15.7 C
Bratislava
štvrtok, 19 septembra, 2024

Ovčí syr a ovčie mlieko: chutná a výživná superpotravina

Ovčí syr patrí u nás medzi obľúbené potraviny. Vyrába sa z ovčieho mlieka a jeho chuť sa od kravského syra odlišuje. Feta, manchego, pecorino, parenica alebo aj známy oštiepok sú druhy ovčieho syra, ktoré sú často súčasťou našich jedálničkov. Pokiaľ ho konzumujete len občas prichádzate o množstvo zdravých benefitov, ktoré má tento syr na naše zdravie.

Ovčí syr: Výroba

Ovčí syr sa vyrába z ovčieho mlieka. Stačí len mlieko, syridlo a trochu teplej vody. Z asi 5 litrov ovčieho mlieka sa získa 1 kg syra. Ovce sa doja len pol roka. Jedna ovca počas sezóny môže nadojiť 100 až 160 litrov mlieka (v závislosti od druhu). Aj toto sú dôvody prečo je cena ovčieho syru dosť vysoká. Určite sa ju ale oplatí zaplatiť. Ovčí syr je jedným z najzdravších.

Ovčie mlieko je pomerne bohaté na sacharidy. 100 ml mlieka obsahuje 5 g sacharidov. 100 g ovčieho syra ale obsahuje už len 1,3 g sacharidov. Ak držíte diétu môžete ovčí syr zaradiť do svojho jedálnička. Baktérie, ktoré pomáhajú premieňať mlieko na syr rozkladajú aj laktózu, čo je sacharidová zložka v mlieku.

Ovčí syr obsahuje množstvo pre zdravie dôležitých látok

  • viac ako 20 g bielkovín
  • viac ako 200 mg vápnika
  • vitamíny A, E, D, C a vitamíny skupiny B (B1, B2, B3, B5 a B7
  • minerály – horčík, fosfor, draslík, vápnik, mangán, železo, zinok, meď a sodík

Zaujímavosťou je, že živiny, ktoré sa nachádzajú v ovčom mlieku zostávajú zachované aj v čerstvom ovčom syre a bryndzi. Pasterizáciou sa ale ich obsah môže znížiť. Napriek tomu v ňom nájdete množstvo živín. Prečo? Dozviete sa nižšie.

Počas zrenia sa v ovčom syre a bryndzi premnožia baktérie mliečneho kysnutia (probiotiká), ktoré priaznivo vplývajú na tráviaci systém. Celkovo môžete v syre nájsť až 20 druhov rôznych druhov probiotík, ktoré modulujú črevnú mikroflóru. Obsahuje množstvo bioaktívnych látok, ktoré majú antibakteriálna a antioxidačné účinky.

Ovčie mlieko obsahuje až 0,18g vitamínu D na 100 g mlieka, zatiaľ čo kravské má len 0,04 na 100g mlieka. Celkovo ovčie mlieko obsahuje minimálne dvakrát viac bielkovín, tukov, vitamínov a minerálov než kravské mlieko alebo kozie. Vitamínu C až 5 krát viac.

Ovčí syr

 

Ovčí syr: účinky

Bielkoviny

Obsah bielkovín v ovčom syre môže byť až 3 krát vyšší ako v kravskom alebo kozom syre. Preto je obzvlášť vhodný pre športovcov, na podporu rastu svalovej hmoty a pre ľudí, ktorí sú počas dňa aktívny. Bielkoviny z ovčieho syra sa ľahko vstrebávajú do organizmu. Ľahko sa rozložia pri styku s vodou a organizmus ich ľahko strávi.

Srvátkové proteíny

3 krát viac srvátkových proteínov nájdete v ovčom mlieku než v kravskom alebo kozom mlieku. Vďaka tomu je mlieko ľahšie stráviteľné. Pokiaľ vám ide hlavne o tento typ proteínov v ovčom syre ich nenájdete. Prešmyknú sa do srvátky. Takže, buď si dajte ovčie mlieko alebo vypite srvátku.

Cholesterol

Ovčí syr má vysoký obsah tukov, ale tých prospešných pre zdravie. Obsahuje asi 3 krát viac mastných kyselín s krátkym a stredne dlhým reťazcom než kravský syr. Tento typ tukov sa neukladá v organizme do zásoby ale hneď sa premieňa na energiu. Tieto tuky majú protizápalové a antimikrobiálne vlastnosti, znižujú hodnoty zlého cholesterolu a riziko vzniku aterosklerózy, ischemickej choroby srdca, mŕtvice alebo srdcového infarktu. Nájdete tu aj množstvo omega 3 mastných kyselín.

Krvný tlak

Aminokyseliny v ovčom mlieku, ovčom syre a aj bryndzi majú na organizmus podobný vplyv ako lieky na zníženie krvného tlaku. Neupchávajú cievy čím pomáhajú predchádzať hypertenzii a udržujú cievy zdravé.

Rakovina

Ovčie mlieko obsahuje vysoké množstvo dvoch glykozylaminov, nukleozidy a nukleotidy. Tieto zložky znižujú oxidačný stres, zabraňujú poškodzovaniu buniek čím znižujú riziko rakoviny.

Obsahuje aj bielkoviny, z ktorých najvýznamnejšie protirakovinové účinky majú lyzozýn a laktoferín. Tieto látky majú antioxidačné, antibakteriálne, antivírusové, protizápalové a protirakovinové účinky. Blokujú rozvoj infekcií a spomaľujú rast rakovinových buniek.

Imunitný systém

Ďalšia aminokyselina, ktorá sa vo veľkom množstve nachádza v ovčom syre a mlieku prolín podporuje imunitný systém a je dôležitá pre dozrievanie T buniek (bunky imunitného systému). Okrem toho obsahuje množstvo vitamínov a minerálov, ktoré sú pre správne fungovanie imunity dôležité. Vitamíny A, E a C sú antioxidanty, ktoré zachytávajú voľné radikály. Ďalšie zložky v ovčom mlieku a syre podporujú tvorbu kolagénu, ktorý je dobrý pre zdravé chrupavky, kĺby a aj udržanie pružnejšej pleti.

Ovčí syr. Bryndza

Kosti

V ovčom syre je ideálny pomer vápnika a fosforu. Obe tieto zložky sú dôležité pre udržanie optimálnej hustoty kostí. Viac vápnika v tele zabraňuje vstrebávaniu fosforu a platí to aj opačne. V ovčom syre nájdete výborný pomer týchto dvoch látok, ktoré tak môžu spolupracovať na udržaní zdravých a pevných kostí. Organizmus využije aj ďalšie minerály, ktoré v syre sú (horčík, draslík, zinok,…).

Viac ako dvojnásobný obsah vápnika v kombinácii s ďalšími minerálmi v ovčom syre zmierňuje alebo pomáha predchádzať vzniku osteoporózy. Je dôležitý aj pre deti, ktoré tieto minerály potrebujú pre správny rast a vývoj.

 Trávenie

Množstvo probiotík, ktoré vznikajú pri dozrievaní ovčieho syra a bryndze priaznivo vplýva na správne trávenie. Viac ako 20 druhov kmeňov probiotík obohatí črevnú mikroflóru a pomôže predchádzať vzniku rakoviny hrubého čreva.

Kyselina mliečna, ktorá vzniká z laktózy počas zrenia ovčieho syru chráni črevá pred množením choroboplodných baktérií.

Reprodukčný systém

Ovčí syr obsahuje množstvo kyseliny listovej (vitamín B9, folát). Táto látka podporuje plodnosť u žien a jej zvýšený príjem je dôležitý aj počas tehotenstva a dojčenia. Podieľa sa na delení buniek, výrazne znižuje riziko vrodených vád plodu a uľahčuje pôrod.

Intolerancia laktózy

Ak trpíte intoleranciou laktózy alebo sa u vás prejaví alergická reakcia ak zjete mliečne produkty skúste ovčí syr. Aj keď mlieko obsahuje laktózu, v syre je jej minimum, takmer žiadna. Pri výrobe syra sa značná časť laktózy dostáva do srvátky. Zvyšok, ktorý v čerstvom ovčom syre zostáva sa počas zrenia zmení na kyselinu mliečnu a iné zlúčeniny.

Laktóza v ovčom mlieku je lepšie tolerovaná než laktóza v kravskom alebo kozom mlieku.

Zinok

Ovčí syr obsahuje veľa zinku, ktorý sa podieľa na viac ako 300 biologických procesoch v organizme. Podporuje nie len zdravie kostí ale aj nervového systému, podieľa sa pri syntéze DNA, chráni bunky pred poškodením, zmierňuje vypadávanie vlasov, zvyšuje plodnosť, podporuje činnosť čriev, znižuje zápaly v tele a veľa ďalšieho.

Dobrá nálada, spánok

V ovčom syre sa nachádza látka tryptofán, ktorá je základnou látkou pre tvorbu serotonínu, ktorý sa podieľa na viacerých procesoch v tele. V prvom rade zlepšuje náladu, navodzuje pocit pokoja a relaxu. Je dôležitý pre správne fungovanie nervových buniek a aj pre tvorbu melatonínu, čo je hormón spánku.

Ovčí syr. Šalát

Pasterizácia ovčieho mlieka

Ovčí syr ale aj ovčie mlieko sú zdrojom množstva živín. Nutričná hodnota ovčieho mlieka je minimálne dvojnásobne vyššia než kravského mlieka. Takmer všetky živiny, ktoré sa nachádzajú v mlieku prechádzajú do syra alebo srvátky. Aj keď prejde ovčie mlieko pasterizáciou nepríde o všetky živiny. Navyše, hneď po pasterizácii sa pridávajú do neho čisté kyslomliečne kultúry čím sú v ňom zachované všetky zdraviu prospešné mikroorganizmy.

Bryndza sa vyrába z ovčieho syru, takže jej zloženie a účinky na zdravie sú rovnaké.

Ovčí syr: Recepty

Receptov na ovčí syr je niekoľko. Ak neviete ako si ho dať máme pre vás pár nápadov.

Vyprážaný ovčí syr – ovčí syr nakrájajte na plátky, obaľte v trojobale (múka, vajíčko, strúhanka) a vyprážajte. Ak chcete môžete syr obaliť v plátku šunky, obaliť v trojobale a vypražiť.

Ovčí syr sa výborne hodí do šalátov. Nakrájajte paradajky, uhorky a cibuľa na plátky. Zalejte zálievkou z octu, oleja, čierneho korenia a soli. Pridajte na kocky nakrájaný ovčí syr a dozdobte vňaťou. Zeleninu môžete použiť rôznu, čo práve máte doma. Paradajky, paprika, olivy,…

Z bryndze si môžete urobiť rôzne nátierky alebo si ju dať klasicky na bryndzové halušky.

Na internete nájdete aj ďalšie recepty s ovčím syrom. Či už dáte prednosť tepelne grilovanému, vyprážanému, nakladanému ovčiemu syru, alebo si ho dáte len tak záleží na vás. Nezabúdajte ale, že čerstvý ovčí syr je plný živín, ktoré sa pri dlhšej tepelnej úprave môžu znehodnotiť.

ZDROJ

kaloricketabulky.sk/potraviny/ovci-hrudkovy-syr

vermontshepherd.com/health-nutrition/

ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8122369/

drberg.com/blog/10-benefits-of-sheep-cheese

Obrázky: pixabay.com

Zuzana UjházyováAutorkou článku je Zuzana Ujházyová. Zuzana vyštudovala analytickú chémiu. Momentálne si dopľňa ďalšie vzdelanie na Jesseniovej lekárskej fakulte v Martine. Na portáli Nazdravie.sk najčastejšie publikuje články o ľudskom tele, chorobách a ich liečbe.

SÚVISIACE ČLÁNKY

POSLEDNÉ ČLÁNKY