2.2 C
Bratislava
nedeľa, 24 novembra, 2024

Okrúhlica – liek na vaše trávenie

Buľvy okrúhlice majú rôzne tvary. Môžu byť guľovité, guľovito sploštené, hruškovité i vretenovitého tvaru ako repa. Farba buliev môže byť biela, žltá alebo sivočierna. Dužina je biela alebo žlto-oranžová. Kultivar Albína má biele guľaté buľvy, ktoré sú odolné proti drevnateniu, a je vhodný pre všetky spôsoby pestovania. Má veľké stopkové a mierne ochlpené listy.

Pôvod

Pochádza z hornatých častí Číny, Prednej Ázie a z oblasti Stredomoria. V týchto oblastiach sa dodnes vyskytuje ako burina. V období antiky sa pestovala v Grécku i v starom Ríme ako potravina i ako krmivo. V stredoveku bola okrúhlica v Európe jednou zo základných potravín. Po rozšírení zemiakov v Európe sa jej pestovanie postupne obmedzovalo. V súčasnosti je jej pestovanie významné vo Francúzsku, Anglicku, Škandinávii.

Iné názvy

brassica rapa L. subsp. rapa (lat), vodnice (cz), turnip (en), teltower Rübchen (de)

Ďalšie účinné látky

Dužina obsahuje bielkoviny a vlákninu, z minerálnych prvkov draslík, fosfor, vápnik, sodík a síru. Obsah vitamínov kolíše.

Význam pre zdravie

Okrúhlicu môžeme využiť rôznymi spôsobmi. Dá sa konzumovať čerstvá ako reďkovka alebo tepelne upravená vo forme šalátu, kaše či dusená. Pomáha pri poruchách tráviaceho traktu.

Zaujímavosť

Počas vegetácie sa okrúhlica pestovaná v riadkoch plečkuje, okopáva a jednotí. Jarné výsevy zberáme v júni a v júli, letné v októbri až v novembri. Hmotnosť buľvy sa má pohybovať od 70 do 600 gramov. Okrúhlica starnutím drevnatie, preto sa odporúča konzumovať mladé buľvy.

Recept

Kus-kus s rybou

Suroviny:
– 800 g ryby (alebo kuracie mäso)
– 30g masla
– 150 g olivového oleja
– 600g kuskus
– 500 g kapusty
– 1 cibuľa
– 200 g zemiakov
– 200 g mrkvy
– 150 g okrúhlice
– 100 g bôbov
– 2 lyžičky rajčinového pretlaku
– 1 lyžička korenia ADŽIKA (podľa želania)
– 1 malej lyžičky čierneho korenia
– mletá škorica – málo
– soľ
– príloha: chlieb

Postup:
Bôby namočíme deň dopredu.
Osolené ryby (kuracie mäso), osmažíme len krátko (niekoľko minút) s cibuľou na oleji. Pridáme adžiku, čierne korenie, pohár vody, rajčinový pretlak a bôby, dusíme 15–20 minút.
Potom doplníme kapustové listy, zemiaky (vcelku), na polovicu prerezanú mrkvu a okrúhlicu. Do rajnice nalejeme ešte 1,5 litra vody, privedieme do varu, a varíme 30 minút.
Časťou vývaru zalejeme kuskus, prikryjeme a počkáme 5 minút.
Kuskus preložíme na misu.
Z vývaru odstránime vrchnú tukovú vrstvu, pridáme maslo, mletú škoricu, dobre premiešame, zalejeme kuskus. Navrch poukladáme kúsky mäsa a zeleniny, necháme chvíľu trochu postáť a podávame.

Predchádzajúci článok
Ďalší článok

SÚVISIACE ČLÁNKY

POSLEDNÉ ČLÁNKY