1.9 C
Bratislava
sobota, 23 novembra, 2024

Najzdravšie ovocie na svete podľa odborníkov sú … paradajky

Ovocie a zelenina sú prospešné zdraviu, dodávajú nám vitamíny, minerály a iné živiny, ktoré organizmus potrebuje. Každé ovocie má iné zloženie živín a vybrať to naj môže byť pre laikov náročnejšie. Našťastie nie pre vedcov. Ktoré je najzdravšie ovocie na svete? Podľa odborníkov v Centre pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) to je paradajka.

Pôvod

História paradajky siaha až do 5.storočia pred našim letopočtom. V tomto čase ich začali pestovať peruánski Indiáni. Do Európy ich doniesol Kolumbus na konci 15. storočia, o vyše dvesto rokov neskôr sa paradajky stali bežnou súčasťou jedálneho lístka. V súčasnosti sa pestujú hlavne v juhoeurópskych krajinách.

Najzdravšie ovocie – paradajka

Paradajky zvyčajne radíme medzi zeleninu. Z botanického hľadiska sa ale paradajka radí medzi ovocie. Vyrastá z kvetu, obsahuje semená a má bobuľovité plody.

Aj keď je paradajka najzdravšie ovocie vyššiu nutričnú hodnotu má množstvo iných potravín. Kým skóre nutričnej hodnoty u paradajky bolo 20,37 (čo je dosť veľa) ešte viac živín majú napríklad aj tieto potraviny

  • cibuľa – 27,35
  • tekvica – 33,82
  • červená paprika – 41,26
  • púpava – 46,34
  • pažítka – 54,8
  • petržlen – 65,59
  • lístkový šalát – 70,73
  • špenát – 86,43
  • čínska kapusta – 91,9
  • žerucha – 100

Skóre sa vypočítalo na základe biologickej dostupnosti 17 kľúčových živín (vláknina, bielkoviny, vápnik, železo, tiamín, riboflavín, niacín, folát, draslík, zinok a vitamíny: A, B6, B12, C, D, E a K).

Paradajky

Nutričné hodnoty

Jedna stredne veľká paradajka obsahuje 1.08g bielkovín, 22 kalórií a 1.5g vlákniny.

Minerály:
Draslík – 292mg
Fosfor – 30mg
Horčík – 14mg
Mangán – 0.14mg
Meď – 0.073mg
Sodík – 6mg
Vápnik – 12mg
Zinok – 0.21mg
Železo – 0.33mg
Vitamíny:
Kyselina listová – 18µg
Kyselina pantoténová – 0.109mg
Niacín – 0.731mg
Vitamín A – 1025 IU
Vitamín B1 (tiamín) – 0.046mg
Vitamín B2 (riboflavín) – 0.023mg
Vitamín B6 – 0.098mg
Vitamín C – 15.6mg
Vitamín E – 0.66mg
Vitamín K – 9.7µg

Ďalšie účinné látky

Okrem toho sú bohatým zdrojom antioxidantov, z ktorých vyčnievajú lykopén a betakarotén.

  • Lykopén – dodáva paradajkám červenú farbu. Zachytáva voľné radikály čím chráni DNA pred poškodením. Niektoré výskumy naznačujú, že môže znižovať riziko rozvoja rakoviny. Paradajka si tento antioxidant zachováva aj počas varenia alebo sušenia. Čím je paradajka červenšia tým viac lykopénu obsahuje.
  • Betakarotén – je provitamínom vitamínu A, teda, vďaka nemu sa môže v organizme vytvárať vitamín A. Tento vitamín je dôležitý pre zdravie pokožky a podporu zdravých očí.

Srdce

Paradajka obsahuje draslík, ktorý podporuje zdravie srdca a pomáha znižovať hodnoty a aj nepriaznivé účinky sodíka v organizme. Lykopén zas pomáha znižovať hladinu zlého cholesterolu a priaznivo vplýva na krvný tlak. Ďalšie vitamíny ako B a E tiež prispievajú k zdravému srdcu a kardiovaskulárneho systému.

Regenerácia po cvičení

Draslík, horčík, sodík a fluór v paradajkách pomáhajú zmierniť bolesť svalov po cvičení a podporujú ich regeneráciu. Horčík je prvok, ktorý je dôležitý pre svalovú kontrakciu a práve v paradajke ho nájdete dosť veľa.

Nižšie riziko vzniku rakoviny

Strava bohatá na antioxidanty znižuje riziko vzniku rakoviny. Paradajky obsahujú dva silné antioxidanty (lykopén a betakarotén), ktoré chránia DNA pred poškodením, čím znižujú riziko vzniku rakoviny.

Tepelné úprava paradajok môže znižovať hodnotu niektorých živín (hlavne vitamínov) ale zvyšuje dostupnosť antioxidantov, ktoré znižujú riziko vzniku rakoviny. Podľa viacerých štúdií muži, ktorý jedli veľa paradajok v rôznych formách (surové, paradajkové omáčky na pizze,…) mali nižšie riziko vzniku rakoviny prostaty. Bolo to vďaka množstvu lykopénu, ktorý získali z tepelne upravených paradajok. Navyše, tento antioxidant môže prospieť mužskej plodnosti, zlepšuje pohyblivosť spermií a zvyšuje ich množstvo.

Ochrana pred demenciou

Draslík pomáha udržiavať zdravie srdca ale je dôležitý aj pri funkciách nervov. Ľudia, ktorí v strave prijímajú viac draslíka ako sodíka majú lepšie kognitívne funkcie. U ľudí, ktorí konzumovali viac luteínu a zeaxantínu (antioxidanty, ktoré sa nachádzajú aj v paradajkách) bolo riziko rozvoja demencie nižšie.

Lykopén zas spomaľuje pokles kognitívnych funkcií u starších ľudí s Alzheimerovou chorobou.

Ďalšie účinky na zdravie

Priaznivý vplyv paradajok na zdravie sa preukázal aj v ďalších prípadoch.

Ústnej dutiny – lykopén môže pomôcť pri zápale ďasien a paradentóze.

Koža – antioxidačné účinky lykopénu vás môžu chrániť aj pred rakovinou kože. Určite si ale paradajkovou omáčkou nepotierajte kožu. Opaľovacie krémy chránia kožu pred vplyvom UV žiarenia a lykopén zas chráni kožné bunky zvnútra.

Pľúca – paradajky môžu prospieť ľuďom s astmou a môžu pomôcť predchádzať emfyzém (poškodenie pľúcnych mechúrikov). Týmto ochorením často trpia fajčiari. Antioxidanty (lykopén, luteín a zeaxantín) v paradajke môžu účinne bojovať s toxickými látkami v tabakovom dyme a znižovať riziko vzniku pľúcneho emfyzému.

Oči – luteín, zeaxantín a betakarotén podporujú zdravie očí. Môžu chrániť váš zrak pred modrým svetlom. Paradajka tiež môže tiež zabrániť únave očí a zmierniť bolesť hlavy, ktorá pochádza z únavy očí. Taktiež môže znížiť riziko vekom podmienenej degenerácie makuly.

Surové alebo varené paradajky

Paradajky obsahujú množstvo živín, najvýznamnejšou z nich je lykopén. Pre ľudský organizmus je lykopén v surových paradajkách ťažšie dostupný. Pokiaľ chcete z paradajky získať maximum tejto látky je dobré aby prešla tepelnou úpravou. Neobávajte sa, teplom sa lykopén neničí (na rozdiel od iných živín). Či si už paradajky budete variť, zapekať alebo si z nich urobíte pesto zvýšite tak dostupnosť a vstrebateľnosť lykopénu.

Vstrebateľnosť lykopénu zo surových paradajok zvýšite aj keď ich budete konzumovať s troškou zdravého oleja. Môžete si ich pokvapkať napríklad s panenským olivovým olejom.

Ak chcete z paradajok získať aj vitamíny a minerály varte ich krátko alebo si ich dajte surové. Čím kratšie ich budete tepelne upravovať tým viac živín si zachovajú.

Viac lykopénu obsahujú paradajky pestované v záhradách a na poliach než tie, ktoré sa dopestovali v skleníku.

Riziko konzumácie paradajok

Aj keď sú paradajky najzdravšie ovocie na svete môžu predstavovať pre niektorých ľudí riziko.

Skôr ako ich budete jesť dobre ich umyte. Na ich povrchu môžu byť choroboplodné zárodky (listéria, salmonela,…), ktoré môžu predstavovať riziko hlavne pre

  • starších ľudí
  • deti do 5 rokov
  • tehotné ženy
  • ľudí so zdravotnými problémami ako cukrovka, rakovina, ochorenie obličiek a pečene.

Konzumácia paradajok môže zhoršiť migrénu alebo reflux pažeráka.

Paradajky obsahujú kyselinu, ktorá môže poškodiť zubnú sklovinu. Vyhnite sa preto vyššej konzumácii paradajok. Zuby si umyte až po cca 30 minútach ako ste zjedli paradajky. Znížite tak riziko poškodenia skloviny.

Zaujímavosť

V Španielsku sa ich urodí tak veľa, že sa tu stali každoročnou tradíciou paradajkové „vojny“. Desiatky ton zrelých plodov sa znehodnotia pri ohadzovaní sa ľudí, aby sa takto umelo zvýšila ich cena.

Paradajky

Upozornenie

Nezrelé paradajky môžu zapríčiniť nevoľnosť a bolesti hlavy. Preto vždy odstráňte lôžko pri stopke a zelené miesta – obsahujú škodlivý solanín.

Recept

Zapekané kuracie prsia s paradajkou a mozzarellouSuroviny:

– 500 g kuracie prsia
– 1 balenie mozzarella
– 1 ks paradajka
– olivový olej
– čierne korenie
– soľ
– čerstvá bazalka
– čerstvý tymián

Postup:
Kuracie prsia nakrájame na plátky, jemne vyklepeme, posypeme tymianom, osolíme, okoreníme. Následne krátko restujeme na olivovom oleji. Otestované mäso poukladáme do zapekacej nádoby vymastenej olivovým olejom. Paradajku a mozzarellu nakrájame na plátky, rovnomerne rozložíme na mäso a dáme zapiecť. Zapekáme cca. 15 minút pri teplote 200°C, ak chceme mať povrch viac chrumkavý, zapneme gril na 3 až max. 5 minút. Podávame ľubovoľne s ryžou alebo šalátom.

ZDROJ:

delish.com/food-news/a44869072/healthiest-fruit-tomatoes

cdc.gov/

health.com/nutrition/health-benefits-tomatoes

webmd.com/food-recipes/ss/slideshow-tomato-health-benefits

Obrázky: freepik.com, pixabay.com

Zuzana UjházyováAutorkou článku je Zuzana Ujházyová. Zuzana vyštudovala analytickú chémiu. Momentálne si dopľňa ďalšie vzdelanie na Jesseniovej lekárskej fakulte v Martine. Na portáli Nazdravie.sk najčastejšie publikuje články o ľudskom tele, chorobách a ich liečbe.

SÚVISIACE ČLÁNKY

POSLEDNÉ ČLÁNKY