Soľ tvorí v našej strave veľmi dôležitú zložku. Mnohí z nás však jeme príliš veľa soli. Príliš veľa soli môže zvyšovať krvný tlak, čo zvyšuje riziko zdravotných problémov, ako sú srdcové ochorenia a mŕtvica. Pár jednoduchých krokov vám pomôže znížiť príjem soli. Nemusíte si pridávať príliš veľa soli do jedla: 75% soli, ktoré jeme, je už v každodenných potravínách ako je chlieb, cereálne raňajky a hotové jedlá.
Diéty s vysokým obsahom soli môžu spôsobiť zvýšenie krvného tlaku, čo už približne tretina dospelých aj tak má (v 50tke až 50%). Vysoký krvný tlak často nemá žiadne príznaky. Ale ak ho máte, máte väčšiu pravdepodobnosť vzniku ochorenia srdca a mŕtvice.
Redukcia soli znižuje krvný tlak, čo znamená, že riziko vzniku cievnej mozgovej príhody a srdcových chorôb sa zníži.
Potraviny, ktoré obsahujú soľ
Pri snahe znížiť konzumáciu soli vám môžu pomôcť výživové štítky na obaloch potravín:
• Vysoká je viac ako 1,5 g soli na 100 g
• Nízke je 0,3 g soli alebo menej na 100 g
Niektoré potraviny sú takmer vždy s vysokým obsahom soli, čo priamo závisí od spôsobu ich výroby. Ostatné potraviny, ako chlieb, raňajkové cereálie, môžu tiež prispieť veľkým obsahom soli do našej stravy. A to nie je preto, že tieto potraviny sú vždy s vysokým obsahom soli: je to preto, že ich často konzumujeme vo veľkom množstve.
Potraviny s vysokým obsahom soli
Tieto potraviny sú takmer vždy s vysokým obsahom soli. Ak chcete obmedziť soli jedzte ich menej často alebo v menšom množstve:
• ančovičky
• slanina
• syr
• omáčky z koncentrátu
• šunka
• olivy
• uhorky
• krevety
• saláma
• slané a suché pražené orechy
• solené ryby
• údené mäso a ryby
• sójová omáčka
• bujóny
• výťažok z kvasníc
Potraviny, ktoré môžu mať vysoký obsah soli
V týchto potravinách sa obsah soli môže veľmi líšiť v závislosti od značkami alebo odrody. To znamená, že môžete znížiť soli porovnaním značiek a vybrať tú, ktorá jej má menej. Používajte potravinové etikety.
Takéto potraviny sú:
• pekárenské výrobky, ako sú koláčiky, bagety a ciabatta
• omáčky
• lupienky
• pizza
• hotové jedlá
• polievka
• sendviče
• klobásy
• kečup, majonéza a iné omáčky
• raňajkové cereálie
Dojčatá a deti mladšie ako 11 by mal mať menej soli ako dospelí
Deti do jedného roka potrebujú menej, ako 1 g soli za deň, pretože ich obličky nie sú schopné zvládnuť viac. Ak je dieťa dojčené, on, alebo ona si samo odoberie správne množstvo soli z materského mlieka. Nikdy nepridávajte deťom soľ do mlieka alebo jedla. Taktiež sa vyhýbajte podávaniu jedál, ktoré nie sú špeciálne pre deti, pretože práve tieto často obsahujú veľké množstvo soli.
Odporúčaná denná maximálna dávka soli pre deti závisí od ich veku:
• 1 do 3 rokov: 2 g soli denne (0,8 g sodíka)
• 4 do 6 rokov: 3 g soli denne (1,2 g sodíka)