Nutričné hodnoty
Ovocie, orechy a zelenina obsahujú pestré zloženie rôznorodých výživných látok, ktoré ľudský organizmus potrebuje pre svoj bezchybný chod. Na tejto stránke sa nachádzajú tabuľky obsahujúce zoznamy členené v závislosti od zastúpeného množstva jednotlivých živín.
Obsah vlákniny v 100g plodiny | DDD muži [%] | DDD ženy [%] | |
---|---|---|---|
1. Šošovica | 31g | 82% | 124% |
2. Acai | 27g | 71% | 108% |
3. Bôb | 25g | 66% | 100% |
4. Mungo | 16,3g | 43% | 65% |
5. Fazuľa | 15g | 40% | 60% |
6. Mandľa | 12,2g | 32% | 49% |
7. Lieskový orech | 11g | 29% | 44% |
8. Maracuja | 10,4g | 27% | 42% |
9. Pistácia | 10,3g | 27% | 41% |
10. Figa | 9,8g | 26% | 39% |
11. Pekanový orech | 9,6g | 25% | 39% |
12. Sója | 9,3g | 25% | 37% |
13. Kokosový orech | 9g | 24% | 36% |
14. Arašid | 9g | 24% | 36% |
15. Artičoka | 8,6g | 23% | 35% |
Vláknina
Vláknina je nestráviteľná zložka potravy zložená z polysacharidov ako aj ďalších látok rastlinného pôvodu. Vláknina prechádza našou tráviacou sústavou bez absorbcie v tenkom čreve a dostáva sa do hrubého čreva, kde účinkom črevných baktérií nastáva fermentácia.
DDD muži: 38g / deň
DDD ženy: 25g / deň
Obsah bielkovín v 100g plodiny | DDD muži [%] | DDD ženy [%] | |
---|---|---|---|
1. Sója | 36,5g | 82% | 124% |
2. Bôb | 26,1g | 71% | 108% |
3. Šošovica | 26g | 66% | 100% |
4. Arašid | 25g | 43% | 65% |
5. Fazuľa | 24g | 40% | 60% |
6. Mungo | 23,9g | 32% | 49% |
7. Pistácia | 21,4g | 29% | 44% |
8. Mandľa | 21,2g | 27% | 42% |
9. Kešu | 18,2g | 27% | 41% |
10. Vlaššký orech | 15,2g | 26% | 39% |
11. Lieskový orech | 15g | 25% | 39% |
12. Para orech | 14,3g | 25% | 37% |
13. Píniový orech | 13,7g | 24% | 36% |
14. Goji | 12,3g | 24% | 36% |
15. Pekanový orech | 9,2g | 23% | 35% |
Bielkoviny
Bielkoviny sú esenciálnymi prvkami pre rast, obnovu a správne fungovanie všetkých buniek. Tvoria naše svaly, šľachy, väzy, orgány, nechty, žľazy, vlasy. Podieľajú sa na tvorbe enzýmov, hormónov, podporujú prácu vitamínov a minerálov.
DDD muži: 56g / deň
DDD ženy: 46g / deň
Obsah sacharidov v 100g plodiny | DDD [%] | |
---|---|---|
1. Ďatla | 75g | 58% |
2. Figa | 63,9g | 49% |
3. Mungo | 62,6g | 48% |
4. Tamarind | 62,5g | 48% |
5. Šošovica | 60g | 46% |
6. Fazuľa | 60g | 46% |
7. Bôb | 58,3g | 45% |
8. Acai | 41g | 32% |
9. Cesnak | 33g | 25% |
10. Kešu | 30,2g | 23% |
11. Sója | 30,16g | 23% |
12. Pistácia | 27,7g | 21% |
13. Cícer | 27,4g | 21% |
14. Durian | 27,1g | 21% |
15. Čierny koreň | 25,3g | 20% |
Sacharidy
Sacharidy telo rozkladá na molekuly glukózy, ktoré sa ukladajú vo svaloch a pečeni ako zásoba energie alebo ak ich je výrazný prebytok, ukladajú sa vo forme tuku. Pri ich nedostatku si organizmus začne hľadať cestu k inému zdroju energie a siahne po bielkovinách.
DDD: 130g / deň
Obsah vitamínu A v 100g plodiny | DDD [%] | |
---|---|---|
1. Špenát | 2813µg | 313% |
2. Kôpor | 2315µg | 257% |
3. Mangold | 1837µg | 204% |
4. Čínska kapusta | 1340µg | 149% |
5. Mrkva | 835µg | 93% |
6. Rukola | 712µg | 79% |
7. Batáta | 709µg | 79% |
8. Tekvica | 426µg | 47% |
9. Petržlen | 421µg | 47% |
10. Vodnica | 381µg | 42% |
11. Žerucha | 346µg | 39% |
12. Čakanka | 286µg | 32% |
13. Pažítka | 218µg | 24% |
14. Hlávkový šalát | 166µg | 19% |
15. Kaki | 147µg | 16% |
Vitamín A
Je v tuku rozpustný vitamín, ktorý sa stará o rast kostí, vývoj a reprodukciu buniek. Udržiava zdravé zuby, kostrové a mäkké tkanivá, sliznice a kožu, chráni pred infekciami. Stimuluje tvorbu bielych krviniek čo má za dôsledok zvýšenie aktivity protilátok.
DDD: 900µg / deň
Obsah vitamínu B1 v 100g plodiny | DDD [%] | |
---|---|---|
1. Sója | 0,88mg | 73% |
2. Šošovica | 0,87mg | 73% |
3. Pistácia | 0,84mg | 70% |
4. Pekanový orech | 0,66mg | 55% |
5. Lieskový orech | 0,64mg | 53% |
6. Mungo | 0,62mg | 52% |
7. Para orech | 0,61mg | 51% |
8. Arašid | 0,6mg | 50% |
9. Bôb | 0,55mg | 46% |
10. Tamarind | 0,43mg | 36% |
11. Kešu | 0,42mg | 35% |
12. Píniový orech | 0,4mg | 33% |
13. Durian | 0,38mg | 32% |
14. Acai | 0,36mg | 30% |
15. Vlašský orech | 0,34mg | 28% |
Vitamín B1
Vitamín B1 (thiamín) pomáha bunkám tela premieňať sacharidy na energiu, je nevyhnutný pre normálny vývoj a funkciu mozgu, svalov, nervov a srdca. Nedostatok vitamínu spôsobuje slabosť, únavu a poškodenie nervov.
DDD: 1,2mg / deň
Obsah vitamínu B2 v 100g plodiny | DDD [%] | |
---|---|---|
1. Muchovník | 3,5mg | 269% |
2. Goji | 1,3mg | 100% |
3. Mandľa | 1mg | 77% |
4. Sója | 0,67mg | 52% |
5. Bôb | 0,33mg | 25% |
6. Kôpor | 0,3mg | 23% |
7. Žerucha | 0,26mg | 20% |
8. Mungo | 0,23mg | 17% |
9. Šošovica | 0,21mg | 16% |
10. Píniový orech | 0,2mg | 15% |
11. Durian | 0,2mg | 15% |
12. Špenát | 0,19mg | 14% |
13. Camu camu | 0,16mg | 12% |
14. Pistácia | 0,15mg | 12% |
15. Tamarind | 0,15mg | 12% |
Vitamín B2
Vitamín B2 (riboflavín) zabezpečuje dobrý stav kože, očí, funkciu srdca. Má vplyv na metabolizmus sacharidov, lipidov a aminokyselín, ovplyvňuje energetickú premenu v organizme. Ako súčasť enzýmov v dýchacom reťazci je nevyhnutný pre bunkový metabolizmus.
DDD: 1,3mg / deň
Obsah vitamínu B3 v 100g plodiny | DDD [%] | |
---|---|---|
1. Arašid | 3,5mg | 22% |
2. Camu camu | 1,3mg | 8% |
3. Píniový orech | 1mg | 6% |
4. Mandľa | 0,67mg | 4% |
5. Bôb | 0,33mg | 2% |
6. Machovka | 0,3mg | 2% |
7. Šošovica | 0,26mg | 2% |
8. Curuba | 0,23mg | 1% |
9. Mungo | 0,21mg | 1% |
10. Hrach | 0,2mg | 1% |
11. Tamarind | 0,2mg | 1% |
12. Lieskový orech | 0,19mg | 1% |
13. Kukurica | 0,16mg | 1% |
14. Avokádo | 0,15mg | 1% |
15. Sója | 0,15mg | 1% |
Vitamín B3
Vitamín B3 (niacín) zabezpečuje fungovanie nervového a tráviaceho systému. Je nevyhnutný na tvorbu energie v bunkách, pri srdcovej, nervovej a svalovej činnosti. Znižuje hladinu cholesterolu, je potrebný pre hojenie rán, znižuje účinky halucinogénov.
DDD: 16mg / deň
Obsah vitamínu B5 v 100g plodiny | DDD [%] | |
---|---|---|
1. Šošovica | 2,12mg | 43% |
2. Mungo | 1,91mg | 38% |
3. Arašid | 1,8mg | 36% |
4. Avokádo | 1,39mg | 28% |
5. Čakanka | 1,16mg | 23% |
6. Kokosový orech | 1mg | 20% |
7. Lieskový orech | 0,92mg | 19% |
8. Pekanový orech | 0,86mg | 17% |
9. Kešu | 0,86mg | 17% |
10. Batáta | 0,8mg | 16% |
11. Fazuľa | 0,8mg | 16% |
12. Sója | 0,79mg | 16% |
13. Kukurica | 0,72mg | 14% |
14. Karfiol | 0,67mg | 13% |
15. Paštrnák | 0,6mg | 12% |
Vitamín B5
Vitamín B5 (kyselina pantoténová) pomáha uvoľňovať energiu z potravy. Je dôležitou zložkou pre sekréciu hormónov, ktoré pomáhajú metabolizmu, v boji proti alergiám, pri udržiavaní zdravej pokožky a svalov, ovplyvňuje rozklad cholesterolu.
DDD: 5mg / deň
Obsah vitamínu B6 v 100g plodiny | DDD [%] | |
---|---|---|
1. Pistácia | 1,27mg | 98% |
2. Cesnak | 1,23mg | 95% |
3. Lieskový orech | 0,56mg | 43% |
4. Šošovica | 0,54mg | 42% |
5. Vlašský orech | 0,53mg | 41% |
6. Banán | 0,4mg | 31% |
7. Mungo | 0,38mg | 29% |
8. Sója | 0,37mg | 29% |
9. Bôb | 0,36mg | 28% |
10. Jackfruit | 0,33mg | 25% |
11. Arašid | 0,3mg | 23% |
12. Zemiak | 0,29mg | 22% |
13. Avokádo | 0,26mg | 20% |
14. Cherimoya | 0,26mg | 20% |
15. Žerucha | 0,25mg | 19% |
Vitamín B6
Vitamín B6 (pyridoxín) je dôležitý pre imunitný systém, hrá významnú úlohu v metabolizme červených krviniek, pri vývoji a raste kostry, pomáha pri premene bielkovín na aminokyseliny, urýchľuje regeneráciu. Pôsobí pozitívne na psychiku pri záťaži.
DDD: 1,3mg / deň
Obsah vitamínu B9 v 100g plodiny | DDD [%] | |
---|---|---|
1. Mungo | 625µg | 156% |
2. Šošovica | 479µg | 120% |
3. Bôb | 423µg | 106% |
4. Fazuľa | 394µg | 99% |
5. Sója | 375µg | 94% |
6. Arašid | 246µg | 62% |
7. Špenát | 194µg | 49% |
8. Cícer | 172µg | 43% |
9. Petržlen | 152µg | 38% |
10. Kôpor | 150µg | 38% |
11. Vodnica | 118µg | 30% |
12. Lieskový orech | 113µg | 28% |
13. Čakanka | 110µg | 28% |
14. Pažítka | 105µg | 26% |
15. Vlašský orech | 98µg | 25% |
Vitamín B9
Vitamín B9 (kyselina listová) je nevyhnutný pre procesy bunkového delenia a rastu. Redukuje hladinu homocysteínu v krvi, ktorému sa pripisuje rola indikátora rizika srdcovocievných chorôb a rakoviny. Zabraňuje vrodeným chybám (rázštep pery a podnebia).
DDD: 400µg / deň
Obsah vitamínu Bp v 100g plodiny | DDD [%] | |
---|---|---|
1. Sója | 116mg | 21% |
2. Píniový orech | 56mg | 10% |
3. Mandľa | 52mg | 9,5% |
4. Mangold | 29mg | 5% |
5. Kel | 19mg | 3,5% |
6. Špargla | 16mg | 2,9% |
7. Figa | 15,8mg | 2,8% |
8. Oliva | 14,2mg | 2,5% |
9. Klementínka | 14mg | 2,5% |
10. Malina | 12,3mg | 2,2% |
11. Moruša | 12,3mg | 2,2% |
12. Mandarínka | 10,2mg | 1,9% |
13. Banán | 9,8mg | 1,7% |
14. Tamarind | 8,6mg | 1,5% |
15. Pomaranč | 8,4mg | 1,5% |
Vitamín Bp
Vitamín Bp (cholín) je súčasťou acetylcholínu, ktorý má dôležité miesto v činnosti nervového systému a svalov. Zlepšuje pamäť, podporuje schopnosť sústredenia a koncentrácie, upokojuje spánok, obmedzuje podráždenosť, náladovosť a účinky stresu.
DDD: 550mg / deň
Obsah vitamínu C v 100g plodiny | DDD [%] | |
---|---|---|
1. Camu camu | 7490mg | 8322% |
2. Acerola | 1677mg | 1863% |
3. Guava | 228,3mg | 254% |
4. Čierna ríbezľa | 181mg | 201% |
5. Petržlen | 133mg | 147% |
6. Kiwi | 92,7mg | 103% |
7. Brokolica | 89,2mg | 99% |
8. Kel | 85mg | 95% |
9. Kôpor | 85mg | 95% |
10. Longan | 84mg | 93% |
11. Paprika | 80,4mg | 89% |
12. Liči | 71,5mg | 80% |
13. Curuba | 70mg | 78% |
14. Goji | 70mg | 78% |
15. Žerucha | 69mg | 77% |
Vitamín C
Vitamín C (kyselina askorbová) chráni tkanivá, reguluje normálny rast, hojenie rán a reakcie na stres. Stimuluje tvorbu bielych krviniek, jeho nedostatok môže viesť k vyššej náchylnosti voči infekčným ochorenia a celkovému horšiemu zdravotnému stavu.
DDD: 90mg / deň
Obsah vitamínu E v 100g plodiny | DDD [%] | |
---|---|---|
1. Mandľa | 26,2mg | 175% |
2. Lieskový orech | 15mg | 100% |
3. Píniový orech | 9,3mg | 62% |
4. Para orech | 5,7mg | 38% |
5. Makadamový orech | 4mg | 27% |
6. Oliva | 3,8mg | 25% |
7. Čakanka | 2,3mg | 15% |
8. Tamarillo | 2,1mg | 14% |
9. Avokádo | 2,1mg | 14% |
10. Špenát | 2mg | 13% |
11. Mangold | 1,9mg | 13% |
12. Vodnica | 1,8mg | 12% |
13. Paštrnák | 1,5mg | 10% |
14. Kiwi | 1,45mg | 9,7% |
15. Pekanový orech | 1,4mg | 9,3% |
Vitamín E
Vitamín E (tokoferol) chráni organizmus pred agresívnymi látkami a predčasným starnutím. Používa sa na liečbu a prevenciu ochorení v detskom veku a u predčasne narodených dojčiat. Má pozitívne účinky na imunitný a nervový systém.
DDD: 15mg / deň
Obsah vitamínu K v 100g plodiny | DDD [%] | |
---|---|---|
1. Petržlen | 1640µg | 1367% |
2. Žerucha | 542µg | 452% |
3. Špenát | 483µg | 403% |
4. Vodnica | 368µg | 307% |
5. Mangold | 327,3µg | 273% |
6. Čakanka | 297,6µg | 248% |
7. Pažítka | 212,7µg | 177% |
8. Kel | 177µg | 148% |
9. Rukola | 108,6µg | 91% |
10. Hlávkový šalát | 102,3µg | 85% |
11. Brokolica | 101,6µg | 85% |
12. Kapusta | 76µg | 63% |
13. Píniový orech | 53,9µg | 45% |
14. Pór | 47µg | 39% |
15. Sója | 47µg | 39% |
Vitamín K
Vitamín K je dôležitý pre dobrú funkciu vnútornej krvnej zrážanlivosti, ale aj pri vonkajšom poranení. Nedostatok sa prejavuje krvácaním ďasien či dlhším krvácaním z malých raniek. Ďalšie prejavy sú kruhy pod očami, nedostatok krvných doštičiek.
DDD: 120µg / deň
Obsah betakaroténu v 100g plodiny | DDD [%] | |
---|---|---|
1. Batáta | 8,5mg | 57% |
2. Mrkva | 8,3mg | 55% |
3. Špenát | 5,6mg | 37% |
4. Petržlen | 5mg | 33% |
5. Vodnica | 4,6mg | 31% |
6. Žerucha | 4,2mg | 28% |
7. Mangold | 3,7mg | 25% |
8. Čakanka | 3,4mg | 23% |
9. Tekvica | 3,1mg | 21% |
10. Pažítka | 2,6mg | 17% |
11. Hlávkový šalát | 1,9mg | 13% |
12. Rukola | 1,4mg | 9% |
13. Marhuľa | 1,1mg | 7% |
14. Pór | 1mg | 6% |
15. Maracuja | 0,8mg | 5% |
Betakarotén
Betakarotén je silným antioxidantom, podieľa sa na aktívnej regenerácii očného farbiva, neutralizuje voľné radikály vo vnútri oka, chráni pokožku pred slnečnými lúčmi, pozitívne vplýva na imunitu, znižuje riziko rakoviny pľúc, chráni sliznice v tele.
DDD: 15mg / deň
Obsah draslíka v 100g plodiny | DDD [%] | |
---|---|---|
1. Sója | 1,79g | 38% |
2. Mungo | 1,24g | 26% |
3. Goji | 1,13g | 24% |
4. Bôb | 1,06g | 23% |
5. Pistácia | 1,04g | 22% |
6. Šošovica | 0,95g | 20% |
7. Kôpor | 0,74g | 16% |
8. Mandľa | 0,7g | 15% |
9. Lieskový orech | 0,68g | 14% |
10. Figa | 0,68g | 14% |
11. Kešu | 0,66g | 14% |
12. Para orech | 0,65g | 13% |
13. Ďatla | 0,65g | 13% |
14. Tamarind | 0,63g | 13% |
15. Žerucha | 0,61g | 13% |
Draslík
Draslík hrá dôležitú úlohu pri prenose vzruchov vo svaloch a nervoch, pri zachovávaní nervovej dráždivosti, v procese látkovej výmeny, pri enzýmových reakciách, syntéze bielkovín v krvi. Stimuluje činnost obličiek. Uplatňuje sa pri metabolizme sacharidov.
DDD: 4,7g / deň
Obsah fosforu v 100g plodiny | DDD [%] | |
---|---|---|
1. Para orech | 0,73g | 104% |
2. Sója | 0,71g | 101% |
3. Kešu | 0,59g | 84% |
4. Píniový orech | 0,58g | 83% |
5. Pistácia | 0,49g | 70% |
6. Mandľa | 0,48g | 69% |
7. Šošovica | 0,45g | 64% |
8. Bôb | 0,42g | 60% |
9. Mungo | 0,37g | 53% |
10. Vlašský orech | 0,35g | 50% |
11. Arašid | 0,34g | 49% |
12. Lieskový orech | 0,29g | 42% |
13. Pekanový orech | 0,28g | 40% |
14. Makadamový orech | 0,24g | 34% |
15. Cícer | 0,17g | 24% |
Fosfor
Fosfor zabezpečuje prenos energie v tele. Tvorí súčasť bunkových membrán a nachádza sa v každej bunke. Je dôležitý pre premenu bielkovín, tukov a glycidov. Podieľa sa na fungovaní priečne pruhovaného a kostrového svalstva a nervov.
DDD: 700mg / deň
Obsah horčíka v 100g plodiny | DDD muži [%] | DDD ženy [%] | |
---|---|---|---|
1. Para orech | 0,38g | 93% | 121% |
2. Kešu | 0,29g | 71% | 92% |
3. Sója | 0,28g | 68% | 89% |
4. Mandľa | 0,27g | 66% | 86% |
5. Píniový orech | 0,25g | 61% | 79% |
6. Bôb | 0,19g | 46% | 60% |
7. Mungo | 0,18g | 44% | 57% |
8. Arašid | 0,18g | 44% | 57% |
9. Lieskový orech | 0,16g | 39% | 51% |
10. Vlašský orech | 0,15g | 37% | 48% |
11. Fazuľa | 0,14g | 34% | 45% |
12. Šošovica | 0,12g | 29% | 38% |
13. Pekanový orech | 0,12g | 29% | 38% |
14. Pistácia | 0,12g | 29% | 38% |
15. Asimina | 0,11g | 27% | 35% |
Horčík
Horčík sa podieľa na vyše 300 biochemických reakciách a viac než 100 enzymatických procesoch. Polovica horčíka sa nachádza priamo v bunkách tela, zvyšok sa spolu k fosforom a vápnikom ukladá v kostiach. Iba 1% horčíka je v krvi.
DDD muži: 410mg / deň
DDD ženy: 315mg / deň
Obsah mangánu v 100g plodiny | DDD muži [%] | DDD ženy [%] | |
---|---|---|---|
1. Píniový orech | 8,8mg | 383% | 489% |
2. Lieskový orech | 6,2mg | 270% | 345% |
3. Pekanový orech | 4,5mg | 196% | 250% |
4. Vlašský orech | 3,4mg | 148% | 189% |
5. Asimina | 2,6mg | 113% | 144% |
6. Sója | 2,5mg | 109% | 139% |
7. Mandľa | 2,3mg | 100% | 128% |
8. Cesnak | 1,7mg | 74% | 95% |
9. Kešu | 1,7mg | 74% | 95% |
10. Bôb | 1,6mg | 70% | 89% |
11. Muchovník | 1,4mg | 61% | 78% |
12. Kôpor | 1,3mg | 57% | 72% |
13. Pistácia | 1,3mg | 57% | 72% |
14. Para orech | 1,2mg | 52% | 67% |
15. Mungo | 1mg | 44% | 56% |
Mangán
Mangán súvisí s metabolickými procesmi v kostiach a nervovom tkanive. Spoluvytvára interferón, dôležitú protivírusovú látku, účinnú proti vzniku niektorých nádorov a v boji s retrovírusmi. Je nevyhnutný pri tvorbe bielkovín, cukrov, tukov.
DDD muži: 2,3mg / deň
DDD ženy: 1,8mg / deň
Obsah medi v 100g plodiny | DDD [%] | |
---|---|---|
1. Asimina | 0,5mg | 25% |
2. Durian | 0,2mg | 10% |
3. Kôpor | 0,14mg | 7% |
4. Dula | 0,13mg | 6% |
5. Čierny koreň | 0,12mg | 6% |
6. Kaki | 0,11mg | 5% |
7. Acerola | 0,1mg | 5% |
8. Višňa | 0,1mg | 5% |
9. Kumkvát | 0,09mg | 4% |
10. Nektárinka | 0,09mg | 4% |
11. Hruška | 0,08mg | 4% |
12. Opuncia | 0,08mg | 4% |
13. Rukola | 0,07mg | 3% |
14. Chren | 0,06mg | 3% |
15. Tamarillo | 0,05mg | 2% |
Meď
Meď je silný antioxidant. Je označovaná ako prvok krásy, pretože udržuje správnu pigmentáciu. Je silným katalyzátorom, pôsobí na enzýmy a vitamíny čím posilňuje imunitu a redukuje hladinu histamínu. Jej úloha spočíva aj v spevňovaní ciev, kostí, šľiach.
DDD: 2mg / deň
Obsah sodíka v 100g plodiny | DDD [%] | |
---|---|---|
1. Oliva | 1556mg | 311% |
2. Chren | 314mg | 63% |
3. Artičoka | 296mg | 59% |
4. Mangold | 179mg | 36% |
5. Zeler | 80mg | 16% |
6. Špenát | 79mg | 16% |
7. Cvikla | 77mg | 15% |
8. Mrkva | 69mg | 14% |
9. Čínska kapusta | 65mg | 13% |
10. Kôpor | 61mg | 12% |
11. Petržlen | 56mg | 11% |
12. Batáta | 55mg | 11% |
13. Čakanka | 45mg | 9% |
14. Karfiol | 30mg | 6% |
15. Vodnica | 29mg | 5% |
h2>Sodík
Sodík reguluje distribúciu telesných tekutín a zabezpečuje acidobázickú rovnováhu, vedenie nervových vzruchov, podporuje látkovú výmenu proteínov a sacharidov. Ak je v tele prítomný v nadmernom množstve, stáva sa nebezpečným.
DDD: 500mg / deň
Obsah vápnika v 100g plodiny | DDD [%] | |
---|---|---|
1. Sója | 277mg | 28% |
2. Mandľa | 264mg | 26% |
3. Kôpor | 208mg | 21% |
4. Cesnak | 181mg | 18% |
5. Figa | 162mg | 16% |
6. Rukola | 160mg | 16% |
7. Para orech | 160mg | 16% |
8. Fazuľa | 143mg | 14% |
9. Petržlen | 138mg | 13% |
10. Vodnica | 137mg | 13% |
11. Mungo | 132mg | 13% |
12. Lieskový orech | 114mg | 11% |
13. Goji | 112mg | 11% |
14. Pistácia | 110mg | 11% |
15. Čínska kapusta | 105mg | 10% |
Vápnik
Vápnik zodpovedá za zdravý vývoj kostí, zubov a svalov. Okrem toho je potrebný pre: nervosvalovú dráždivosť a vedenie nervových vzruchov. Podporuje zrážanlivosť krvi, hojenie a činnosť svalov, koordináciu srdcových sťahov a pravidelný tep.
DDD: 1000mg / deň
Obsah zinku v 100g plodiny | DDD [%] | |
---|---|---|
1. Píniový orech | 6,4mg | 53% |
2. Kešu | 5,78mg | 48% |
3. Sója | 4,89mg | 41% |
4. Šošovica | 4,78mg | 40% |
5. Pekanový orech | 4,53mg | 38% |
6. Para orech | 4,06mg | 34% |
7. Arašid | 3,3mg | 28% |
8. Bôb | 3,14mg | 26% |
9. Vlašský orech | 3,09mg | 26% |
10. Mandľa | 3,08mg | 25% |
11. Fazuľa | 3mg | 25% |
12. Mungo | 2,68mg | 22% |
13. Lieskový orech | 2,45mg | 21% |
14. Pistácia | 2,3mg | 19% |
15. Goji | 2mg | 17% |
Zinok
Zinok ovplyvňuje funkciu pohlavných orgánov, tvorbu hormónov a plodnosť u mužov. Zlepšuje prirodzenú odolnosť voči infekciám, urýchľuje hojenie a epitalizačný proces. Nedostatok spôsobuje kožné choroby, vypadávanie vlasov.
DDD: 12mg / deň
Obsah železa v 100g plodiny | DDD muži [%] | DDD ženy [%] | |
---|---|---|---|
1. Sója | 15,7mg | 196% | 87% |
2. Acai | 11,8mg | 148% | 66% |
3. Goji | 9mg | 113% | 50% |
4. Fazuľa | 8mg | 100% | 45% |
5. Šošovica | 7,54mg | 94% | 42% |
6. Asimina | 7mg | 88% | 39% |
7. Mungo | 6,74mg | 84% | 38% |
8. Bôb | 6,7mg | 84% | 37% |
9. Kešu | 6,68mg | 83% | 37% |
10. Kôpor | 6,6mg | 82% | 36% |
11. Petržlen | 6,2mg | 78% | 35% |
12. Píniový orech | 5,5mg | 69% | 31% |
13. Lieskový orech | 4,7mg | 59% | 26% |
14. Pistácia | 4,2mg | 53% | 23% |
15. Mandľa | 3,72mg | 47% | 21% |
Železo
Železo viaže kyslík na červené krvinky a zabezpečuje prenos kyslíka z pľúc do celého tela. Zabezpečuje normálnu činnosť organizmu – mozgu, svalov, štítnej žľazy. Pomáha predchádzať anémii a podieľa sa na tvorbe energie.
DDD muži: 8mg / deň
DDD ženy: 18mg / deň
Obsah luteínu v 100g plodiny | DDD [%] | |
---|---|---|
1. Žerucha | 12,5mg | 208% |
2. Špenát | 12,2mg | 203% |
3. Mangold | 11mg | 183% |
4. Čakanka | 10,3mg | 172% |
5. Vodnica | 8,5mg | 142% |
6. Petržlen | 5,6mg | 93% |
7. Rukola | 3,6mg | 60% |
8. Hrach | 2,5mg | 42% |
9. Cuketa | 2,1mg | 35% |
10. Pór | 1,9mg | 32% |
11. Kel | 1,6mg | 27% |
12. Tekvica | 1,5mg | 25% |
13. Brokolica | 1,4mg | 23% |
14. Hlávkový šalát | 1,3mg | 22% |
15. Pistácia | 1,2mg | 20% |
Luteín
Luteín je silný antioxidant, ktorý sa začne po vstrebaní do krvi hromadiť v sietnici a šošovke oka. Spomaľuje vznik degeneratívnych zmien na sietnici, vznik šedého zákalu, riziko srdcových chorôb, chráni pred vznikom rakoviny hrubého čreva.
DDD: 6mg / deň