Petržlen záhradný je dvojročná rastlina dosahujúca v prvom roku 30 cm a v druhom až 1 meter. Má silný, mrkve podobný koreň a šťavnaté stonky zakončené jednoduchými kučeravými listami. Drobné žltozelené kvety sa objavujú v lete druhého roku. Petržlenu sa darí najlepšie v úrodnej, vlhkej a dobre priepustnej pôde. Vyhovuje mu slnečné stanovište, alebo polotieň.
Pôvod
Pochádza z východného Stredomoria, kde rastie divo. Poznali ho už pred naším letopočtom ako liečivú rastlinu a koreninu starí Gréci a Rimania. Gréci, ktorí ho pokladajú za posvätnú rastlinu, ho však nepoužívajú.
Iné názvy
petroselinum crispum (lat), petržel (cz), parsley/garden parsley (en), petersilie/petersil/peterli (de), peterle/peterling/petergrün (de)
Nutričné hodnoty
100g petržlenu obsahuje: 6.33g sacharidov, 2.97g bielkovín a 3.3g vlákniny.
Minerály: Draslík – 554mg Fosfor – 58mg Horčík – 50mg Mangán – 0.16mg Sodík – 0.56mg Vápnik – 138mg Zinok – 1.07mg Železo – 6.2mg |
Vitamíny: Vitamín A – 0.42mg Vitamín B1 – 0.086mg Vitamín B2 – 0.09mg Vitamín B3 – 1.313mg Vitamín B5 – 0.4mg Vitamín B6 – 0.09mg Vitamín B9 – 152mg Vitamín C – 133mg Vitamín E – 0.8mg Vitamín K – 1640µg |
Význam pre zdravie
Petržlen sa z hľadiska medicínskeho považuje hlavne za diuretikum – močopudný prostriedok vhodný na ľadvinové problémy, rozpúšťanie ľadvinových kameňov, ďalej ako prostriedok povzbudzujúci trávenie a vypudzujúci plyny. Semená petržlenu obsahujú látku apiol, ktorá môže byť vo vysokých dávkach toxická! Apiol podporuje maternicové sťahy. V Rusku existuje prípravok s názvom Supetin, ktorý obsahuje 85% petržlenovej šťavy a používajú ho k vyvolaniu maternicových sťahov pri pôrode. Na začiatku 20. storočia boli vysoké dávky apiolu podávané k vyvolaniu potratu. Čaj zo semien petržlenu je v Nemecku často predpisovaný aj ľuďom s vysokým krvným tlakom. Čaj z petržlenovej vňate má taktiež vlastnosti pomáhajúce znižovať horúčku. Petržlen má v porovnaní s ostatnými liečivými rastlinami vysoký obsah chlorofylu. Chlorofyl je aktívna zložka väčšiny osviežovačov dychu. Takže pre Váš svieži dych postačí požuvať zopár lístkov čerstvej petržlenovej vňate.
Zaujímavosť
Ako listová zelenina bola a zostáva významným estetickým aj chuťovým doplnkom pri súkromných aj oficiálnych hostinách. Využíva sa v podstate celá rastlina. Koreň, listy aj semená obsahujú priaznivé silice v liečivom množstve.
Upozornenie
Ako každú vňať, aj petržlenovú používame čerstvú, pretože po 2 dňoch stráca arómu. Na dlhšie uskladnenie ju zmrazíme, tak ju máme k dispozícii po celú zimu. Nie je správne variť ju spolu s jedlom, pretože petržlenové lístky stratia svoju arómu a obsah účinných látok.
Recept
Kapustová polievka so smotanou a petržlenomIngrediencie:
150 g fazuľových strukov, 500 g kyslej kapusty, 1 paprika, 2 rajčiaky, 200 g koreňovej zeleniny, soľ, 1 liter vody, 1/4 l kyslej smotany, petržlenová vňať
Postup prípravy:
Koreňovú zeleninu umyjeme, očistíme a pokrájame na malé kocky. Potom ju dáme variť do posolenej horúcej vody. Neskôr pridáme očistené fazuľové struky, kyslú kapustu, olúpanú, na kúsky pokrájanú papriku a rajčiaky. Zahustime rozšľahanou kyslou smotanou a okoreníme umytou, nadrobno posekanou petržlenovou vňaťou.