5.5 C
Bratislava
štvrtok, 21 novembra, 2024

Nutričné hodnoty ovocia, zeleniny a orechov

Nutričné hodnoty

Ovocie, orechy a zelenina obsahujú pestré zloženie rôznorodých výživných látok, ktoré ľudský organizmus potrebuje pre svoj bezchybný chod. Na tejto stránke sa nachádzajú tabuľky obsahujúce zoznamy členené v závislosti od zastúpeného množstva jednotlivých živín.

Obsah vlákniny v 100g plodiny DDD muži [%] DDD ženy [%]
1. Šošovica 31g 82% 124%
2. Acai 27g 71% 108%
3. Bôb 25g 66% 100%
4. Mungo 16,3g 43% 65%
5. Fazuľa 15g 40% 60%
6. Mandľa 12,2g 32% 49%
7. Lieskový orech 11g 29% 44%
8. Maracuja 10,4g 27% 42%
9. Pistácia 10,3g 27% 41%
10. Figa 9,8g 26% 39%
11. Pekanový orech 9,6g 25% 39%
12. Sója 9,3g 25% 37%
13. Kokosový orech 9g 24% 36%
14. Arašid 9g 24% 36%
15. Artičoka 8,6g 23% 35%

Vláknina

Vláknina je nestráviteľná zložka potravy zložená z polysacharidov ako aj ďalších látok rastlinného pôvodu. Vláknina prechádza našou tráviacou sústavou bez absorbcie v tenkom čreve a dostáva sa do hrubého čreva, kde účinkom črevných baktérií nastáva fermentácia.
DDD muži: 38g / deň
DDD ženy: 25g / deň

Obsah bielkovín v 100g plodiny DDD muži [%] DDD ženy [%]
1. Sója 36,5g 82% 124%
2. Bôb 26,1g 71% 108%
3. Šošovica 26g 66% 100%
4. Arašid 25g 43% 65%
5. Fazuľa 24g 40% 60%
6. Mungo 23,9g 32% 49%
7. Pistácia 21,4g 29% 44%
8. Mandľa 21,2g 27% 42%
9. Kešu 18,2g 27% 41%
10. Vlaššký orech 15,2g 26% 39%
11. Lieskový orech 15g 25% 39%
12. Para orech 14,3g 25% 37%
13. Píniový orech 13,7g 24% 36%
14. Goji 12,3g 24% 36%
15. Pekanový orech 9,2g 23% 35%

Bielkoviny

Bielkoviny sú esenciálnymi prvkami pre rast, obnovu a správne fungovanie všetkých buniek. Tvoria naše svaly, šľachy, väzy, orgány, nechty, žľazy, vlasy. Podieľajú sa na tvorbe enzýmov, hormónov, podporujú prácu vitamínov a minerálov.
DDD muži: 56g / deň
DDD ženy: 46g / deň

Obsah sacharidov v 100g plodiny DDD [%]
1. Ďatla 75g 58%
2. Figa 63,9g 49%
3. Mungo 62,6g 48%
4. Tamarind 62,5g 48%
5. Šošovica 60g 46%
6. Fazuľa 60g 46%
7. Bôb 58,3g 45%
8. Acai 41g 32%
9. Cesnak 33g 25%
10. Kešu 30,2g 23%
11. Sója 30,16g 23%
12. Pistácia 27,7g 21%
13. Cícer 27,4g 21%
14. Durian 27,1g 21%
15. Čierny koreň 25,3g 20%

Sacharidy

Sacharidy telo rozkladá na molekuly glukózy, ktoré sa ukladajú vo svaloch a pečeni ako zásoba energie alebo ak ich je výrazný prebytok, ukladajú sa vo forme tuku. Pri ich nedostatku si organizmus začne hľadať cestu k inému zdroju energie a siahne po bielkovinách.
DDD: 130g / deň

Obsah vitamínu A v 100g plodiny DDD [%]
1. Špenát 2813µg 313%
2. Kôpor 2315µg 257%
3. Mangold 1837µg 204%
4. Čínska kapusta 1340µg 149%
5. Mrkva 835µg 93%
6. Rukola 712µg 79%
7. Batáta 709µg 79%
8. Tekvica 426µg 47%
9. Petržlen 421µg 47%
10. Vodnica 381µg 42%
11. Žerucha 346µg 39%
12. Čakanka 286µg 32%
13. Pažítka 218µg 24%
14. Hlávkový šalát 166µg 19%
15. Kaki 147µg 16%

Vitamín A

Je v tuku rozpustný vitamín, ktorý sa stará o rast kostí, vývoj a reprodukciu buniek. Udržiava zdravé zuby, kostrové a mäkké tkanivá, sliznice a kožu, chráni pred infekciami. Stimuluje tvorbu bielych krviniek čo má za dôsledok zvýšenie aktivity protilátok.
DDD: 900µg / deň

Obsah vitamínu B1 v 100g plodiny DDD [%]
1. Sója 0,88mg 73%
2. Šošovica 0,87mg 73%
3. Pistácia 0,84mg 70%
4. Pekanový orech 0,66mg 55%
5. Lieskový orech 0,64mg 53%
6. Mungo 0,62mg 52%
7. Para orech 0,61mg 51%
8. Arašid 0,6mg 50%
9. Bôb 0,55mg 46%
10. Tamarind 0,43mg 36%
11. Kešu 0,42mg 35%
12. Píniový orech 0,4mg 33%
13. Durian 0,38mg 32%
14. Acai 0,36mg 30%
15. Vlašský orech 0,34mg 28%

Vitamín B1

Vitamín B1 (thiamín) pomáha bunkám tela premieňať sacharidy na energiu, je nevyhnutný pre normálny vývoj a funkciu mozgu, svalov, nervov a srdca. Nedostatok vitamínu spôsobuje slabosť, únavu a poškodenie nervov.

DDD: 1,2mg / deň

Obsah vitamínu B2 v 100g plodiny DDD [%]
1. Muchovník 3,5mg 269%
2. Goji 1,3mg 100%
3. Mandľa 1mg 77%
4. Sója 0,67mg 52%
5. Bôb 0,33mg 25%
6. Kôpor 0,3mg 23%
7. Žerucha 0,26mg 20%
8. Mungo 0,23mg 17%
9. Šošovica 0,21mg 16%
10. Píniový orech 0,2mg 15%
11. Durian 0,2mg 15%
12. Špenát 0,19mg 14%
13. Camu camu 0,16mg 12%
14. Pistácia 0,15mg 12%
15. Tamarind 0,15mg 12%

Vitamín B2

Vitamín B2 (riboflavín) zabezpečuje dobrý stav kože, očí, funkciu srdca. Má vplyv na metabolizmus sacharidov, lipidov a aminokyselín, ovplyvňuje energetickú premenu v organizme. Ako súčasť enzýmov v dýchacom reťazci je nevyhnutný pre bunkový metabolizmus.
DDD: 1,3mg / deň

Obsah vitamínu B3 v 100g plodiny DDD [%]
1. Arašid 3,5mg 22%
2. Camu camu 1,3mg 8%
3. Píniový orech 1mg 6%
4. Mandľa 0,67mg 4%
5. Bôb 0,33mg 2%
6. Machovka 0,3mg 2%
7. Šošovica 0,26mg 2%
8. Curuba 0,23mg 1%
9. Mungo 0,21mg 1%
10. Hrach 0,2mg 1%
11. Tamarind 0,2mg 1%
12. Lieskový orech 0,19mg 1%
13. Kukurica 0,16mg 1%
14. Avokádo 0,15mg 1%
15. Sója 0,15mg 1%

Vitamín B3

Vitamín B3 (niacín) zabezpečuje fungovanie nervového a tráviaceho systému. Je nevyhnutný na tvorbu energie v bunkách, pri srdcovej, nervovej a svalovej činnosti. Znižuje hladinu cholesterolu, je potrebný pre hojenie rán, znižuje účinky halucinogénov.
DDD: 16mg / deň

Obsah vitamínu B5 v 100g plodiny DDD [%]
1. Šošovica 2,12mg 43%
2. Mungo 1,91mg 38%
3. Arašid 1,8mg 36%
4. Avokádo 1,39mg 28%
5. Čakanka 1,16mg 23%
6. Kokosový orech 1mg 20%
7. Lieskový orech 0,92mg 19%
8. Pekanový orech 0,86mg 17%
9. Kešu 0,86mg 17%
10. Batáta 0,8mg 16%
11. Fazuľa 0,8mg 16%
12. Sója 0,79mg 16%
13. Kukurica 0,72mg 14%
14. Karfiol 0,67mg 13%
15. Paštrnák 0,6mg 12%

Vitamín B5

Vitamín B5 (kyselina pantoténová) pomáha uvoľňovať energiu z potravy. Je dôležitou zložkou pre sekréciu hormónov, ktoré pomáhajú metabolizmu, v boji proti alergiám, pri udržiavaní zdravej pokožky a svalov, ovplyvňuje rozklad cholesterolu.
DDD: 5mg / deň

Obsah vitamínu B6 v 100g plodiny DDD [%]
1. Pistácia 1,27mg 98%
2. Cesnak 1,23mg 95%
3. Lieskový orech 0,56mg 43%
4. Šošovica 0,54mg 42%
5. Vlašský orech 0,53mg 41%
6. Banán 0,4mg 31%
7. Mungo 0,38mg 29%
8. Sója 0,37mg 29%
9. Bôb 0,36mg 28%
10. Jackfruit 0,33mg 25%
11. Arašid 0,3mg 23%
12. Zemiak 0,29mg 22%
13. Avokádo 0,26mg 20%
14. Cherimoya 0,26mg 20%
15. Žerucha 0,25mg 19%

Vitamín B6

Vitamín B6 (pyridoxín) je dôležitý pre imunitný systém, hrá významnú úlohu v metabolizme červených krviniek, pri vývoji a raste kostry, pomáha pri premene bielkovín na aminokyseliny, urýchľuje regeneráciu. Pôsobí pozitívne na psychiku pri záťaži.
DDD: 1,3mg / deň

Obsah vitamínu B9 v 100g plodiny DDD [%]
1. Mungo 625µg 156%
2. Šošovica 479µg 120%
3. Bôb 423µg 106%
4. Fazuľa 394µg 99%
5. Sója 375µg 94%
6. Arašid 246µg 62%
7. Špenát 194µg 49%
8. Cícer 172µg 43%
9. Petržlen 152µg 38%
10. Kôpor 150µg 38%
11. Vodnica 118µg 30%
12. Lieskový orech 113µg 28%
13. Čakanka 110µg 28%
14. Pažítka 105µg 26%
15. Vlašský orech 98µg 25%

Vitamín B9

Vitamín B9 (kyselina listová) je nevyhnutný pre procesy bunkového delenia a rastu. Redukuje hladinu homocysteínu v krvi, ktorému sa pripisuje rola indikátora rizika srdcovocievných chorôb a rakoviny. Zabraňuje vrodeným chybám (rázštep pery a podnebia).
DDD: 400µg / deň

Obsah vitamínu Bp v 100g plodiny DDD [%]
1. Sója 116mg 21%
2. Píniový orech 56mg 10%
3. Mandľa 52mg 9,5%
4. Mangold 29mg 5%
5. Kel 19mg 3,5%
6. Špargla 16mg 2,9%
7. Figa 15,8mg 2,8%
8. Oliva 14,2mg 2,5%
9. Klementínka 14mg 2,5%
10. Malina 12,3mg 2,2%
11. Moruša 12,3mg 2,2%
12. Mandarínka 10,2mg 1,9%
13. Banán 9,8mg 1,7%
14. Tamarind 8,6mg 1,5%
15. Pomaranč 8,4mg 1,5%

Vitamín Bp

Vitamín Bp (cholín) je súčasťou acetylcholínu, ktorý má dôležité miesto v činnosti nervového systému a svalov. Zlepšuje pamäť, podporuje schopnosť sústredenia a koncentrácie, upokojuje spánok, obmedzuje podráždenosť, náladovosť a účinky stresu.
DDD: 550mg / deň

Obsah vitamínu C v 100g plodiny DDD [%]
1. Camu camu 7490mg 8322%
2. Acerola 1677mg 1863%
3. Guava 228,3mg 254%
4. Čierna ríbezľa 181mg 201%
5. Petržlen 133mg 147%
6. Kiwi 92,7mg 103%
7. Brokolica 89,2mg 99%
8. Kel 85mg 95%
9. Kôpor 85mg 95%
10. Longan 84mg 93%
11. Paprika 80,4mg 89%
12. Liči 71,5mg 80%
13. Curuba 70mg 78%
14. Goji 70mg 78%
15. Žerucha 69mg 77%

Vitamín C

Vitamín C (kyselina askorbová) chráni tkanivá, reguluje normálny rast, hojenie rán a reakcie na stres. Stimuluje tvorbu bielych krviniek, jeho nedostatok môže viesť k vyššej náchylnosti voči infekčným ochorenia a celkovému horšiemu zdravotnému stavu.
DDD: 90mg / deň

Obsah vitamínu E v 100g plodiny DDD [%]
1. Mandľa 26,2mg 175%
2. Lieskový orech 15mg 100%
3. Píniový orech 9,3mg 62%
4. Para orech 5,7mg 38%
5. Makadamový orech 4mg 27%
6. Oliva 3,8mg 25%
7. Čakanka 2,3mg 15%
8. Tamarillo 2,1mg 14%
9. Avokádo 2,1mg 14%
10. Špenát 2mg 13%
11. Mangold 1,9mg 13%
12. Vodnica 1,8mg 12%
13. Paštrnák 1,5mg 10%
14. Kiwi 1,45mg 9,7%
15. Pekanový orech 1,4mg 9,3%

Vitamín E

Vitamín E (tokoferol) chráni organizmus pred agresívnymi látkami a predčasným starnutím. Používa sa na liečbu a prevenciu ochorení v detskom veku a u predčasne narodených dojčiat. Má pozitívne účinky na imunitný a nervový systém.
DDD: 15mg / deň

Obsah vitamínu K v 100g plodiny DDD [%]
1. Petržlen 1640µg 1367%
2. Žerucha 542µg 452%
3. Špenát 483µg 403%
4. Vodnica 368µg 307%
5. Mangold 327,3µg 273%
6. Čakanka 297,6µg 248%
7. Pažítka 212,7µg 177%
8. Kel 177µg 148%
9. Rukola 108,6µg 91%
10. Hlávkový šalát 102,3µg 85%
11. Brokolica 101,6µg 85%
12. Kapusta 76µg 63%
13. Píniový orech 53,9µg 45%
14. Pór 47µg 39%
15. Sója 47µg 39%

Vitamín K

Vitamín K je dôležitý pre dobrú funkciu vnútornej krvnej zrážanlivosti, ale aj pri vonkajšom poranení. Nedostatok sa prejavuje krvácaním ďasien či dlhším krvácaním z malých raniek. Ďalšie prejavy sú kruhy pod očami, nedostatok krvných doštičiek.
DDD: 120µg / deň

Obsah betakaroténu v 100g plodiny DDD [%]
1. Batáta 8,5mg 57%
2. Mrkva 8,3mg 55%
3. Špenát 5,6mg 37%
4. Petržlen 5mg 33%
5. Vodnica 4,6mg 31%
6. Žerucha 4,2mg 28%
7. Mangold 3,7mg 25%
8. Čakanka 3,4mg 23%
9. Tekvica 3,1mg 21%
10. Pažítka 2,6mg 17%
11. Hlávkový šalát 1,9mg 13%
12. Rukola 1,4mg 9%
13. Marhuľa 1,1mg 7%
14. Pór 1mg 6%
15. Maracuja 0,8mg 5%

Betakarotén

Betakarotén je silným antioxidantom, podieľa sa na aktívnej regenerácii očného farbiva, neutralizuje voľné radikály vo vnútri oka, chráni pokožku pred slnečnými lúčmi, pozitívne vplýva na imunitu, znižuje riziko rakoviny pľúc, chráni sliznice v tele.
DDD: 15mg / deň

Obsah draslíka v 100g plodiny DDD [%]
1. Sója 1,79g 38%
2. Mungo 1,24g 26%
3. Goji 1,13g 24%
4. Bôb 1,06g 23%
5. Pistácia 1,04g 22%
6. Šošovica 0,95g 20%
7. Kôpor 0,74g 16%
8. Mandľa 0,7g 15%
9. Lieskový orech 0,68g 14%
10. Figa 0,68g 14%
11. Kešu 0,66g 14%
12. Para orech 0,65g 13%
13. Ďatla 0,65g 13%
14. Tamarind 0,63g 13%
15. Žerucha 0,61g 13%

Draslík

Draslík hrá dôležitú úlohu pri prenose vzruchov vo svaloch a nervoch, pri zachovávaní nervovej dráždivosti, v procese látkovej výmeny, pri enzýmových reakciách, syntéze bielkovín v krvi. Stimuluje činnost obličiek. Uplatňuje sa pri metabolizme sacharidov.
DDD: 4,7g / deň

Obsah fosforu v 100g plodiny DDD [%]
1. Para orech 0,73g 104%
2. Sója 0,71g 101%
3. Kešu 0,59g 84%
4. Píniový orech 0,58g 83%
5. Pistácia 0,49g 70%
6. Mandľa 0,48g 69%
7. Šošovica 0,45g 64%
8. Bôb 0,42g 60%
9. Mungo 0,37g 53%
10. Vlašský orech 0,35g 50%
11. Arašid 0,34g 49%
12. Lieskový orech 0,29g 42%
13. Pekanový orech 0,28g 40%
14. Makadamový orech 0,24g 34%
15. Cícer 0,17g 24%

Fosfor

Fosfor zabezpečuje prenos energie v tele. Tvorí súčasť bunkových membrán a nachádza sa v každej bunke. Je dôležitý pre premenu bielkovín, tukov a glycidov. Podieľa sa na fungovaní priečne pruhovaného a kostrového svalstva a nervov.
DDD: 700mg / deň

Obsah horčíka v 100g plodiny DDD muži [%] DDD ženy [%]
1. Para orech 0,38g 93% 121%
2. Kešu 0,29g 71% 92%
3. Sója 0,28g 68% 89%
4. Mandľa 0,27g 66% 86%
5. Píniový orech 0,25g 61% 79%
6. Bôb 0,19g 46% 60%
7. Mungo 0,18g 44% 57%
8. Arašid 0,18g 44% 57%
9. Lieskový orech 0,16g 39% 51%
10. Vlašský orech 0,15g 37% 48%
11. Fazuľa 0,14g 34% 45%
12. Šošovica 0,12g 29% 38%
13. Pekanový orech 0,12g 29% 38%
14. Pistácia 0,12g 29% 38%
15. Asimina 0,11g 27% 35%

Horčík

Horčík sa podieľa na vyše 300 biochemických reakciách a viac než 100 enzymatických procesoch. Polovica horčíka sa nachádza priamo v bunkách tela, zvyšok sa spolu k fosforom a vápnikom ukladá v kostiach. Iba 1% horčíka je v krvi.
DDD muži: 410mg / deň
DDD ženy: 315mg / deň

Obsah mangánu v 100g plodiny DDD muži [%] DDD ženy [%]
1. Píniový orech 8,8mg 383% 489%
2. Lieskový orech 6,2mg 270% 345%
3. Pekanový orech 4,5mg 196% 250%
4. Vlašský orech 3,4mg 148% 189%
5. Asimina 2,6mg 113% 144%
6. Sója 2,5mg 109% 139%
7. Mandľa 2,3mg 100% 128%
8. Cesnak 1,7mg 74% 95%
9. Kešu 1,7mg 74% 95%
10. Bôb 1,6mg 70% 89%
11. Muchovník 1,4mg 61% 78%
12. Kôpor 1,3mg 57% 72%
13. Pistácia 1,3mg 57% 72%
14. Para orech 1,2mg 52% 67%
15. Mungo 1mg 44% 56%

Mangán

Mangán súvisí s metabolickými procesmi v kostiach a nervovom tkanive. Spoluvytvára interferón, dôležitú protivírusovú látku, účinnú proti vzniku niektorých nádorov a v boji s retrovírusmi. Je nevyhnutný pri tvorbe bielkovín, cukrov, tukov.
DDD muži: 2,3mg / deň
DDD ženy: 1,8mg / deň

Obsah medi v 100g plodiny DDD [%]
1. Asimina 0,5mg 25%
2. Durian 0,2mg 10%
3. Kôpor 0,14mg 7%
4. Dula 0,13mg 6%
5. Čierny koreň 0,12mg 6%
6. Kaki 0,11mg 5%
7. Acerola 0,1mg 5%
8. Višňa 0,1mg 5%
9. Kumkvát 0,09mg 4%
10. Nektárinka 0,09mg 4%
11. Hruška 0,08mg 4%
12. Opuncia 0,08mg 4%
13. Rukola 0,07mg 3%
14. Chren 0,06mg 3%
15. Tamarillo 0,05mg 2%

Meď

Meď je silný antioxidant. Je označovaná ako prvok krásy, pretože udržuje správnu pigmentáciu. Je silným katalyzátorom, pôsobí na enzýmy a vitamíny čím posilňuje imunitu a redukuje hladinu histamínu. Jej úloha spočíva aj v spevňovaní ciev, kostí, šľiach.
DDD: 2mg / deň

Obsah sodíka v 100g plodiny DDD [%]
1. Oliva 1556mg 311%
2. Chren 314mg 63%
3. Artičoka 296mg 59%
4. Mangold 179mg 36%
5. Zeler 80mg 16%
6. Špenát 79mg 16%
7. Cvikla 77mg 15%
8. Mrkva 69mg 14%
9. Čínska kapusta 65mg 13%
10. Kôpor 61mg 12%
11. Petržlen 56mg 11%
12. Batáta 55mg 11%
13. Čakanka 45mg 9%
14. Karfiol 30mg 6%
15. Vodnica 29mg 5%

h2>Sodík

Sodík reguluje distribúciu telesných tekutín a zabezpečuje acidobázickú rovnováhu, vedenie nervových vzruchov, podporuje látkovú výmenu proteínov a sacharidov. Ak je v tele prítomný v nadmernom množstve, stáva sa nebezpečným.
DDD: 500mg / deň

Obsah vápnika v 100g plodiny DDD [%]
1. Sója 277mg 28%
2. Mandľa 264mg 26%
3. Kôpor 208mg 21%
4. Cesnak 181mg 18%
5. Figa 162mg 16%
6. Rukola 160mg 16%
7. Para orech 160mg 16%
8. Fazuľa 143mg 14%
9. Petržlen 138mg 13%
10. Vodnica 137mg 13%
11. Mungo 132mg 13%
12. Lieskový orech 114mg 11%
13. Goji 112mg 11%
14. Pistácia 110mg 11%
15. Čínska kapusta 105mg 10%

Vápnik

Vápnik zodpovedá za zdravý vývoj kostí, zubov a svalov. Okrem toho je potrebný pre: nervosvalovú dráždivosť a vedenie nervových vzruchov. Podporuje zrážanlivosť krvi, hojenie a činnosť svalov, koordináciu srdcových sťahov a pravidelný tep.
DDD: 1000mg / deň

Obsah zinku v 100g plodiny DDD [%]
1. Píniový orech 6,4mg 53%
2. Kešu 5,78mg 48%
3. Sója 4,89mg 41%
4. Šošovica 4,78mg 40%
5. Pekanový orech 4,53mg 38%
6. Para orech 4,06mg 34%
7. Arašid 3,3mg 28%
8. Bôb 3,14mg 26%
9. Vlašský orech 3,09mg 26%
10. Mandľa 3,08mg 25%
11. Fazuľa 3mg 25%
12. Mungo 2,68mg 22%
13. Lieskový orech 2,45mg 21%
14. Pistácia 2,3mg 19%
15. Goji 2mg 17%

Zinok

Zinok ovplyvňuje funkciu pohlavných orgánov, tvorbu hormónov a plodnosť u mužov. Zlepšuje prirodzenú odolnosť voči infekciám, urýchľuje hojenie a epitalizačný proces. Nedostatok spôsobuje kožné choroby, vypadávanie vlasov.
DDD: 12mg / deň

Obsah železa v 100g plodiny DDD muži [%] DDD ženy [%]
1. Sója 15,7mg 196% 87%
2. Acai 11,8mg 148% 66%
3. Goji 9mg 113% 50%
4. Fazuľa 8mg 100% 45%
5. Šošovica 7,54mg 94% 42%
6. Asimina 7mg 88% 39%
7. Mungo 6,74mg 84% 38%
8. Bôb 6,7mg 84% 37%
9. Kešu 6,68mg 83% 37%
10. Kôpor 6,6mg 82% 36%
11. Petržlen 6,2mg 78% 35%
12. Píniový orech 5,5mg 69% 31%
13. Lieskový orech 4,7mg 59% 26%
14. Pistácia 4,2mg 53% 23%
15. Mandľa 3,72mg 47% 21%

Železo

Železo viaže kyslík na červené krvinky a zabezpečuje prenos kyslíka z pľúc do celého tela. Zabezpečuje normálnu činnosť organizmu – mozgu, svalov, štítnej žľazy. Pomáha predchádzať anémii a podieľa sa na tvorbe energie.
DDD muži: 8mg / deň
DDD ženy: 18mg / deň

Obsah luteínu v 100g plodiny DDD [%]
1. Žerucha 12,5mg 208%
2. Špenát 12,2mg 203%
3. Mangold 11mg 183%
4. Čakanka 10,3mg 172%
5. Vodnica 8,5mg 142%
6. Petržlen 5,6mg 93%
7. Rukola 3,6mg 60%
8. Hrach 2,5mg 42%
9. Cuketa 2,1mg 35%
10. Pór 1,9mg 32%
11. Kel 1,6mg 27%
12. Tekvica 1,5mg 25%
13. Brokolica 1,4mg 23%
14. Hlávkový šalát 1,3mg 22%
15. Pistácia 1,2mg 20%

Luteín

Luteín je silný antioxidant, ktorý sa začne po vstrebaní do krvi hromadiť v sietnici a šošovke oka. Spomaľuje vznik degeneratívnych zmien na sietnici, vznik šedého zákalu, riziko srdcových chorôb, chráni pred vznikom rakoviny hrubého čreva.
DDD: 6mg / deň

Predchádzajúci článok
Ďalší článok

SÚVISIACE ČLÁNKY

POSLEDNÉ ČLÁNKY