13.5 C
Bratislava
pondelok, 16 septembra, 2024

Otrava jedlom: Ako ju rozpoznať a liečiť

Otrava jedlom môže postihnúť kohokoľvek. Stačí ak zjete kontaminované jedlo a máte o problém postarané. Väčšina ľudí sa uzdraví bez nutnosti vyhľadať lekára. V niektorých prípadoch ale môže otrava jedlom spôsobiť vážne zdravotné problémy a bez lekárskej pomoci spôsobiť smrť. Aké sú príznaky a kedy vyhľadať lekára?

Kontaminácia jedla

Otráviť sa jedlom nie je nič výnimočné. Osobné skúsenosti s tým má asi každý 6 – ty človek. K otrave dochádza ak zjete kontaminované jedlo, teda jedlo, ktoré je infikované toxickými mikroorganizmami: baktériami, vírusmi, plesňami, parazitmi, jedmi, …. Ku kontaminácii jedla môže dôjsť kdekoľvek od pestovania na farme alebo na bitúnku, cez zber alebo spracovanie potravín až po ich prípravu. Častým dôvodom je

  • Nedostatočná hygiena – umývanie rúk – použitie toalety, chytanie potravín počas prípravy jedla alebo aj po príprave môže potraviny kontaminovať
  • Nevhodné skladovanie – ak necháte potraviny príliš dlho pri izbovej teplote môžu sa baktérie na nich rýchlo rozmnožiť. Pokaziť sa môžu aj potraviny uložené dlho v chladničke.
  • Krížová kontaminácia – nedostatočne alebo vôbec nedezinfikované priestory na varenie (kuchynská linka, nože, doska na krájanie,…) sú zdrojom množstva patogénov. Môžu sa tak ľahko dostať z jednej potraviny na druhú. Napríklad ak ste na kuchynskú linku položili surové mäso a hneď po ňom ovocie alebo pečivo. Patogény z mäsa zostali na kuchynskej linke a odtiaľ sa dostali na ďalšiu potravinu, s ktorou prišli do kontaktu.

Väčšinou si pokazené jedlo všimneme a nezjeme ho. Najčastejšou príčinou otravy jedlom je tak krížová kontaminácia, keď patogény z jednej potraviny prenesiete na druhú.

Otrava jedlom: Príznaky

Príznaky otravy jedlom sa líšia v závislosti od toho čo otravu spôsobilo a aj množstva patogénov, ktoré ste skonzumovali. Prvé symptómy sa môžu objaviť po pár hodinách ale aj po pár dňoch od konzumácie kontaminovaného jedla. Medzi bežné príznaky otravy jedlom patria

  • podráždený žalúdok
  • nevoľnosť, zvracanie
  • hnačka
  • bolesť a kŕče v žalúdku
  • horúčka
  • bolesť hlavy
  • slabosť

Organizmus sa snaží zbaviť toxínov a využije na to všetky možné spôsoby ako hnačka, zvracanie alebo oboje. Horúčku a bolesť hlavy nemusí mať každý, ale ide o pomerne časté symptómy. Behom jedného až dvoch dní by mali príznaky odznieť, tak dlho môže trvať kým sa telo zbaví toxínov.

Zriedka, ale predsa môže otrava jedlom postihnúť nervový systém a viesť k závažným ochoreniam. Medzi príznaky patria

  • dvojité alebo rozmazané videnie
  • bolesť hlavy
  • problém s prehĺtaným
  • strata citlivosti v končatinách
  • brnenie, znecitlivenie kože
  • slabosť

Otrava jedlom. Bolesť brucha

Kedy vyhľadať lekára

Lekára by ste mali čo najskôr vyhľadať, ak

  • máte príznaky napadnutia nervového systému (rozmazané videnie, brnenie končatín alebo kože, svalovú slabosť).
  • Zmeny v správaní, uvažovaní
  • Horúčka viac ako 39°C
  • Časté vracanie
  • Hnačka, ktorá trvá viac ako tri dni
  • Krv v stolici alebo zvratkoch
  • Príznaky dehydratácie (nadmerný smäd, sucho v ústach, závraty, točenie hlavy,…)

Otrava jedlom u detí

U detí môže mať otrava jedlom vážnejšie príznaky a môže aj negatívnejšie ovplyvniť ich zdravie. Malé deti ešte nemajú dostatočne zrelý imunitný systém. Hnačky a vracanie môžu u malých detí viesť rýchlo k dehydratácii, čo ich môže ohroziť na zdravý a aj živote. Lekára by ste mali zavolať alebo hneď vyhľadať ak sa objavia u dieťaťa príznaky ako

  • hnačky, ktoré trvajú dlhšie ako jeden deň
  • časté zvracanie
  • nadmerný smäd
  • slabé až žiadne močenie (suchá plienka)
  • slabosť
  • závraty
  • stolica s krvou alebo hnisom
  • čierna stolica
  • bolesť v žalúdku alebo konečníku
  • horúčka 39°C a viac. U detí do 2 rokov vyhľadajte lekára aj keď je horúčka len zvýšená a pozorujte aj ďalšie príznaky.

Otrava jedlom v tehotenstve

Tehotné ženy sú ďalšou rizikovou skupinou. Toto obdobie je náročné pre telo, ktoré sa snaží využiť všetky dostupné zdroje (energiu, vitamíny, minerály,…) na výživu a rast plodu. Na boj s infekciou mu nezostáva veľa prostriedkov. V závislosti od typu otravy jedlom môže byť vážne ohrozený aj vývoj plodu.

Medzi rizikové skupiny, u ktorých môže mať otrava jedlom vážnejšie následky patria aj ľudia

  • s chronickými chorobami – chronické ochorenia oslabujú imunitný systém. Patria sem aj ľudia s autoimunitnými chorobami, rakovinou, problémami s imunitou.
  • Užívajú lieky ako kortikosteroidy a imunosupresíva – tieto lieky potláčajú imunitný systém, čo môže spôsobiť, že na otravu jedlom budete náchylnejší.
  • Starší ľudia – ich imunitný systém je oslabení

Komplikácie spojené s otravou jedlom

U väčšiny zdravých ľudí má otrava jedlom mierny priebeh. Symptómy u nich behom jedného – dvoch dní zmiznú. Zriedka ale môžu komplikácie otravy jedlom byť závažné s niekedy aj smrteľné. Najčastejším rizikom je ťažká dehydratácia. Niektoré špecifické typy infekcií ale môžu spôsobiť aj iné komplikácie

  • Potrat, narodenie mŕtveho dieťaťa – ide o infekciu listériou ktorá je obzvlášť nebezpečná pre plod. Baktérie listérie môžu spôsobiť neurologické poškodenie a smrť
  • Poškodenie obličiek – baktérie E.coli môžu spôsobiť hemolyticko – uremický syndróm, ktorý je najčastejšou príčinou akútneho zlyhanie obličiek.
  • Artritída – poškodenie kĺbov a chronickú artritídu môžu spôsobiť baktérie Salmonella a Campylobacter.
  • Poškodenie nervového systému, mozgu – niektoré baktérie môžu spôsobiť infekciu mozgu, meningitídu. Baktéria Campylobacter môže byť príčinou vzniku neurologickej poruchy Guillain-Barrého syndróm.

Otrava jedlom. Baktérie

Kedy sa objavia prvé príznaky otravy jedlom

Ako sme už spomínali, príčinou otravy jedlom je konzumácia kontaminovaných potravín patogénmi, ktoré sú pre organizmus toxické. Ktoré sú tie najčastejšie, kde sa nachádzajú a ako dlho trvá kým sa prejavia prvé príznaky od ich konzumácie?

Bacillus cereus

  • spóry tejto baktérie produkujú toxíny v jedle a aj v organizme. Bežne sa nachádza v pôde, na zelenine a v mnohých potravinách (aj upravovaných). Spóry tejto baktérie sú odolné aj voči extrémnym podmienkam (teplo, chlad, sušenie). Často kontaminujú rastlinnú potravu, mäsové výrobky, omáčky, … takmer čokoľvek čo dlhšie ležalo pri izbovej teplote.
  • Príznaky sa môžu objaviť po 30 minútach až 15 hodinách od konzumácie infikovanej potraviny

Campylobacter

  • najčastejšie sa táto baktéria vyskytuje v hydinovom mäse, zriedkavejšie v bravčovom mäse. Mäkkýšoch, kontaminovanej vode alebo surovom mlieku. Táto baktéria je menej odolná voči podmienkam vonkajšieho prostredia. Zničí sa pri teplote nad 60°C, pod bodom mrazu a je háklivá aj na vysušenie.
  • Príznaky sa prejavia po 2 až 5 dňoch

Clostridium botulinum

  • tieto baktérie produkujú toxín botulín. Otrava týmto toxínom je známa ako botulizmus, alebo aj klobásový jed. Najčastejšie sa môže nachádzať v potravinových mäsových konzervách, mäsových výrobkoch ale aj v rybách či hermetický uzavretých výrobkoch s rybami alebo hubami. V menšom množstve sa môže nachádzať aj v mede. Aj keď ide o menšie množstvo, ktoré pre dospelých nepredstavuje riziko ide o veľké riziko pre malé deti. Botulín je citlivý na teplo. Ak je vystavený teplote 80°C dlhšie ako 10 minút zničí sa.
  • Prvé príznaky otravy sa prejavia po 12 až 23 hodinách. V niektorých prípadoch sa môžu objaviť aj po 5 hodinách až 10 dňoch od konzumácie infikovaného jedla.

Clostridium perfringens

  • často sa nachádza v mäse, hydine a mäsových omáčkach. Môže sa množiť v jedle, ktoré je dlhšiu dobu ponechané pri izbovej teplote. Otrava toxínom, ktorý baktéria spôsobuje nemá také závažné príznaky aby infikovaná osoba musela navštíviť lekára, preto je zaznamenaných pomerne málo prípadov.
  • Príznaky sa môžu objaviť pomerne rýchlo, behom 8 až 24 hodín

Escherichia coli (e.coli)

  • nachádza sa v surovom alebo nedostatočne tepelne upravenom mäse, surovom mlieku, mäkkých syroch, čerstvom ovocí a zelenine. Zdrojom tejto baktérie je aj kontaminovaná voda a výkaly ľudí s touto baktériou.
  • Prvé príznaky sa zvyčajne objavia po 3 až 4 dňoch. Niekedy ale aj po 1 až 10 dňoch.

Hepatitída A

  • tomuto ochoreniu sa hovorí aj choroba špinavých rúk. Môže sa šíriť fekálno – orálnym spôsobom. Vírusom hepatitídy A sa môžete infikovať aj kontaminovanou vodou, nedostatočne tepelne upravenými mäkkýšmi ale aj zeleninou a ovocím. Stačí ak si infikovaná osoba po toalete neumyje ruky a môže ochorenie rozšíriť na ďalších ľudí.
  • Prvé príznaky sa prejavia po 2 až 8 týždňoch

Klobása, klobásový jed

Listéria

  • spôsobuje ochorenie známe ako listerióza. Zdrojom nákazy môžu byť zvieratá, mäso zo svalov, klobásy, paštéty, plesňové syry, nepasterizované mlieko a aj ovčí syr alebo bryndza z nepasterizovaného ovčieho mlieka. Infikovať sa môžete aj čerstvou zeleninou, ktoré bola prihnojovaná čerstvým hnojom. Listéria sa dá zničiť, potraviny, ktoré sa majú ohrievať vystavte teplote aspoň 70°C a viac a udržujte ich pri teplote až do konzumácie. Chladené jedlá zas udržujte v chlade (pod 5°C) a pri izbovej teplote ich nenechávajte dlhšie ako 2 hodiny. Tehotné ženy, starší ľudia a ľudia so zníženou imunitou by potraviny, v ktorých sa môže listéria nachádzať mali jesť až keď prejdú varom.
  • Problémy s trávením môžete začať pociťovať už po 9 až 48 hodinách.

Salmonela

  • salmonelóza je pomerne známe ochorenie, ktoré sa prejavuje hnačkami. Zdrojom nákazy je hlavne surové mäso a vajíčka. Baktérie salomelly sa môžu preniesť krížovou kontamináciou aj na iné potraviny. Aby ste baktérie zničili mali by ste jedlo vystaviť teplote aspoň 70°C minimálne na 15 minút.
  • Prvé príznaky sa môžu prejaviť do 6 hodín až 6 dní.

Shigella

  • tieto baktérie spôsobujú bacilárnu dyzentériu (úplavicu). Zdrojom infekcie je chorý človek a ním infikované potraviny. Prenášačmi, hlavne v letnom období môžu byť aj muchy alebo iný hmyz. Na prepuknutie ochorenia stačí naozaj malá dávka baktérií (10 až 100).
  • Príznaky sa môžu objaviť po 1 až 4 dní od infikovania sa, niekedy môže byť inkubačná doba aj 7 dní.

Stafylococcus aureus

  • táto baktéria produkuje až 5 toxínov. Vyskytuje sa všade okolo nás, v pôde, prachu, vode a aj vo vzduchu. Baktéria odoláva chladu ale teplotu nad 60°C neprežije. Jej toxíny ale prežijú aj teplotu 100°C viac ako 20 minút. Otrava nastáva ak skonzumujete veľké množstvo toxínov. Najčastejšie sa nachádza v mäse a mäsových výrobkoch, mlieku, mliečnych produktoch, majonézach, šalátoch či v koláčoch s krémom.
  • Inkubačná doba je naozaj krátka, Prvé príznaky sa môžu objaviť do 30 minút až 8 hodín od konzumácie infikovanej potravy.

Otrava jedlom môže byť infekčná, samozrejme to záleží od toho čo ju spôsobilo. Väčšina baktérií sa ale môže šíriť drobnými čiastočkami zvratkov alebo výkalov. Hepatitída A je asi najznámejším ochorením, ktoré sa môže prenášať z človeka na človeka. Podobne sa môžu preniesť aj iné ochorenia.

Diagnostika a liečba otravy jedlom

Väčšinou otrava jedlom zmizne behom pár dní sama od seba aj bez návštevy lekára. Pokiaľ vás ale príznaky trápia dlhšie a neustupujú vyhľadajte lekára. Ten na základe anamnézy a a výsledku testov rozboru krvi prípadne aj vzorky stolice vám navrhne vhodnú liečbu.

Niektoré typy infekcií si môžu vyžadovať liečbu antibiotikami alebo antiparazitikami. To ale musí odporučiť lekár. Pri niektorých otravách jedlom môžu antibiotiká zdravotné problémy aj zhoršiť.

Otrava jedlom. Mäso

Otrava jedlom: Prvá pomoc

Pokiaľ sa u vás prejavia príznaky otravy jedlom dôležitá je hydratácia. Hnačky a aj zvracanie organizmus dehydratujú, čo môže spôsobiť ďalšie problémy. Nechajte žalúdok upokojiť a hlavne pite dostatok tekutín. Voda, ovocné džúsy, upokojujúce bylinkové čaje (harmanček, mäta, púpava) ale aj minerálne vody vám pomôžu doplniť chýbajúcu energiu, elektrolyty a aj kalórie.

Otrava jedlom a čierne uhlie idú dokopy. Klasické živočíšne uhlie viaže toxíny, ktoré máte v organizme a môže zmierniť hnačku. Pokiaľ je otrava jedlom spôsobená vírusom alebo parazitom čierne uhlie nepomôže.

Keď sa cítite trochu lepšie a začínate cítiť hlad dajte si vývar, sušienky alebo sucháre. Vhodná je aj ryža alebo banány. Začnite s chuťovo nevýraznými, nízkotučnými a ľahko stráviteľnými potravinami.

Vyhnite sa mastným a ťažkým jedlám, mlieku a mliečnym produktom, pikantným a kyslím jedlám. Počas choroby sa vyhnite aj potravinám s vysokým obsahom vlákniny, kofeínu, alkoholu a aj fajčeniu.

Ako predchádzať otrave jedlom

Ak chcete predísť otrave jedlom zamerajte sa hlavne na bezpečnú manipuláciu s potravinami. Stačí dodržiavať pár pravidiel a riziko otravy môžete minimalizovať na minimum.

Čistota – surové ovocie a zeleninu pred konzumáciou dobre umyte čistou vodou. Skôr ako začnete pripravovať jedlo si dôkladne umyte ruky a aj kuchynské náčinie. Umyte alebo dezinfikujte povrch kuchynskej linky, pracovnej dosky, tanierov,…. skrátka všetko s čím príde jedlo do kontaktu.

Separovanie – oddeľte potraviny, zabránite tým krížovej kontaminácii. Oddeľte hlavne surové mäso a vajíčka od ďalších potravín. Varením baktérie a toxíny zničíte, pokiaľ ale varené jedlo príde do kontaktu s tepelne neupravenými potravinami môže sa kontaminovať.

Varenie – či už doma alebo na dovolenke konzumujte len mäso a morské plody, ktoré prešli dôkladnou tepelnou úpravou. Niektoré baktérie alebo toxíny, ktoré produkujú, môžu prežiť ak je mäso len slabo prepečené. Dbajte na to aby bolo dobre opečené a uvarené nie len z vonka ale aj vnútra.

Chladenie – ak ste priniesli z obchodu mrazené alebo chladené potraviny rýchlo ich dajte zas do chladničky (mrazničky). Pri izbovej teplote sa baktérie začínajú rýchlo množiť a ak takéto mäso dáte do mrazničky zamrazia sa aj rozmnožené baktérie, ktoré chlad nemusí zničiť. Pri príprave opakovane rozmrazeného a zas zmrazeného mäsa je riziko otravy jedlom najvyššie.

Čerstvosť potravín – prezrite si všetky potraviny, ktoré máte doma. Tie, ktoré sú po dátume spotreby vyhoďte. Skontrolujte aj otvorené potraviny a ak sa na nich vyskytuje pleseň alebo zapáchajú vyhoďte ich. Hlavne v letnom období sa potraviny môžu rýchlejšie pokaziť. Nespoliehajte sa len na dátum spotreby a ak sa vám niečo nezdá vyhoďte ich.

Zvyšky jedál, ktoré ste nezjedli dajte čo najrýchlejšie do chladničky. Ak jedlo nezjete do 3 – 4 dní rovno ho zamrazte.

 Vajíčka

Rozmrazovanie jedla

Riziko predstavuje aj rozmrazovanie mäsa. Ako stúpa jeho teplota baktérie sa rozmnožujú. Bezpečnejšie ho môžete rozmraziť v

  • Chladničke – vyberte mäso z mrazničky a nechajte ho rozmraziť v chladničke, kde je teplota predsa len vyššia ako je bod mrazu ale zároveň dostatočne nízka na to aby zabránila množeniu baktérií.
  • Mikrovlnnej rúre

Vyhýbajte sa jedlám, ktoré neviete ako sa pripravovali. Platí to hlavne na dovolenke, keď chcete ochutnať miestnu lahôdku a neviete ako má chutiť. Tiež sa vyhnite potravinám, ktoré obsahujú surové alebo nedostatočne tepelne upravené vajíčka, mäso alebo morské plody.

Otava jedlom verzus žalúdočná chrípka

Otrava jedlom a žalúdočná chrípka majú podobné príznaky a je ľahké si ich zameniť. Vedieť ich rozpoznať je ale dôležité, hlavne čo sa týka liečby.

Žalúdočnú chrípku spôsobuje vírus. Otravu jedlom často spôsobujú baktérie a toxíny, ktoré produkujú.

Ak ide o otravu jedlom príznaky pociťujú pravdepodobne aj ďalší ľudia, ktorí jedli rovnaké jedlo. Ak tí žiadne príznaky nemajú ide pravdepodobne o žalúdočnú chrípku.

Otrava jedlom sa zvykne prejaviť do pár hodín od konzumácie kontaminovaného jedla. Horúčka sa vyskytuje len zriedka. Pri žalúdočnej chrípke je horúčka častejšia a prvé príznaky sa zvyknú objaviť po 1 až 3 dňoch od infikovania sa.

Priebeh ochorenia a aj zotavenie sa je pri otrave jedlom rýchlejšie. Behom 1 až 2 dní príznaky vymiznú. Žalúdočná chrípka trvá zvyčajne dlhšie.

ZDROJ:

mayoclinic.org/diseases-conditions/food-poisoning/symptoms-causes/syc-20356230

my.clevelandclinic.org/health/diseases/21167-food-poisoning

svps.sk/potraviny/pridavne-latky-mikrobialna-a-chemicka-kontaminacia/bacillus-cereus-v-potravinach/

Obrázky: pixabay.com

Zuzana UjházyováAutorkou článku je Zuzana Ujházyová. Zuzana vyštudovala analytickú chémiu. Momentálne si dopľňa ďalšie vzdelanie na Jesseniovej lekárskej fakulte v Martine. Na portáli Nazdravie.sk najčastejšie publikuje články o ľudskom tele, chorobách a ich liečbe.
Predchádzajúci článok
Ďalší článok

SÚVISIACE ČLÁNKY

POSLEDNÉ ČLÁNKY