Pod pojmom potravinová intolerancia sa skrývajú ťažkosti, ktoré môžete mať pri trávení niektorých potravín. Tráviaci systém u ľudí, ktorí intoleranciou trpia, nedokáže rozložiť niektoré zložky potravy. Príznaky sú rôzne ale nemusíte sa obávať. Potravinová intolerancia vás neohrozuje na živote ako potravinová alergia.
Čo je potravinová intolerancia
Ak má váš tráviaci systém problém s rozkladom a trávením niektorých potravín môže ísť o potravinovú intoleranciu. V podstate ide na citlivosť na niektoré potraviny. Vaše črevá jednoducho niektoré potraviny netolerujú.
Potravinová intolerancia je častejšie u ľudí, ktorí trpia poruchami tráviaceho systému ako napríklad syndróm dráždivého čreva. Podľa odhadov trpí intoleranciou asi 20% populácie. Pacientov môže byť viac, nakoľko nie všetci vyhľadajú pri príznakoch lekára.
Potravinová intolerancia verzus potravinová alergia
Potravinová intolerancia
si ľudia často zamieňajú s potravinovou alergiou. Medzi týmito dvoma diagnózami ale je rozdiel.
Pri potravinovej alergii sa spúšťa imunitný systém. Ten považuje bielkovinu v potrave za nebezpečnú a začne proti nej bojovať.
Príznaky sa objavia do pár minút od konzumácie alergénu
Alergická reakcia môže prerasť do život ohrozujúceho stavu – anafylaxie.
Pri potravinovej intolerancii je ovplyvnení len váš tráviaci systém. Vyskytuje sa u ľudí, ktorých tráviaci systém nedokáže rozložiť niektoré potraviny.
Príznaky intolerancie sa prejavia do pár hodín, niekedy až do dvoch dňoch od konzumácie konkrétneho jedla. Príznaky sa nemusia objaviť ak zjete len malé množstvo potraviny.
Pri intolerancii na potraviny nie ste ohrozený na živote ale príznaky môžu ovplyvniť váš každodenný život.
Potravinová intolerancia: Príznaky
Príznaky potravinovej intolerancie
väčšinou súvisia s tráviacim systémom. Objavia sa pár minút až pár hodín po konzumácii potraviny ale v niektorých prípadoch sa môžu objaviť aj po dvoch dňoch. Medzi najčastejšie príznaky intolerancie patria
- nadúvanie
- plynatosť
- hnačka
- bolesť žalúdka
- nevoľnosť
- reflux
Môžu sa objaviť aj symptómy, ktoré s tráviacim systémom nesúvisia
- kožné vyrážky
- svrbenie
- bolesť hlavy, migréna
- výtok z nosa
- únava, malátnosť
Závažnosť symptómov súvisí s množstvom jedla. Ak skonzumujete malé množstvo potraviny nemusia sa u vás príznaky objaviť vôbec, ak jej zjete veľa, môžu byť príznaky závažné a trvať dlhšie.
Tieto príznaky sa môžu objaviť aj pri množstve iných zdravotných problémoch. Či ide naozaj o potravinovú intoleranciu alebo niečo iné vám môže presne povedať len lekár.
Diagnostikovanie potravinovej intolerancie
Existujú testy na potravinovú intoleranciu, pomocou ktorých sa dá zistiť, ktoré jedlo vám spôsobuje problémy. Na trhu v súčasnosti nájdete aj test potravinovej intoleranci, ktorý si môžete zakúpiť aj bez predpisu. Stanovenie diagnózy ale nechajte v rukách lekára.
Ďalší spôsob ako zistiť či ide o potravinovú intoleranciu je tzv eliminačná diéta. Zo svojho jedálnička vynecháte jedlo, o ktorom si myslíte, že vám spôsobuje problémy. Ak sa príznaky objavia, vynecháte iné jedlo. Ide ale o dlhší spôsob diagnostikovania. Takto môžete zistiť, ktorá potravina vám príznaky spôsobuje.
Dobré je ak si budete viesť denník toho, čo a koľko ste zjedli. Ak sa vám podarí zistiť, ktorá potravina vám spôsobuje problémy môžete zistiť, koľko jej môžete zjesť aby sa príznaky neobjavili. Väčšina ľudí s potravinovou intoleranciou menšie množstvo konkrétnej potraviny môže skonzumovať bez toho aby sa u nich prejavili symptómy intolerancie.
Príčiny potravinovej intolerancie
Prečo k potravinovej intolerancii dochádza sa presne nevie. Vie sa, že tráviaci systém ľudí s intoleranciou nevytvára dostatok konkrétneho enzýmu, ktorý je zodpovedný za rozklad konkrétnej potraviny alebo jej zložky. Môže ju spôsobovať množstvo faktorov od stresu, atopie, enviromentálne faktory až po kvalitu a spracovanie potravín.
Faktom je, že potravinová intolerancia môže časom odznieť. Neplatí to vždy, ale stáva sa to. Stačí ak na nejaký čas vylúčite z jedálnička potravinu, ktorá spôsobuje problémy a neskôr ju postupne, v malom množstve zaradíte do jedálnička.
Časté potravinové intolerancie
Existuje dosť veľa potravinových intolerancií, ktoré nezmiznú a vám nezostáva nič iné len konkrétnu potravinu vynechať zo svojho jedálnička. Potravinových intolerancií je veľké množstvo no niektoré sa vyskytujú častejšie ako iné.
Potraviny, ktoré bežne spôsobujú potravinové intolerancie
- mlieko
- lepok
- potravinárske farbivá a konzervanty
- siričitany
- iné zložky (kofeín, fruktóza,…)
Intolerancia laktózy
Laktóza je mliečny cukor, ktorý sa nachádza v mlieku. Ľudia, ktorý nemajú dostatok laktázy (enzým na štiepenie laktózy) trpia intoleranciou laktózy. Medzi príznaky intolerancie laktózy patria
- bolesť brucha
- nevoľnosť
- hnačka
- plynatosť
- nadúvanie
Odhaduje sa, že až 65% dospelých ľudí má zníženú schopnosť tráviť laktózu. Väčšina z nich ale malé množstvo laktózy znesie.
Intolerancia na lepok (neceliakálna gluténová senzitivita)
Intolerancia na lepok sa často zamieňa s celiakiou alebo potravinovou alergiou. Aj keď ide o tri odlišné ochorenia liečba je rovnaká – vynechanie potravín s obsahom lepku z jedálnička.
- Alergia na lepok – ide o potravinovú alergiu, pri ktorej sa spúšťa imunitný systém
- Celiakia – autoimunitné ochorenie, pri ktorom po konzumácii potravín s lepkom dochádza k zápalu v tenkom čreve. Imunitný systém následne napadá tkanivo tenkého čreva.
Intolerancia na lepok
je ochorenie, ktoré nespôsobuje zápal a ani nespúšťa imunitnú reakciu. Zistiť, že ide o intoleranciu sa dá len vylúčením potravinovej alergie a celiakie. Stále sa ale presne nevie, či ide o citlivosť na lepok, alebo na inú zložku v obilninách.
Príznaky intolerancie na lepok
- bolesť žalúdka
- nafukovanie
- zvracanie
- hnačka alebo zápcha
- bolesť hlavy
- bolesť kĺbov
- vyrážka
- únava
- anémia
Intolerancia lepku trápi od 0,5 do 13% populácie.
Histamínová intolerancia
Histamín
je látka, ktorá sa nachádza v organizme a zohráva dôležitú úlohu v rôznych procesoch (imunita, prenos signálov a správ z organizmu do mozgu, pamäť, funkcie mozgu, …). O histamínovej intolerancii hovoríme ak organizmus nemá dostatok enzýmu (diaminooxidáza) na odbúranie nadbytku histamínu, ktorý získate z potravín. Množstvo histamínu sa tak hromadí v organizme a môže spôsobovať príznaky ako:
- žalúdočné kŕče
- hnačka
- nízky krvný tlak
- sčervenanie kože
- svrbenie
- bolesť hlavy, migréna
- úzkosť, depresia, nespavosť
Kofeín
Kofeín je látka, ktorú nájdete v káve, čaji, kolových a aj energetických nápojoch. Ide o látku, ktorá znižuje únavu a zvyšuje bdelosť. Bezpečne môžu ľudia skonzumovať denne okolo 400 mg kofeínu. Sú ale ľudia, ktorí sú naň precitlivení a ich organizmus nie je schopný kofeín metabolizovať. Príznaky intolerancie na kofeín sú
- zvýšený tep srdca
- úzkosť, nervozita
- nespavosť
- nepokoj
Intolerancia fruktózy
Fruktóza je prírodný cukor, ktorý sa nachádza v ovocí, niektorej zelenine a v mede. Ak nemáte dostatok enzýmu aldalóza B (rozkladá fruktózu) alebo enzým nefunguje máte pravdepodobne intoleranciu fruktózy. Príznaky tejto intolerancie sú
- nadúvanie
- plynatosť
- hnačka
- bolesť žalúdka
Väčšina ľudí s týmto typom intolerancie ho získala v genetickej výbave po rodičoch. Príznaky sa v tomto prípade prejavia už v detstve. Medzi príznaky, ktoré môžete pozorovať u detí patria
- žltačka
- zvracanie
- pomalý rast
- nadúvanie
- bolesť brucha
- nechcú jesť ovocie a iné sladké potraviny
Ak po konzumácii ovocia alebo ovocných štiav máte tieto problémy mali by ste príjem fruktózy znížiť. V menších množstvách sa fruktóza nachádza v hrozne, čučoriedkach, jahodách, mrkve, alebo v šaláte.
Salicyláty
Salicyláty sú látky, ktoré sa bežne nachádzajú v rastlinách. Slúžia na ochranu rastlín pred hmyzom alebo chorobami. Majú protizápalové vlastnosti a môžu chrániť organizmus pred niektorými chorobami ako rakovina hrubého čreva či konečníka. Salicyláty sa používajú aj ako konzervanty. Aj keď ide o pomerne neškodné látky (ak ich konzumujete v primeranom množstve) môžu u citlivejších ľudí spôsobiť nežiaduce príznaky
- sínusové infekcie
- upchatý nos
- astma
- hnačka
- kolititída
Salicylátom sa nedá úplne vyhnúť ale ak ste na ne citliví mali by ste sa snažiť obmedziť ich príjem. Vyhnite sa potravinám, ktoré ich obsahujú vo väčšom množstve ako je káva, korenie, hrozienka, pomaranče, … a niektoré lieky.
Ďalšie potravinové intolerancie
Existuje množstvo ďalších potravín, ktoré tráviaci systém nedokáže rozložiť. Dôvodom sú chýbajúce alebo zle fungujúce enzými, ktoré dané potraviny rozkladajú.
- Aspartam – umelé sladidlo, ktoré sa používa ako náhrada cukru. U citlivejších ľudí môže spôsobovať depresívne nálady či podráždenosť
- Vajcia – problém sa týka hlavne vaječných bielkov, ktoré môžu spôsobiť ťažkosti s trávením. Najčastejšie príznaky sú hnačka a bolesť brucha
- Potravinárske farbivá – na niektoré potravinárske farbivá môžu mať ľudia intoleranciu. Podľa výskumov ide hlavne o farbivá Red 40 a Yellow 5. Žihľavka, opuch kože alebo upchatý nos ale môžu spôsobiť aj iné farbivá než len vyššie spomenuté.
- Dusičnany – konzervačné látky, ktoré sa nachádzajú hlavne v spracovaných mäsových potravinách. Príznaky zahŕňajú bolesti hlavy a žihľavku.
- Glutaman sodný – známy zvýrazňovač chuti môže byť dôvodom problémov ako bolesť hlavy, nevoľnosť, hnačka alebo tlak na hrudníku.
- Síričitany – konzervačné látky, ktoré sa nachádzajú hlavne vo víne, sušenom ovocí, džemoch, želé,… Ak ste precitlivený na túto zložku môžete pociťovať tlak na hrudi, mať žihľavku alebo hnačku.
ZDROJ:
healthline.com/nutrition/common-food-intolerances
medicalnewstoday.com/articles/263965
my.clevelandclinic.org/health/diseases/21688-food-intolerance
allergyuk.org/about-allergy/allergy-vs-intolerance/
Obrázky: freepik.com, pixabay.com