13.8 C
Bratislava
streda, 2 apríla, 2025

Potraviny spôsobujúce plynatosť

Ak dôjde v tráviacom trakte ľudí k nadmernej tvorbe plynov hovoríme o plynatosti alebo meteorizme. Nahromadenie črevných plynov si ani nevšimneme pokiaľ nedôjde ku grgnutiu alebo sa plyn nedostane von rektálne. Plynatosť je prirodzený výsledok prehĺtania. Aj keď je uvoľnenie črevných plynov spoločenský prehrešok stretnú sa s ním v živote všetci.

Čo je plynatosť

Planatosť, meteorizmus, nadúvanie alebo zastavené vetry – jeden problém, ktorý má viacero pomenovaní. V podstate ide o nahromadenie črevných plynov v tráviacom trakte. Príčinou nadúvania môžu byť

  • baktérie, ktoré pri rozklade niektorých potravín vytvárajú plyn.
  • vzduch, ktorý popri konzumácii potravín prehltneme.
  • zápcha alebo pomalé trávenie kedy dochádza k hromadenie plynov v črevách

Grgnutie, alebo prdnutie je v našej kultúre spoločensky neprijateľné správanie napriek tomu, že ide o prirodzený proces organizmu. Aj keď tieto procesy nedokážeme ovládať, ak ideme do spoločnosti snažíme sa tomuto stavu predísť a vyvarujeme sa konzumácii potravín, ktoré plynatosť spôsobujú. U každého to môže byť niečo iné ale niektoré potraviny plynatosť zvyšujú.

Potraviny zvyšujúce plynatosť

Všeobecne platí, že potraviny s vysokým obsahom vlákniny a niektorých druhov uhľohydrátov zvyšujú riziko plynatosti, nafúknutia a grgania.

Strukoviny

Ak rozmýšľate aké potraviny zvyšujú plynatosť väčšinu z nás napadnú hneď strukoviny. Fazuľa, šošovica a aj ďalšie strukoviny sú bohatým zdrojom vlákniny, podporujú naše trávenie a pomáhajú aj s chudnutím. Práve vláknina môže spôsobiť problémy s tvorbou črevných plynov. Druhým problémom je rafinóza, komplexný cukor, ktorý tráviaci systém nedokáže rozložiť. V hrubom čreve sa rozkladá na vodík, oxid uhličitý a metánový plyn. Tieto plyny následne vychádzajú von konečníkom.

Existuje štúdia, ktorá potvrdila zníženie plynatosti ak fazuľu pred varením namočíte. Ak strukoviny skombinujete so zeleninou, feniklom alebo rascou môžete nadmernú tvorbu plynov obmedziť.

Plynatosť. Fazuľa

Mlieko, mliečne výrobky

Vedeli ste, že mlieko môže spôsobovať väčšiu plynatosť ako strukoviny? Dôvodom je pravdepodobne nízke množstvo laktázy, enzýmu, ktorý rozkladá mliečny cukor, laktózu. Plynatosť je aj jedným z príznakov intolerancie laktózy.

Plynatosť môžete zmierniť ak miesto klasického mlieka dáte prednosť bezlaktózovému mlieku alebo alternatívam ako mandľové alebo sójové mlieko.

Celé zrná

Celozrnné pečivo je zdravé a aj preto po ňom často siahneme. Problém je, že zrná ako pšenica, ovos, … obsahujú vlákninu a aj rafinózu, ktorú organizmus nevie stráviť a rozkladá ju až v hrubom čreve kde dochádza k tvorbe plynov.

Ak trpíte neznášanlivosťou lepku môže byť plynatosť jedným z jej príznakov.

Krížová zelenina

Ružičkový kel, kapusta, špargľa, brokolica alebo karfiol obsahujú ťažko stráviteľné látky, ktoré v tráviacom systéme vplyvom baktérií kvasia. Keďže obsahujú aj síru plyny, ktoré vznikajú majú dosť nepríjemný zápach.

Ovsené vločky

Ovsené vločky si ľudia radi doprajú na raňajky, obsahujú veľa vlákniny, ktorá ich zasýti na celé doobedie. Pokiaľ si ich ale dáte priveľa môžete sa cítiť nafúknutí. Predísť tomu môžete ak si dáte menšie porcie aby ste tráviaci systém zbytočne nezaťažili.

Sýtené nápoje

Bublinkové nápoje sú obľúbeným občerstvením, ktoré ale môže zvyšovať plynatosť. Bublinky v nápoji obsahujú vzduch, ktorý sa dostane do tráviaceho systému a musí cezeň nejako prejsť. Častejšie je v tomto prípade grganie ale vzduch sa môže dostať aj do čriev a vyjsť konečníkom.

Pozor si dajte aj na nízkokalorické nápoje, ktoré často obsahujú cukrový alkohol (xylitol, manitol). Práve tie môžu byť dôvodom plynatosti. Pri vyšších dávkach účinkujú ako preháňadlo.

Pred sýtenými nápojmi uprednostnite čistú vodu, ovocné šťavy alebo čaj. Pomôžu vám uhasiť smäd a dodržať pitný režim bez vedľajších účinkov.

Plynatosť

Cibuľa

Cibuľa obsahuje fruktány. Ide o zlúčeniny, ktoré sú tvorené fruktózou a glukózou. Fruktány sú odolné voči tráviacim šťavám, v hrubom čreve dochádza k ich fermentácii, pri ktorej vznikajú plyny. Ak po konzumácii cibule máte pocit nafúknutia alebo plynatosť je to práve tento problém.

Zmierniť tvorbu plynov v črevách môžete ak k príprave cibule pridáte bylinky, zázvor alebo kurkumu.

Žuvačka, tvrdé cukríky

Pri žuvaní žuvačky ale aj cmúľaní tvrdých cukríkov prehĺtate vzduch, ktorý sa dostáva do tráviaceho systému. Žuvačky bez cukru obsahujú sorbitol alebo xylitol, ktoré tiež prispievajú k nadmernej tvorbe plynov.

Ovocie

Fruktóza a sorbitol sú prírodné sacharidy, ktoré sa nachádzajú v ovocí (jablká, čerešne, červený melón, … Organizmus ich nedokáže úplne stráviť čo môže viesť k plynatosti. V každom ovocí sa nachádzajú aj ďalšie cukry, ktoré môžu tvorbu plynov podporovať.

Ak budete konzumovať menšie množstvá ovocia alebo dáte prednosť tepelne upravenému ovociu (kompóty) problémy s plynatosťou by mali byť menšie.

Zemiaky

Zemiaky obsahujú veľa škrobu, ktorý môže u citlivejších ľud spôsobiť nadúvanie a plynatosť. Ak je to aj váš problém nahraďte zemiaky ryžou alebo cestovinami.

Existujú aj ďalšie potraviny, ktoré zvyšujú tvorbu plynov v tráviacom trakte (surová zelenina, vysoko spracované potraviny, niektoré hríby, káva, …). Každý človek je ale iný a u každého plynatosť zvyšuje iná surovina. Vyššie spomenuté potraviny obsahujú veľa zdraviu prospešných živín, vitamínov a minerálov a určite nie je dobré ich úplne vylúčiť z jedálnička, pokiaľ to neurčí lekár.

Potraviny, ktoré zmierňujú plynatosť

V podstate sú to potraviny, ktoré obsahujú viac bielkovín a tukov. Do tejto kategórie spadá mäso, ryby, vajcia, niektoré druhy zeleniny a ovocia (paradajky, cuketa, avokádu, olivy, hrozno,…).

Plynatosť

Ako sa zbaviť plynov v organizme

Tvorba plynov v tráviacom systéme je bežná. Nafúknutie či zastavené vetry môžete zmierniť zmenou stravy a prijímaním potravín s ktorými nekonzumujete aj vzduch (žuvačky, cukríky, sýtené nápoje).

Plynatosť ako syndróm ochorenia

Občasné grgnutie alebo plynatosť sú normálne a netreba im venovať zvýšenú pozornosť. Priveľa črevných plynov ale môže byť príznakom problémov s trávením. Nadmerná plynatosť alebo grganie (viac ako 20 krát za deň) môže byť príznakom niektorého z ochorení

  • rakovina hrubého čreva
  • rakovina vaječníkov
  • celiakia
  • intolerancia laktózy, lepku
  • poruchy prijmú potravy
  • zápcha
  • črevná obštrukcia – niečo v tráviacom trakte bráni pohybu potravy
  • syndróm dráždivého čreva
  • gastroparéza – svaly žalúdka nepracujú správne
  • pankreatická nedostatočnosť

Za nadmernou plynatosťou môžu byť aj ďalšie problémy

  • hormonálne zmeny – hlavne počas tehotenstva alebo menštruácia
  • stres – vplýva negatívne na trávenie a črevný mikrobióm, čo môže viesť k tvorbe plynov
  • zlé stravovacie návyky – prejedanie alebo nadmerná konzumácia nápojov s bublinkami vedú k hromadeniu plynov v tráviacom trakte.

ZDROJ:

mayoclinic.org/symptoms/intestinal-gas/basics/definition/sym-20050922

healthline.com/health/foods-that-cause-gas

webmd.com/digestive-disorders/ss/slideshow-surprise-gas-causes

Obrázky: pexels.com

Zuzana UjházyováAutorkou článku je Zuzana Ujházyová. Zuzana vyštudovala analytickú chémiu. Momentálne si dopľňa ďalšie vzdelanie na Jesseniovej lekárskej fakulte v Martine. Na portáli Nazdravie.sk najčastejšie publikuje články o ľudskom tele, chorobách a ich liečbe.

SÚVISIACE ČLÁNKY

POSLEDNÉ ČLÁNKY