Púpava lekárska, alebo len púpava je menší žltý kvietok, ktorý väčšina záhradkárov považuje za burinu. Pravdou je, že sa z ničoho nič objaví cez noc na perfektne zelenom trávniku, alebo ju objavíte v záhone kvetov. Keď ale zistíte aké zdravotné benefity táto „burina“ skrýva nebudete sa snažiť ju tak rýchlo zlikvidovať.
Púpava je bylinka a ako je známe bylinky majú liečivé účinky. O jej kladnom vplyve na zdravie organizmu sa vie už dlho a často sa používala a stále používa aj v ľudovom liečiteľstve. Listy a kvety púpavy sa používajú na podporu zdravia srdca, zvýšenie obranyschopnosti pokožky a jej zdravia a aj na zlepšenie hladiny krvného cukru. Ak sa chcete o tejto rastline dozvedieť viac, chcete vedieť aké má koreň púpavy účinky a či je púpava jedovatá sa dozviete nižšie.
Výživná rastlina
Púpava lekárska je vysoko výživná rastlina. Vitamíny, mineráli a aj vlákninu nájdete v kvete, listoch aj koreňoch rastliny. Pravdepodobne ide o nutrične najbohatšiu bylinu akú môžete zjesť. Obsahuje viac živín ako kel alebo špenát.
V púpave sa nachádza veľa vitamínu A, C a K, foláty, vápnik, horčík, železo a draslík. V menšom množstve obsahuje vitamíny skupiny B a vitamín E. Okrem toho obsahuje množstvo zlúčenín, ktoré priaznivo vplývajú nie len na zdravie ale aj pomáhajú predchádzať množstvu zdravotných problémov. Čo všetko ohľadom zdravia dokáže púpava ovplyvniť sa presne nevie, nie je dostatok výskumov a štúdií ale niečo sa predsa len podarilo zistiť.
Antioxidanty
Púpava lekárska obsahuje množstvo rôznych typov antioxidantov. Nájdete ich v koreňoch, listoch aj kvetoch bylinky. Antioxidant beta-karotén chráni bunky pred poškodením a pred oxidačným stresom. Ďalším, bohato zastúpeným typom antioxidantu sú polyfenoly, ktoré sa v najväčšom množstve nachádzajú v kvetoch, ale nájdete ich aj v listoch a koreni. Tieto antioxidanty môžu chrániť organizmus pred rozvojom chronických ochorení.
Zníženie zápalu
Chronický zápal
je príčinou množstva ďalších zdravotných problémov, vrátane chorôb srdca. Polyfenoly, ale aj ďalšie zlúčeniny v púpave znižujú markery zápalu v bunkách, znižujú zápal.
Diuretikum – kontrola krvného tlaku
Púpava je aj zdrojom draslíka, čo z tejto bylinky robí prírodné diuretikum. Čím viac draslíka prijmete, tým viac sodíka vylúčia vaše obličky. Diuretiká sa často používajú pri liečbe vysokého krvného tlaku. Konzumáciou púpavy môže dôjsť k zmierneniu problémov so zadržiavaním vody v tele.
Močopudné a antibakteriálne účinky púpavy sa využívajú aj pri infekciách močových ciest a pomáhajú im aj predchádzať.
Trávenie
Táto bylinka sa už stáročia používa na podporu trávenia, čaj alebo tinktúra z púpavy sa užívajú pri rôznych tráviacich problémoch ako zápcha alebo zápal žalúdka. Taktiež podporuje chuť do jedla a môže pomôcť pri nevoľnostiach.
Púpava stimuluje tvorbu žlče, ktorá pomáha rozkladať tuky v potrave počas trávenia. Týmto spôsobom môže chrániť pečeň pred poškodením.
Koreň púpavy je bohatý na inulín, čo je typ rozpustnej vlákniny. Táto vláknina je dobrá pre udržanie zdravia črevných baktérií a pre ich rast.
Cholesterol
Pokiaľ vás trápi vysoký cholesterol pridajte do svojho jedálnička púpavu. Pomáha rozkladať tuky a prirodzene znižuje hladinu cholesterolu a triglyceridov v krvi. Môžu za to pravdepodobne flavonoidy a deriváty kyseliny hydroxyškoricovej.
Cukor v krvi
Na celom svete sa púpava odporúča ako prirodzený spôsob kontroly cukrovky 2.typu. Kyselina chlorogenová a ďalšie bioaktívne zlúčeniny znižujú hladinu cukru v krvi u ľudí s cukrovkou. Zlepšuje sekréciu inzulínu a vstrebávanie cukru. Celkovo tak púpava zlepšuje citlivosť na inzulín a hladinu cukru v krvi znižuje.
Rakovina
Niektoré štúdie naznačujú, že púpava môže mať preventívne účinky pred rakovinou. Zdá sa, že zlúčeniny v púpave spomaľujú rast niektorých rakovinových buniek. Extrakt z koreňa púpavy môže potlačiť rast buniek rakoviny prsníka. Pri iných štúdiách extrakt z koreňa spomalil rast rakovinových buniek v pečeni, hrubom čreve, prostate a v žalúdku. Ďalšia štúdia potvrdila, že extrakt z koreňa púpavy môže indikovať bunkovú smrť v melanómových bunkách (rakovina kože) pričom nerakovinové bunky neovplyvňuje.
V súčasnosti ale nie je dostatok dôkazov a na potvrdenie alebo vyvrátenie týchto poznatkov sú potrebné ďalšie výskumy.
Chudnutie
Niektoré výskumy naznačujú, že konzumáciou púpavy môžete znížiť svoju hmotnosť. Zložky, ktoré sa v tejto liečivke nachádzajú zlepšujú metabolizmus uhľohydrátov, znižujú vstrebávanie a ukladanie tukov v organizme.
Kosti
Púpava obsahuje vápnik a vitamín K. Tieto látky pomáhajú udržať vaše kosti zdravé, zabraňujú strate kostnej hmoty a pomáhajú udržať kosti silné.
Imunitný systém
Niektoré štúdie naznačujú, že púpava môže mať antivírusové účinky. Znižuje schopnosť vírusov množiť sa. Niektoré zlúčeniny v tejto byline majú aj antibakteriálne a antimikotické účinky.
Púpava a pleť
Púpava lekárska je aj súčasťou a neraz aj hlavnou zložkou v kozmetických produktoch na pleť. Podporuje obranyschopnosť pokožky, zlepšuje jej vzhľad a pomáha aj v boji s akné.
- Extrakt z púpavy zabránil poškodeniu pokožky UVB žiarením.
- Koreň púpavy podporuje tvorbu nových kožných buniek. Aj preto môžete púpavu nájsť v kozmetických produktoch proti starnutiu pleti.
- Protizápalové účinky púpavy znižujú zápal a podráždenie pokožky. Ďalšie zlúčeniny v rastline pleť hydratujú a podporujú tvorbu kolagénu. Tieto účinky môžu zmierniť tvorbu akné.
Púpava, či extrakt z púpavy má na organizmus viacero priaznivých účinkov, aj preto sa používa v liečiteľstve už stáročia. Bohužiaľ stále sa neuskutočnilo dosť výskumov a ani štúdií, ktoré by jej účinky potvrdili. Výskumy, ktoré sa doteraz uskutočnili boli robené na malej vzorke ľudí, v skúmavkách alebo na zvieratách. Aby sa ich výsledky aj vedecky potvrdili je potrebné ich urobiť viac.
Ako jesť púpavu
Púpava lekárska sa všeobecne považuje za bezpečnú. Ľudia bežne konzumujú kvety, listy alebo koreň púpavy. Môžete ich jesť surové ale aj varené.
- Listy – majú jemne horkastú chuť a môžu vám pripomínať rukolu. Pokiaľ vám ich horkosť nevadí môžete si čerstvé listy púpavy pridať do šalátov. Ak ich chcete zbaviť horkosti namočte ich do studenej slanej vody na 10 – 15 minút a potom ich varte do zmäknutia (nie viac ako 5 minút). Uvarené listy môžete restovať s trochou olivového oleja, cibule alebo cesnaku.
- Kvety – môžete ich surové pridať do šalátov, dajú mu zaujímavú chuť a výborne ho farebne ozvláštnia. Sušené kvety púpavy sú ideálne na prípravu púpavového čaju ale aj na prípravu púpavového vína alebo púpavového medu. Kvety môžete vylúhovať aj v octe alebo oleji. Olej, v ktorom sa lúhovali kvety je výborný na výrobu masti na zmiernenie bolesti svalov.
- Koreň – koreň púpavy sa zvyčajne súší a potom sa pomelie. Následne si ho môžete pripraviť ako čaj, alebo kávu.
Vedľajšie účinky púpavy
Púpava sa považuje všeobecne za bezpečnú. Ak ste alergickí na chryzantémy, nechtík, sedmokrásky,… konzumujte púpavu opatrne. Púpava je príbuzná týmto kvetom a je u vás vyššie riziko vzniku alergickej reakcie.
Vplyv púpavy na zdravie tehotných a dojčiacich žien sa bližšie neskúmal a momentálne sa nevie koľko púpavy môžete bezpečne skonzumovať. Nie je ale vhodná pre ženy, ktoré dojčia, pretože látky, ktoré obsahuje, prechádzajú do materského mlieka.
Púpava a lieky
Interakcia púpavy a liekov sa zatiaľ na 100% nepotvrdila, ale predpokladá sa, že táto rastlina a extrakty z nej môžu ovplyvniť účinnosť niektorých liekov.
- Lieky na riedenie krvi – púpava zabraňuje zrážaniu krvi. Doplnky výživy s extraktom z púpavy tak môžu zvýšiť účinnosť liekov na riedenie krvi a potenciálne zvýšiť riziko vzniku modrín alebo krvácania.
- Lieky na cukrovku – púpava môže prirodzene znižovať hladinu cukru v krvi čo v kombinácii s liekmi na cukrovku môže viesť k hypoglykémie (nízka hladina cukru v krvi).
- Ak užívate antibiotiká, lieky na krvný tlak, srdce alebo užívate dlhodobo nejaké lieky informujte sa u lekára, či môžete konzumovať púpavu, či už surovú, vo forme čaju alebo doplnku výživy.
Púpava lekárska: Recepty
Nálev z listov púpavy
2 lyžičky sušených listov prelejeme 200 ml vriacej vody. Lúhujeme 10 minút a scedíme. Pijeme 3x denne.
Odvar z koreňa púpavy
2 lyžičky rezaného koreňa dáme do 250 ml vody. Necháme prejsť varom a lúhujeme 15 minút. Potom scedíme.
Pijeme vlažný 2x denne pri ekzémoch, cukrovke, ochorení obličiek, žlčníka a pečene, pri obličkových a močových kameňoch, pálení záhy, nechutenstve a zápche.
Jarné lístky sú vhodné na povzbudzujúci šalát.
Púpavový med
Potrebujete: 400 ks púpavových hlavičiek, 1-2 citróny (alebo citrón a pomaranč), 1 kg kryštálového cukru, 1 liter vody.
Hlavičky premyte v lavóre vlažnej vody a vložte ich bez stopiek do hrnca (inak by zmes zhorkla). Pridajte umyté, nakrájané citróny a zalejte vodou. Priveďte k varu, po 15 minútach vypnite a nechajte stáť 24 hodín.
Túto zmes preceďte cez gázu, alebo cez silonky – cez ne prejde viac šťavy. Pridajte cukor a varte zo 2 – 3 hodiny, pokiaľ med nezhustne. Zmes miešajte, pritom musí jemne vrieť. Následne ho prelejte do pripravených fliaš. Zatvorené fľaštičky prevráťte hore dnom a nechajte vychladnúť.
Med nesmie byť prihustý, lebo pri dlhšom skladovaní by začal kryštalizovať a ani riedky, lebo by po čase skysol. Mal by mať takú hustotu, aby sa dal dobre natierať na chlieb, vtedy príjemne chutí. Dobrú chuť!
Špeciálny tip: Na konci varenia pridajte želírujúci prípravok ako do džemu. Ak nemáte dostatok púpavy, urobte si med z polovičnej dávky.
ZDROJ
health.clevelandclinic.org/dandelion-health-benefits
healthline.com/nutrition/dandelion-benefits?c=115911130093#summary
healthline.com/health/ways-dandelion-tea-could-be-good-for-your#utis
health.com/dandelion-7570239
Obrázky: pixabay.com