Popis
Pitahaya je plod pralesných epifitických kaktusov. Vďaka svojmu tŕňovitému vajcovitému tvaru sa nazýva tiež dračie vajce. Vonkajší obal môže byť žltý alebo cyklámenovo-ružový.
Mnohosemenná rôsolovitá dužina pripomína svojou štruktúrou kiwi. Pitahaya sa používa na výrobu vína, ako ochucovadlo nápojov a najmä džúsov.
Pôvod
Pitahaya pochádza z tropických a subtropických oblastí Južnej Ameriky, darí sa jej v nízkych pobrežných oblastiach ako aj vo vysokých polohách.
Iné názvy
pitaya, hylocereus undatus (lat), dračí ovoce (cz), dragon fruit (en), strawberry pear (en), drachenfrucht (de)
Nutričné hodnoty
100g pitahaye obsahuje: 0.229g bielkovín, 0.61g tuku a 0.9g vlákniny.
Minerály: Fosfor – 36.1mg Vápnik – 8.8g Železo – 0.65mg |
Vitamíny: Vitamín B2 – 0.045mg Vitamín B3 – 0.430mg Vitamín C – 9mg |
Význam pre zdravie
Pitahaya podporuje trávenie a vo väčších množstvách pôsobí ako preháňadlo. Vďaka obsahu vitamínov je vynikajúcim antidepresívom, v ľuďoch navodzuje silu a sústredenie, povzbudzuje pamäť, zlepšuje náladu a pomáha rýchlo zaspať.
Zaujímavosť
Kvety pitahaye kvitnú výlučne v noci a patria medzi najväčšie na svete. Jej hlavnými opeľovačmi sú netopiere. Keď rozkvitnú, tak môžeme okolo nich zacítiť výraznú jazmínovú vôňu.
Upozornenie
Zrelá pitahaya nie je ani celkom tvrdá, ale ani mäkká. Ak si zakúpite nezrelé plody, dozrejú vám, ak ich umiestnite do chladu na mäkkú podložku. Ak sa na koži pitahaye objavia malé fľaky, znamená to, že najlepšie dni má za sebou.
Recept
Pitahaya sorbetIngrediencie:
dračie ovocie – pitahaya, kokosové mlieko, med, čili, mäta, thajská bazalka
Postup prípravy: Dužinu z dračieho ovocia, kokosové mlieko, med, čili, mätu a thajskú bazalku rozmixujeme a necháme zamraziť. Podávame v šupke z pitahaye.