Plyny v črevnom trakte vznikajú vtedy, keď črevné baktérie spracovávajú nestráviteľné sacharidy v jedlách bohatých na vlákninu a vlákninových doplnkoch. Nasledujúce 3 tipy vám pomôžu ich vzniku predísť.
1. Obmedzte príjem strukovín
Nepreháňajte to so strukovinami. Obsahujú oligosacharidy, najmä rafinózu, na ktorej odbúranie v čreve nemá človek prítomný enzým. Ak chcete strukoviny aspoň čiastočne rafinózy zbaviť, dôkladne ich prepláchnite. Sušené strukoviny pred varením vždy namočte a do vody pridajte štipku jedlej sódy. Vylúhované strukoviny nezabudnite ešte raz prepláchnuť a nikdy ich nevarte vo vode, v ktorej ste ich namáčali.
2. Obmedzte bublinkové nápoje
V perlivých šumivých nápojoch sa nachádza plyn. A verte, že pri ich popíjaní, ho prehltnete dosť veľa. Riešením je ozaj si ich dopriať menej a radšej sa orientovať na nesýtené nápoje. Poďakujú sa vám za toho rozhodnutie aj vaše obličky, pre ktoré sú bublinkové nápoje mimoriadne silná záťaž. A to sa týka aj šumivého celaskónu. Tomu sa radšej vyhnite a nahraďte ho tabletkovým.
3. Vyhýbajte sa sladkostiam, ktoré majú nápis „bez cukru“
Veľa druhov žuvačiek, čokolád, keksov obsahuje alkoholické cukry sorbitol a manitol. Keď sa ich dobré baktérie v črevách snažia rozložiť, počas tohto procesu môžu vyvolať zahanbujúcu kanonádu s nepríjemným zápachom.