Rambutan vyzerá ako gaštan, ale farba obalu je ružovo-červená až bordová. Dužina je pikantne sladkokyslá a aromatická, takmer ako ananás s ľahkou marhuľovou príchuťou. Rambutan sa konzumuje surový priamo alebo v šalátoch, aj zaváraný a vo forme džemu, jeho semená sú lahodné po upražení.
Pôvod
Rastlina pochádza z teplých a vlhkých tropických oblastí Indie, juhovýchodnej Ázie a Malajzie. Tam rastie v záhradách a na plantážach ako u nás jablone.
Iné názvy
nephelium lappaceum (lat), vlasatý cherry (cz)
Nutričné hodnoty
100g rambutanu obsahuje: 0.65g bielkovín, 0.21g tuku a 0.9g vlákniny.
Minerály: Draslík – 42mg Fosfor – 9mg Horčík – 7mg Mangán – 0.343mg Sodík – 11mg Vápnik – 22mg Zinok – 0.08mg Železo – 0.35mg |
Vitamíny: Kyselina listová – 8µg Vitamín B1 – 0.013mg Vitamín B2 – 0.022mg Vitamín B3 – 1.352mg Vitamín B6 – 0.02mg Vitamín C – 4.9mg |
Ďalšie účinné látky
– obsahuje stredne veľké množstvo medi, ktorá je nevyhnutná pre tvorbu bielych a červených krviniek. Obsahuje tiež mangán, ktoré naše telo potrebuje k produkcii a aktiváciu enzýmov.
– obsahuje kyselinu gallovú, ktorá čistí telo od voľných radikálov a chráni tak bunky tela pred oxidačným poškodením.
Význam pre zdravie
Odvar z koreňov sa používa na zníženie horúčky, obklady z listov na liečenie bolesti hlavy.
Zaujímavosť
Zo semien rambutanu sa získava loj na výrobu mydla a sviečok.
Recept
Rambutanové martiniIngrediencie:
– kocky ľadu
– 1/2 šálky odkôstkovaných a olúpaných rambutanov (ideálne čerstvých)
– 35g vodky s príchuťou zázvoru
– 30g ovocného likéru Cointreau
– 30g bublinkovej vody (sódy)
Postup:
Vložte rambutany do šejkra a zatriasajte ním, kým sa z rambutanov neuvolní šťava – rambutany by ste ale nemali úplne rozdrviť. Naplňte šejker do polovice s ľadom, potom pridajte zázvorovú vodku, Cointreau a sódu. Dôkladne všetko premiešajte a potom sa prefiltrujte do koktailového pohára.