Rastlinné oleje
zohrávajú v našej výžive významnú úlohu, nakoľko sú zdrojom nenahraditeľných esenciálnych kyselín a sú dôležité pre spracovanie vitamínov rozpustných v tukoch. Na našom trhu je už dnes bohatý výber rastlinných olejov. Výborné sú za studena lisované oleje, ktoré bez chemických a konzervačných látok vedia liečiť náš organizmus nielen zvnútra, ale aj zvonku. Okrem klasického olivového oleja, si môžete dopriať aj ľanový, konopný olej, či olej z vlašských orechov.
Olivový olej
Olivovník a olivy majú svoje miesto v ďalekej histórii Grécka i Ríma. Olivy sú z gréckej mytológie späté s bohyňou Aténou, ktorá ich zasadila do zeme Akropoly. Zo semien tak vyrástla oliva, ktorú mestu darovala. Vencami z listov olivovníka sa v Starovekej antike dekorovali olympijskí víťazi.
Olivový olej je stálica v stredomorskej kuchyni. Napríklad v Taliansku je jeho spotreba viac ako 13 litrov na osobu ročne a v Grécku je to úctyhodných 15 litrov. Preto niet sa čo čudovať, že v Grécku sa až 60 percent pôdy používa na pestovanie olív. Rozlišujeme panenský, alebo extra panenský olivový olej – ten sa považuje za najkvalitnejší. Extra panenský olej pochádzajúci z prvého lisovania používajte len do šalátových dresingov a omáčok, panenský olej je vhodný aj na praženie, či varenie. Správne je olivový olej uchovávať v chladničke, v tmavej a sklenenej nádobe, kde nadobudne tuhé skupenstvo a malú časť oleja si držať poruke pri izbovej teplote. Dopriať si môžete až lyžičku denne tohto oleja, keďže je mononenasýtený – teda zdravší ako nasýtené tuky, ako napríklad maslo. Je prevenciou srdcových chorôb, znižuje hladinu cukru v krvi a upravuje cholesterol. Má protizápalové vlastnosti a bojuje aj proti rakovine a demencii. Ak máte chuť, môžete si pripraviť aj ochutený olivový olej – a to pridaním obľúbenej sušenej byliny, napríklad bazalky. Bylinkový olivový olej pred použitím pretraste. Olivový olej obsahuje dobré tuky a antioxidanty, vitamín E a K, kyselinu olejovú.
Olej z vlašských orechov
Vlašský orech je plodom stromu orecha kráľovského. Strom sa pestuje v miernom pásme na celom svete a pre svoju chuť a účinky je orech veľmi cenený. Ideálne je kupovať orech v škrupine, ktorá tak udržuje – až predlžuje jeho čerstvosť. Dobre uskladnené orechy v škrupine vydržia až do ďalšej sezóny orecha – na to ale potrebujú sucho, tmu a chladné miesto. Vylúpané orechy v obchode sú sírené, aby nesplesniveli, ak si doma nalúskate orechy a máte ich nadbytok dajte ich do chladničky. Niekoľko mesiacov vám vydržia aj zamrazené orechy.
Ochranu pred svetlom, teplom a kyslíkom potrebuje aj olej vylisovaný z orecha, aj preto sa orechový olej nemá používať na varenie, ale skôr do zeleninových šalátov a teda sa používa za studena. Olej z vlašského orecha viete pridať aj do ovocných šalátov, palaciniek, na výrobu omáčok, alebo do orientálnej kuchyne. Orech vlašský je zdrojom tukov, kvalitných bielkovín, vitamínov E, C, skupiny B, obsahuje horčík, vápnik, železo. Cenený je pre vysoký obsah omega-3 mastných kyselín. Orechy sú zdrojom energie, sú výživou aj pre mozog a nervy, chránia pred vysokým cholesterolom i pred rakovinou. Použiť ho môžete aj ako masážny olej.
Ľanový olej
Rastlina ľan siaty sa pestuje predovšetkým v oblastiach s miernym podnebím, ako v Holandsku, alebo vo Francúzsku. Na trhu sa predávajú buď samostatné ľanové semená, alebo z nich vylisovaný ľanový olej. Zvyšky ľanu sa našli už v egyptských hroboch, kde sa pridávali zosnulým na cestu do ríše mŕtvych. Čerstvý ľanový olej vonia po orechoch. Je vhodný na zálievku do šalátových dresingov. Olej sa rýchlo kazí, preto ho po otvorení skladujte v chladničke a spotrebujte ho rýchlo. Nekupujte ho viac, ako viete minúť za mesiac. Ak olej zhorkne, nie je vhodný na konzum, ale pomôže zregenerovať suché vlasy, alebo na použitie pri masážach. Pridať ho môžete aj na ryby, do kyslej kapusty na zvýraznenie chuti, alebo k cvikle, či inej zelenine. Ľanový olej nie je vhodný na tepelné úpravy, pri varení sa dobrú tuky menia na zlé.
Pomleté ľanové semená majú hojivý protizápalový účinok, môžu pomôcť proti astme, alebo akné. Ľan sám o sebe je cenený nielen ako potravina, ale aj ako zložka potrebná pri výrobe olejových farieb, alebo ľanového plátna. V minulosti sa odpad z tejto rastliny používal aj ako krmivo pre kone, vďaka čomu mali kone krásnu lesklú srsť. Pozitívny zdravotný účinok majú aj rozomleté ľanové semená, ktoré taktiež pôsobia protizápalovo, nerozomleté semená dokážu rozhýbať spomalené črevá a podporujú trávenie. Ľanové semená obsahujú veľa tukov, až 43 percent, vlákninu, majú vysoký obsah vitamínu E a B6, ale i minerálnych látok ako draslík, vápnik i horčík. Taktiež sú zdrojom kyseliny alfalinolénovej ALA, ktorá znižuje riziko infarktu a mŕtvice.
Ďalšie rastlinné oleje a ich význam na zdravie
Za studena lisované oleje obsahujú vysoký podiel jednoduchých a viacnásobne nenasýtených mastných kyselín, ale aj látok ako voskov, enzýmov, betakaroténu, lecitínu a ďalších sekundárnych rastlinných látok. O čo je nenasýtených látok viac, o to väčší je zdravotný benefit. Olivový, ľanový, orechový, repkový olej znižujú hladinu cholesterolu, chránia pred ochoreniami srdca a krvného obehu. Repkový, bodliakový a slnečnicový olej dodávajú nenasýtené omega-3 mastné kyseliny, ktoré pomáhajú pri liečení zápalových procesov v tele. Vysoký podiel vitamínu E majú tekvicový, i mandľový olej, čím pôsobia ako prírodný antioxidant, starajúc sa o zneškodnenie voľných radikálov a zvyšujúc tak odolnosť proti nádorovým ochoreniam. Tekvicový olej chráni srdiečko i cievy proti kôrnateniu, čím znižuje riziko infarktu. U mužov napomáha pri ťažkostiach s prostatou, i bolestivom močení. Dobre pôsobí proti lámaniu nechtov a vypadávaniu vlasov. Regeneruje aj poškodené vlasy. Mandľový olej sa dá použiť aj zvonka na suchú a popraskanú pokožku, ktorú regeneruje.
Zdraviu prospešný je aj za studena lisovaný konopný olej, ktorý zaujme krásnou zelenou farbou a orieškovou vôňou. Vyrába sa zo semien konopy siatej, rastliny, ktorej názov evokuje rastlinu marihuanu. Nejedná sa však o žiadnu drogu. Konopný olej má všestranné využitie, užíva sa zvonku, aj zvnútra. Zvnútra, vhodný na priamu konzumáciu, či dochutenie jedál, zvonka na ekzémy, suchú pokožku, či psoriázu. Olej znižuje cholesterol, chráni proti zápalom a dokonca vraj zmierňuje bolesti chrbtice.
Aj keď sa jednotlivé oleje od seba navzájom odlišujú, pre chuť, pestrosť jedál a taktiež pre ich zdravotné účinky je vhodné ich navzájom obmieňať. Rastlinné oleje sú určite dobrou voľbou pre všetkých, ktorí chcú telu dodať nielen prospešnú dávku tukov, ale aj vitamínov a minerálov.