Príčinou vzniku rakoviny hrubého čreva môže byť genetická predispozícia, ale dôležitú úlohu hrá aj nevhodná strava. Podľa odborníkov, ak sa dáte na striedmy životný štýl, dokážete zabrániť výskytu tohto ochorenia až v 70% prípadov.
Tak ako k rakovine pľúc prispieva fajčenie, tak časté jedenie hovädzieho a bravčového mäsa vedie k rakovine hrubého čreva. Strava prichádzajúca k nám zo západu, zvyšuje riziko vzniku a rastu polypov v tráviacej sústave. Tie sa môžu ľahko zvrhnúť do nádorového bujnenia. Preto kľúčom k tomu, aby k niečomu takému nedochádzalo, je zvýšenie podielu tzv. živej (organickej) stravy v našom jedálničku.
Výživová terapia
Hrach, fazuľa, šošovica, cícer, špenát a iná zelenina s obsahom kyseliny listovej
Ak sa vo vašej rodine vyskytla rakovina hrubého čreva, oplatí sa začať viac konzumovať potraviny s obsahom kyseliny listovej. Tá chráni DNA v bunkách pred poškodením a znižuje výskyt tohto ochorenia o 40 až 50%.
Mlieko
Na vzorke asi 0.5 milióna ľudí sa zistilo, že u tých, ktorí vypili aspoň hrnček mlieka denne, sa znížilo riziko vzniku rakoviny hrubého čreva a konečníka asi o 15%.
Kurkuma
Prírodné žlté farbivo v kurkume sa nazýva kurkumín a považuje sa za silného bojovníka proti rakovine. Okrem toho pôsobí aj protizápalovo a potláča zápaly, ktoré podporujú vznik rakoviny. Pomáha očistiť telo od karcinogénnych látok, skôr ako stihnú poškodiť DNA a napráva už poškodené bunky. Laboratórne štúdie potvrdili, že konzumácia tejto koreniny dokáže zastaviť rast a šírenej rakovinových buniek.
Zelený čaj
Pitie čajov je zdraviu prospešné. Na vzorke 35000 žien sa uskutočnil výskum, ktorým sa dokázalo, že 1-2 šálky čaju denne, znížia riziko rakoviny hrubého čreva až o 30%. Hlavne zelený čaj obsahuje veľa antioxidantov nazývaných katechíny, ktoré majú zázračné protirakovinové účinky.
Čomu sa máme v strave vyhýbať?
Hlavne červenému mäsu, odvodeným mäsovým výrobkom (šunke, saláme, klobáse), cukru a alkoholu. Na údeniny treba jednoducho zabudnúť.