Pomaranč je plod citrónovníka pomarančového. Je okrúhleho tvaru oranžovej farby.
Pôvod
Pomaranče pochádzajú pôvodne z južnej Číny a juhovýchodnej Ázie. Do Európy sa dostali až v 2. polovici 15. stor. Krištof Kolumbus zobral so sebou semená pomaranča na svoju druhú cestu v roku 1493 z Kanárskych ostrovov na Haiti. Odtiaľ sa rastlina rozšírila po celom Karibiku a začala sa po prvýkrát pestovať v roku 1518 v Mexiku a v roku 1565 na Floride. Španielsko začalo s pestovaním pomarančov na obchodné účely v roku 1792 a Taliansko v roku 1870.
Iné názvy
citrus sinensis (lat), pomeranč (cz), orange/sweet orange (en), apfelsine/appelsien (de)
Nutričné hodnoty
Jeden stredne veľký pomaranč obsahuje 1.23g bielkovín, 62 kalórií a 3.1g vlákniny.
Minerály: Draslík – 237mg Fosfor – 18mg Horčík – 13mg Mangán – 0.033mg Meď – 0.059mg Selén – 0.7µg Vápnik – 52mg Zinok – 0.09mg Železo – 0.13mg |
Vitamíny: Kyselina listová – 39µg Kyselina pantoténová – 0.328mg Niacín – 0.369mg Vitamín A – 295 IU Vitamín B1 (tiamín) – 0.114mg Vitamín B2 (riboflavín) – 0.052mg Vitamín B6 – 0.079mg Vitamín C – 69.7mg Vitamín E – 0.24mg |
Ďalšie účinné látky
Za typickú chuť pomarančov zodpovedá okrem ovocného cukru a vysokého obsahu kyseliny citrónovej aj pomarančový olej určujúci arómu.
Význam pre zdravie
- jeho konzumácia je dobrou prevenciou proti chrípke a nachladnutiu
- urýchľuje látkovú výmenu v organizme
- vďaka svojej príjemnej nevtieravej ovocnej vôni je jedinečným prostriedkom na ukľudnenie nervovej sústavy
- pravidelná denná konzumácia chráni pred rakovinou
- udržiava konštantné množstvo cukru v krvi a znižuje hladinu cholesterolu
- pomáha uvoľňovať nahromadený stres, frustráciu, hnev
- podporuje prúdenie zablokovanej energie
- pomáha pri zápche
- zmierňuje hemoroidy
- uvoľňuje napätie, odháňa smútok a melanchóliu
Zaujímavosť
Aby pomaranče získali typickú oranžovú farbu, musia byť vystavené niekoľkým po sebe nasledujúcim chladným nociam. To je však možné len v krajinách s miernym podnebím. V tropických krajinách je celkom bežné, že zrelé pomaranče sú zelené, pretože neboli vystavené chladu.
Upozornenie
Kôra pomarančov z bežnej obchodnej siete môže obsahovať jedovaté látky. Preto ju nekonzumujeme, nestrúhame a ani inak nepoužívame.
Recept
Lososový zázrak s pomarančomIngrediencie:
1 mascarpone, 1 bambino, 2 ks citrónu, čerstvá bazalka, pažítka
Postup prípravy:
Do misky si vložíme mascarpone, pridáme syr bambino, citrónovú kôru, citrónovú šťavu, riadne premiešame, pridáme bazalku. Lososa si naukladáme na celofán, pospájame do obdĺžnikového tvaru, zľahka ponatierame pomazánku na lososa a s pomocou celofánu ho zavinieme do roličky. Vložíme do chladničky schladiť.