch a zberané pred dozretím.
Ak sa rozhodnete pre kúpu jahôd zo supermarketu, preverte si vopred ich kvalitu. Pokiaľ sú jahody balené v plastových krabičkách bez fólie, otvorte si balenie a jahody skontrolujte nielen zrakom ale aj čuchom.
Ak sú niektoré z jahôd výrazne mäkké, popučené, alebo sú na nich znaky plesní, nekupujte ich ani za zvýhodnenú cenu. Často sa už plesne môžu nachádzať aj v ďalších kúskoch jahôd, ktoré voľným okom neuvidíte. Čerstvé a zrelé jahody spoznáte nielen podľa sýtočervenej farby, ale aj podľa sladkej a príjemnej vône. V chladničke vám jahody vydržia maximálne 2 dni, preto ich spotrebujte čo najskôr.
Z hľadiska zdravia sú jahody mimoriadne cenené. Jahody majú močopudný účinok, používajú sa počas očistných kúr, zbavujú črevá jedovatých látok, zneškodňujú baktérie, prečisťujú krv a posilňujú imunitný systém a organizmus. Jahody obsahujú vysoké hodnoty minerálnych látok, železo, sodík, fosfor, magnézium, draslík, vápnik, kremík, jód a bróm a vitamíny: provitamín vitamínu A, a vitamíny B, C, E a K.
2. banán (225 hlasov)
Toto exotické ovocie je u nás mimoriadne obľúbené už dlhé roky. Je chutné, rýchlo nasýti a vďaka svojmu „hygienickému baleniu“ – šupke je často krát ideálnou potravinou na desiatu do školy, alebo do práce, alebo ako náhrada raňajok, či večere. Banány sú pôvodom z ďalekého východu, zbierajú sa ešte nezrelé aby sa mohli nalodiť do chladiarní nákladných lodí so stálou teplotou okolo 13 stupňov a až do obchodov prichádzajú zrelé – na náš stôl. Ak kúpite zelené banány, len ich nechajte dôjsť na slnku, pri izbovej teplote.
Banány nepatria do chladničky, tam zhnednú a zmäknú. Banán chutí s jogurtom, hodí sa aj do ovocných šalátov, alebo nápojov smoothies, či mliečnych kokteilov.
Banány odporúčajú aj výživoví poradcovia a lekári. Ovocie sa hodí aj starším ľuďom i deťom, pre svoju dobrú stráviteľnosť ho ocenia aj ľudia v rekonvalescencii. Banány sú výnimočné obsahom svojich látok, pre ktoré sa banán považuje takmer za plnohodnotnú potravinu. Banán obsahuje prevažne nenasýtené kyseliny, uhľovodíky, bielkoviny, vitamíny A, B, C a D. Banán má vysoký obsah draslíka, dodáva preto energiu, je výživný a posilňuje organizmus. Okrem toho zbavuje únavy, nervozity, i svalovej únavy.
3. jablko (142 hlasov)
Existuje vyše 2000 odrôd tohto chutného a mimoriadne zdravého ovocia. Pravlasťou tohto ovocia je Ázia, v priebehu storočí sa ale jablko rozšírilo aj do iných kontinentov, nevynímajúc Európu. Jablká zdomácneli aj u nás a v súčasnosti sú považované za jedno z najznámejších a najvýznamnejších ovocí. Jablone sa pestujú snáď v každej slovenskej záhrade, preto sú všeobecne dostupné pre každého.
V obchodoch je dnes bohatý výber rôznych, aj cudzorodých odrôd jabĺk, no my odporúčame jednoznačne domáce slovenské jablká.
Jablká skladujeme v chlade, napríklad v pivniciach a konzumujeme ich najlepšie surové. Pri tepelnej úprave, napríklad pri pečení sa stráca až 70 % cenného vitamínu C. Využiť ich môžeme aj do koláčov, ako kompót, alebo z nich pripravujeme jablkové pyré, jablčné víno, alebo jablčný ocot.
Vraví sa, že jedným jablkom denne je možné účinne predísť chorobám. Jablko výborne posilňuje svalstvo a nervy, chráni žalúdok a pečeň, pomáha na srdce, prečisťuje krv, posilňuje cievy, a znižuje hladinu cholesterolu – vďaka pektínu. Pomáha aj pri zápche, prečisťuje črevá a dokonca je dobré aj na zuby, ktoré čistí a pritom posilňuje ďasná. Jablko je zdrojom vitamínov A, B1, B2, C a PP, organických kyselín – z nich kyselina jablčná dezinfikuje črevá, minerálnych soli a stopových prvkov, napríklad vápnik, fosfor, sodík, chlór, železo, magnézium, síra, meď a draslík.
4-10. miesto
Okrem už vyššie spomenutého tria sa do prvej desiatky obľúbených ovocí Slovákov ďalej dostali: malina 80 hlasov, pomaranč 71 hlasov, melón 52 hlasov, ananás 51 hlasov, mandarínka 43 hlasov, kiwi 41 hlasov a čučoriedka, s počtom hlasov 40.
Je zaujímavé, že do prvej desiatky sa dostalo viac zahraničných, ako domácich ovocí. Z domáceho ovocia sa hruška umiestnila na 12 mieste, 13 miesto patrí marhuli, 14 miesto broskyňa, ďalej je čerešňa na 15 pozícii a slivka obsadila 19 miesto.
A ako je to u vás? Je vaše obľúbené ovocie v našej prvej trojke?