1.3 C
Bratislava
piatok, 22 novembra, 2024

Rambutan – sladkokyslá pochúťka z Ázie

Rambutan vyzerá ako gaštan, ale farba obalu je ružovo-červená až bordová. Dužina je pikantne sladkokyslá a aromatická, takmer ako ananás s ľahkou marhuľovou príchuťou. Rambutan sa konzumuje surový priamo alebo v šalátoch, aj zaváraný a vo forme džemu, jeho semená sú lahodné po upražení.

Pôvod

Rastlina pochádza z teplých a vlhkých tropických oblastí Indie, juhovýchodnej Ázie a Malajzie. Tam rastie v záhradách a na plantážach ako u nás jablone.

Iné názvy

nephelium lappaceum (lat), vlasatý cherry (cz)

Nutričné hodnoty

100g rambutanu obsahuje: 0.65g bielkovín, 0.21g tuku a 0.9g vlákniny.

Minerály:
Draslík – 42mg
Fosfor – 9mg
Horčík – 7mg
Mangán – 0.343mg
Sodík – 11mg
Vápnik – 22mg
Zinok – 0.08mg
Železo – 0.35mg
Vitamíny:
Kyselina listová – 8µg
Vitamín B1 – 0.013mg
Vitamín B2 – 0.022mg
Vitamín B3 – 1.352mg
Vitamín B6 – 0.02mg
Vitamín C – 4.9mg

Ďalšie účinné látky

– obsahuje stredne veľké množstvo medi, ktorá je nevyhnutná pre tvorbu bielych a červených krviniek. Obsahuje tiež mangán, ktoré naše telo potrebuje k produkcii a aktiváciu enzýmov.
– obsahuje kyselinu gallovú, ktorá čistí telo od voľných radikálov a chráni tak bunky tela pred oxidačným poškodením.

Význam pre zdravie

Odvar z koreňov sa používa na zníženie horúčky, obklady z listov na liečenie bolesti hlavy.

Zaujímavosť

Zo semien rambutanu sa získava loj na výrobu mydla a sviečok.

Recept

RambutanRambutanové martiniIngrediencie:

– kocky ľadu
– 1/2 šálky odkôstkovaných a olúpaných rambutanov (ideálne čerstvých)
– 35g vodky s príchuťou zázvoru
– 30g ovocného likéru Cointreau
– 30g bublinkovej vody (sódy)

Postup:
Vložte rambutany do šejkra a zatriasajte ním, kým sa z rambutanov neuvolní šťava – rambutany by ste ale nemali úplne rozdrviť. Naplňte šejker do polovice s ľadom, potom pridajte zázvorovú vodku, Cointreau a sódu. Dôkladne všetko premiešajte a potom sa prefiltrujte do koktailového pohára.

Predchádzajúci článok
Ďalší článok

SÚVISIACE ČLÁNKY

POSLEDNÉ ČLÁNKY