Opuncie
patria medzi kaktusy známe širokej verejnosti predovšetkým vďaka svojmu typickému vzrastu, tvorenému plochými článkami vyrastajúcimi vo viacerých poschodiach nad sebou. Plody opuncie sa vytvárajú zo žltých kvetov a sedia na okraji plochých stonkových segmentov. Majú oválny či hruškovitý tvar o veľkosti husacieho vajca, pripomínajúci figy. Farba prechádza od zelenej cez červenú až po žltú, rovnakú farbu má aj dužina, ktorá je krehká, sladká a šťavnatá. Ich povrch je pokrytý jemnými tŕňmi.
Pôvod
Opuncie pochádzajú z Mexika, odrody s málo tŕňmi alebo úplne bez tŕňov pestovali pravdepodobne už Aztékovia. Františkánski mnísi ich priniesli v roku 1769 do Kalifornie. Naproti tomu ostnaté odrody exportovali už skôr španielski moreplavci a stali sa predovšetkým v Južnej Afrike, Indii a Austrálii utrpením. Dnes sa vyskytuje v mnohých oblastiach s tropickým a subtropickým podnebím ako „burina“.
Iné názvy
opuncia mexická, kaktusová figa, nopál, opuntia ficus-indica (lat), opuncie (cz), indiánské fíky (cz), cactus pear (en), prickly pear (en), nopales (en), paddle cactus (en), indian fig (en), tuna (en), opuntia (de), opuntien (de), kaktusfeige (de), indische feige (de), stachelbirne (de), figue d’Inde (fr)
Nutričné hodnoty
Jedna šálka surovej opuncie obsahuje 1.09g bielkovín, 61 kalórií a 5.4g vlákniny.
Minerály: Draslík – 328mg Fosfor – 36mg Horčík – 127mg Meď – 0.119mg Selén – 0.9µg Sodík – 7mg Vápnik – 83mg Zinok – 0.18mg Železo – 0.45mg |
Vitamíny: Kyselina listová – 9µg Niacín – 0.685mg Vitamín A – 64 IU Vitamín B1 (tiamín) – 0.021mg Vitamín B2 (riboflavín) – 0.089mg Vitamín B6 – 0.089mg Vitamín C – 20.9mg |
Význam pre zdravie
Sú vzácne pre ich účinok na zníženie hladiny cholesterolu v krvi a riziku výskytu kardiovaskulárnych ochorení, liečbe žalúdočných vredov, zápchy a ďalších tráviacich ťažkostí, znižovaniu hladiny cukru v krvi.
Zaujímavosť
Podľa legendy boha kmeňa Aztékov, Aztékovia predpovedali, že ich nový domov bude umiestnený tam, kde na ostrove rastie z kameňa kaktus opuncie a na jeho špičke sedí orol.
Využitie v kuchyni
Toto ovocie sa je vo väčšine prípadov surové, veľmi často v kombinácii s mäsom, rybou či morskými plodmi. Svoje opodstatnenie nachádza aj ako súčasť ovocných šalátov. Mäkká dužina sa dá dobre prepasírovať cez sitko a využiť ako základ na sorbety alebo omáčky.
Šúpanie
- Vzhľadom na prítomnosť tŕňov na povrchu šupky, je najlepšie ak sa plod drží na jeho koncoch za pomoci palca a ukazováka.
- Zdola i zhora odkrojíme plochú príklopku, no neorežeme ju úplne.
- Plod pozdĺžne nakrojíme hore aj dole a pomocou noža šupku postupne pookrajujeme.
Upozornenie
- Tenká kôra plodu, podobne ako oválne zhrubnuté výhonky, obsahuje jemné štetinovité tŕne, ktoré sa pri dotyku veľmi ľahko zabodávajú do kože a problematicky sa odstráňujú. Pri manipulácii s nimi ich nechytajte holými rukami a radšej používajte rukavice.
- Obraté plody opuncie treba nechať dozrieť tak dlho, kým nezískajú žltkastú, červenkavú či hnedú farbu. Až potom sa môžu jesť i s jadrami vo vnútri dužiny. Drobné kryštály šťaveľanu môžu v ústach vyvolať mierne pálenie, ktoré je ale úplne neškodné.
Recept
Dusené jablká s opunciouPotrebujeme:
– 2ks jabĺk
– 2 lyžice kryštálového cukru
– citrónová kôra
– škorica
– 1ks opuncia
Postup prípravy:
Z cukru urobíme karamel, rozriedime, prelejeme do malého pekáča a vložíme do neho jablká. Poprášime škoricou a prípadne trochou strúhanej citrónovej kôry. Pečieme prudko na 200° C asi 15 minút. Vyberieme z rúry a necháme vychladnúť. Opunciu olúpeme a nakrájame na tenké plátky. Jablká vyberieme na tanierik a položíme na ne plátky opuncie. Tie môžeme ozdobne pripnúť klinčekmi. Všetko prelejeme zvyšným karamelom.