Pekanové orechy sú plodmi opadavého stromu (orechovca pekanového) dorastajúceho do výšky až 50m. Jadrá orechov sú ukryté v kožovitej šupke a sú podobné jadrám orechov vlašských. Chuť pekanových orechov je však o niečo jemnejšia.
Pôvod
Pochádzajú z Mexika a juhu USA, kde sú súčasťou pôvodného zalesnenia.
Iné názvy
carya illinoinensis (lat), pecan (en), pekannuss (de), pekan (cz)
Nutričné hodnoty
100g pekanových orechov obsahuje: 13.86g sacharidov, 9.17g bielkovín a 9.6g vlákniny.
Minerály: Draslík – 410mg Fosfor – 277mg Horčík – 121mg Mangán – 4.5mg Vápnik – 70mg Zinok – 4.53mg Železo – 2.5mg |
Vitamíny: Vitamín B1 – 0.66mg Vitamín B2 – 0.13mg Vitamín B3 – 1.167mg Vitamín B5 – 0.863mg Vitamín B6 – 0.21mg Vitamín B9 – 22mg Vitamín C – 1.1mg Vitamín E – 1.4mg Vitamín K – 3.5µg |
Ďalšie účinné látky
Fytochemikálie a nenasýtené tuky.
Význam pre zdravie
Pri ich pravidelnej konzumácii je človek chránený pred tvorbou žlcových kameňov. Podľa posledných štúdií dokážu tiež potláčať choroby ako je Alzheimerova a Parkinsonova choroba a ochorenia srdca.
Zaujímavosť
Drevo stromu pekanového orecha je veľmi kvalitné a tvrdé, používa sa na výrobu golfových palíc, nábytku, podlahových krytín, ale aj ako palivo pre údenie mäsa, ktoré dodá pokrmu nezameniteľnú arómu.
Recept
Kokosovo – pekanový krémPotrebujeme:
1 kondenzované mlieko, 4 žĺtky, 1 1/2 PL vanilkový extrakt, 1 1/2 balenia masla, 3 hrnčeky kokosovej múky, 1 1/2 hrnčeka cukru, 1 1/2 hrnčeka pekanových orechov.
Postup:
Pomocou metličky vymiešame žĺtky, mlieko a vanilku vo veľkej panvici na strednej teplote. Pridáme maslo a cukor a varíme na strednej teplote okolo 15 minút alebo až nezhustne a nezhnedne (1 minútu bude riedka, ale potom hustejšia). Neustále miešame. Odložíme a pridáme kokos a pekanové orechy a dobre premiešame.