Narastá do výšky 0,40—0,90 m. Má zelené až zelenomodré listy, belavé až ružové kvety, ktoré vytvárajú okolík a predlženú cibuľu.
Pôvod
Pór je liečivá zelenina pochádzajúca z Prednej Ázie. Jej liečivé účinky sa využívali už v staroveku. Gréci a Rimania ju okrem iného považovali za výborný protijed pri otrave alkoholom.
Iné názvy
allium porrum (lat), pórek (cz), leek (en), porree (de), breitlauch (de), winterlauch (de), Welschzwiebel (de), gemeiner lauch (de), spanischer lauch (de), aschlauch (de), fleischlauch (de)
Nutričné hodnoty
100g póru obsahuje: 14.15g sacharidov, 1.5g bielkovín a 1.8g vlákniny.
Minerály: Draslík – 180mg Fosfor – 35mg Horčík – 28mg Mangán – 0.481mg Vápnik – 59mg Železo – 2.1mg |
Vitamíny: Vitamín A – 0.08mg Vitamín B1 – 0.06mg Vitamín B2 – 0.03mg Vitamín B3 – 0.4mg Vitamín B5 – 0.14mg Vitamín B6 – 0.233mg Vitamín B9 – 64mg Vitamín C – 12mg Vitamín E – 0.9mg Vitamín K – 47µg |
Význam pre zdravie
- pôsobí proti mikroorganizmom
- účinný pri nafukovaní a ďalších črevných ťažkostiach (v črevách bojuje proti baktériám a kvasinkám)
- prečisťuje krv a celkovo detoxikuje organizmus na viacerých úrovniach
- vďaka obsahu kyseliny listovej a železa pomáha pri liečbe chudokrvnosti (anémie)
- pozitívne vplýva na srdce, chráni cievy, reguluje krvný tlak
- podporuje činnosť obličiek, je močopudný (zbavuje telo prebytočnej vody)
- pomáha pri nechutenstve
- je liekom proti kašľu
- odporúča sa brať pri reumatických ochoreniach a dne
- znižuje hladinu cukru, cholesterolu a tuku v krvi
- pomáha cievam oddiaľovať procesy starnutia
Zaujímavosť
- O pozitívnych vlastnostiach póru sa vedelo už aj v antickom Ríme. Svetoznámy cisár Nero patril medzi jeho najväčších ctiteľov. Veril, že mu pór pomáha posilňovať hlasivky.
- Pri špeciálnom skladovaní v chladiarňach s teplotou 0 celzia možno pór 3 mesiace uchovávať bez väčších strát účinných látok.
Upozornenie
Pretože pór obsahuje väčšie množstvo solí kyseliny šťaveľovej, nie je vhodný pre ľudí, ktorí majú choré obličky a žlčník. Soli kyseliny šťaveľovej tiež zhoršujú vstrebávanie vápnika.
Recept
Varený pór so syromIngrediencie:
800 g póru bez listov, 80 g masla, 60 g strúhanky, voda, soľ
Postup prípravy:
Očistený pór vložíme do vriacej osolenej vody a varíme. Po uvarení ho vyberieme a posypeme strúhankou opraženou na masle. Podávame so zemiakovou kašou.