Je to druh tekvice diskovitého tvaru, na okrajoch charakteristicky zvlnený. Od ostatných druhov tekvíc sa odlišuje kríčkovitým vzrastom a tvarom plodov.
Pôvod
Patizón bol pravdepodobne vyšľachtený v Severnej Amerike, no pestoval sa i v Mexiku.
Iné názvy
cucurbita pepo (lat), patizon (cz), yellow squash (en), patisson (de)
Ďalšie účinné látky
Patizón obsahuje pomerne malé množstvo minerálnych látok a vitamínov s výnimkou draslíka.
Význam pre zdravie
Vzhľadom na nízku hodnotu sodíka sa radí medzi vynikajúce zeleniny pri liečbe srdcových a obličkových porúch. Má močopudné účinky. Pre nízky obsah sušiny a nízkokalorickú hodnotu sa konzumácia patizónov odporúča pri redukčných diétach.
Zaujímavosť
Energetický obsah patizónov je 100J v 100 g hmoty, tekvica obyčajná má vyššiu hodnotu, 142 J v 100 g hmoty. Mladé plody patizónov sú vhodné aj na vyprážanie, chuťovo sú podobné baklažánom alebo vyprážanému syru. U nás menej známe sú ďalšie dva druhy, tekvice – kabačky a tekvica muškátová.
Recept
Vyprážaný patizón s cesnakomIngrediencie:
patizóny, cesnak, soľ, hladká múka, vajce a strúhanka na obalenie, olej na vyprážanie.
Postup prípravy:
Patizóny prekrojíme, vydlabeme jadierka a olúpeme. Nakrájame na plátky asi 5mm hrubé. Natrieme cesnakom rozotretým so soľou a necháme chvíľu odležať. Obalíme v trojobale a vypražíme.