Pečeň
je najväčšia žľaza v ľudskom tele. Tento orgán v červeno-hnedom prevedení je uložený na pravej strane brušnej dutiny za a pod rebrami. U priemerného dospelého človeka váži približne 1,5kg. Pod pravou časťou pečene sa nachádza hruškovitý vak – žlčník, s ktorým pečeň úzko spolupracuje a preto to treba zohľadniť pri starostlivosti o ne.
Prečo je pečeň tak dôležitá?
Z množstva funkcií, ktoré pečeň vykonáva môžeme dať do popredia nasledujúce:
- je centrum metabolizmu – prebieha tu látková premena
- detoxikuje – čistí krv a filtruje odpadové látky metabolizmu
- produkuje žlč – horkú tekutinu zlatožltej farby, ktorá slúži na trávenie
- ukladá energiu vo forme cukru, ktorý sa nazýva glykogén
- podieľa sa na tvorbe cholesterolu – jeho zlá povesť nie je celkom oprávnená, časť z neho totiž naše telo potrebuje
Do pečene prichádza krv zo žalúdka, obličiek, sleziny a z tráviaceho ústrojenstva, tenkého a hrubého čreva cez vrátnicovú žilu – vrátnicu, ktorá zabezpečuje jej obeh. O výživu pečene sa starajú pečeňové tepny. Odkysličená krv z pečene je odvádzaná pečeňovými žilami, za jednu minútu prefiltruje až 1,5 litra krvi. Okrem toho sa v nej vytvára žlč, denne 250 až 1000 ml, ktorá je ďalej zhromažďovaná v žlčníku. Vývod žlčníka sa spája zo žlčovým vývodom z pečene, ktorý sa spolu spája do žlčovodu, ktorým ďalej žlč odteká do dvanástnika.
Starostlivosť o pečeň
Pečeň patrí medzi hlavné detoxikačné orgány tela. Jednou z jej úloh je čistenie krvi a odstraňovanie odpadových látok z tela von. Vďaka detoxikácii sa zvyšuje schopnosť orgánu vylučovať škodliviny, podporuje sa jeho regenerácia a omladenie. Väčšina ľudí by preto mala piť čaje na prečistenie pečene.
Veľmi nápomocný je čaj zo záparu púpavy lekárskej a lopúcha väčšieho. Takto vieme z tela dostať zvyšky prijatých jedovatých látok zo stravy (napríklad pesticídov, antibiotík), ale aj iných jedov (alkoholu, či chemikálii). Príznakmi, že je čas na detoxikáciu pečene sú únava, bolesti hlavy, vyrážky, svrbenie, nevzhľadná pokožka, tráviace problémy, či nočné budenie medzi 1 až 3 hodinou ráno – čo je orgánový čas pre pečeň. Z duchovného pohľadu je pečeň sídlom hnevu, nenávisti a zlosti – ak ste často podráždení, kritizujúci je čas na očistu pečene.
Ak chcete podporiť svoju pečeň stravou, stavte na dusené jedlá z nemastného mäsa, vyvarujte sa vyprážaným jedlám, tučnému mäsu, údeninám, korenistým jedlám, mliečnym výrobkom, alkoholu, sladkostiam. Stravu doplňte o ryby, ovocie a zeleninu, najmä zelenú listovú zeleninu: špargľa, avokádo, zeler, mätu. Dvakrát denne si dajte do jedla čajovú lyžičku ľanového oleja lisovaného za studena.
Ak ste to s jedlom prehnali, pomôcť vám môže aj pôst so zeleninovými šťavami – pre pečeň je to ako „deň dovolenky“. Odporúčaná je mrkvová, alebo cviklová šťava, jedzte iba nastrúhané jablká.
Okrem pečeňového čaju môžete vyskúšať aj limetkovo-medový nápoj – pite každé ráno pred raňajkami. 400ml vriacej vody ochuťte šťavou z limetky, alebo citróna, do vlažného nápoja pridajte štipku zázvoru a medu.
Bylinkami si tiež môžete pomôcť. Okrem púpavy lekárskej je za najväčšieho ochrancu pečene považovaný pestrec mariánsky. Pestrec chráni pečeňové bunky a zlepšuje ich výkon. Užívať pestrec môžete dlhodobo- aj niekoľko mesiacov, keďže nemá nežiaduce účinky. Rozdrvené semená pestrecu môžeme pridávať do stravy, dresingu, alebo jogurtu, alebo si spravíme pestrecový čaj: 5 gramov (2ČL) v mažiari rozdrvených semien zalejeme vriacou vodou a necháme vylúhovať 15 minút. Precedíme. Denne pijeme 3 šálky po dobu 4 týždňov.
Keď už s nami pečeň nestačí držať krok..
Zlyhanie pečene prichádza vo chvíli, keď už došlo k jej zničeniu, za hranicu jej schopností regenerovať. V takom prípade nie je schopná vykonávať svoje funkcie. Takýto stav môže nastať rýchlo – akútne zlyhania pečene, alebo pomaly a postupne – chronické zlyhania pečene.
Cirhóza pečene
Jednou z príčin chronického zlyhania pečene je tzv. cirhóza pečene. Ide o stav, kedy je zdravé tkanivo postupne nahradené jazvou. Ľudovo povedané premieňa sa na kameň. Takéto jazvovité tkanivo nedovoľuje krvi dostatočne pečeňou pretekať, a tým spomaľuje až zastavuje všetky jej funkcie. Alarmujúce fakty:
- pitie alkoholu je na 5. mieste medzi odstrániteľnými príčinami všetkých ochorení a 3. mieste medzi odstrániteľnými príčinami smrti
- cirhóza pečene je na 12. mieste v rebríčku ochorení spôsobujúcich smrť
Receptov ako sa prepracovať k „tvrdej“ pečeni je niekoľko. Najčastejšou príčinou cirhózy pečene je hepatitída typu C a B (zápalové vírusové ochorenie) a nadmerné užívanie alkoholu. K ďalším nežiaducim faktorom patrí napríklad obezita, cukrovka a dlhodobé užívanie niektorých liekov. S postupom ochorenia sa pridružujú rôzne príznaky:
- strata chuti do jedla
- chudnutie
- únava a nedostatok energie
- žltačka – žlté sfarbenie pokožky a/alebo očných bielkov
- svrbenie kože
- svetlá stolica až krv v stolici
- horúčka
Poznámka:
Viac sa o cirhóze môžete dozvedieť v našom špecializovanom článku: Príčiny vzniky cirhózy
Steatóza pečene
Cirhóze predchádza steatóza. Steatóza pečene je ďalšie závažné ochorenie, kedy prichádza k tzv. „stukovateniu“ pečene. Spôsobuje ho nadmerný príjem tukov. Pečeň sa obalí do tuku a tým sa poškodia jej funkcie, pečeňové bunky pomaly odumierajú. Príznakmi steatózy je zväčšenie pečene, bolesť v hornej časti brucha, nevoľnosť, zožltnutie pokožky. Ochorenie sa diagnostikuje krvnými testami, ultrazvukom, alebo biopsiou a lieči diétou, keďže prevažne postihuje obéznych ľudí.
Žlčníkové kamene – choleitiáza
Tvoria sa v žlčníku, kde sú voľne uložené. Toto ochorenie postihuje prevažne ženy a ich výskyt stúpa s vekom. Často pacienti ani nevedia, že ich majú, nakoľko sa nemusia nijak prejaviť. Ich vznik súvisí so zvýšením cholesterolom v žlči, obezitou, často krát postihuje cukrovkárov a ľudí, ktorí držali nevhodné redukčné diéty, rapídne schudli, či sa nepravidelne stravovali. Prejavujú sa nadúvaním, horkosťou v ústach, mäkkou bledou stolicou, bolesťou v pravej hornej časti brucha a tráviacimi ťažkosťami s väzbou na určité potraviny, ako vajíčko, mlieko, arašidy, čokoláda. Špecifickým príznakom je žlčníková bolesť – biliárna kolika, prichádza hodinu po jedle, alebo v noci. Problém s kameňmi nastáva vtedy, ak sa dostanú do žlčovodu, ktorý zablokujú a spôsobia akútny zápal žlčníka – cholecystitídu.
Ochorenie sa prejaví záchvatom a náhlymi bolesťami na pravej strane pod rebrami, šíriace sa do chrbta a pod pravú lopatku. Záchvat môže prísť aj nečakane v noci. Ďalšími znakmi sú horúčka, vracanie a bolestivé kŕče. Žlčníkové kamene odhalí ultrazvuk, RTG, odstraňujú sa chirurgicky. Cholecystitída si vyžaduje okamžitý zákrok, preto ak máte podozrenie na toto ochorenie ihneď vyhľadajte lekára.
Ako prevencia slúži pestrá, vyvážená strava, dostatočný príjem tekutín, znížený príjem cukrov a živočíšnych tukov. Je vhodné sa vyhýbať tiež mastným a vyprážaným jedlám.
Dá sa žiť aj bez pečene?
Rozhodne nie. Aj keď jednou z výhod tohto orgánu je fakt, že sa dokáže sama regenerovať – tvoriť si sama nové tkanivo, ak je príliš poškodená, vie nás priviesť k vážnemu ohrozeniu zdravia a života. V prípade terminálneho poškodenie pečene môže pomôcť už iba transplantácia. Tá je jednou z najťažších operácií v medicíne. Na Slovensku sa prvá transplantácia pečene vykonala v roku 1997 v Banskej Bystrici a ku dnešnému dňu ich počet presiahol len niečo vyše 100. Transplantácia pečene sa vykonáva u pacientov s ťažkou hepatitídou B a C, pacientov s alkoholovou cirhózou pečene, alebo s autoimunitnými ochoreniami pečene, ale aj u pacientov u ktorých došlo k otrave jedovatými hubami.
Poďakujte svojej pečeni za všetku tú každodennú drinu!
Je to jednoduché – žite zdravo. Pečeň trpí pri nadváhe, nadmernom príjme alkoholu a rôznych liekov. Nechajte sa zaočkovať proti hepatitíde typu B a vystríhajte sa nechránenému pohlavnému styku s rôznymi partnermi. Zdravá pečeň ide ruka v ruke zo zdravou a vyváženou stravou.